Experiment študenta UK: epikatechínom proti vysokému tlaku
Proti vysokému krvnému tlaku (hypertenzii) sa bude možno v budúcnosti bojovať čokoládou, zeleným čajom či červeným vínom. Všetky tieto pochutiny sú totiž zdrojom epikatechínu – prírodného antioxidantu. Experiment študenta Univerzity Komenského v Bratislave (UK) Štefana Lukáča (realizovaný na potkanoch) potvrdil, že epikatechín spomalil nárast krvného tlaku a rozvoj hypertenzie.
Hypertenzia je najčastejším ochorením srdcovo-cievneho systému, ktorým podľa
údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí viac ako tretina dospelej
populácie. Vysoký krvný tlak je jedným z hlavných rizikových faktorov
ischemickej choroby srdca a cievnych mozgových príhod. Celosvetovo je
hypertenzia závažným problémom, a preto sa hľadajú spôsoby, ako jej
nástup zastaviť alebo oddialiť.
Medik UK Štefan Lukáč sledoval účinok podávania epikatechínu na špeciálnom
druhu potkanov, u ktorých sa približne od 5. týždňa života začína spontánne
rozvíjať hypertenzia. „Práve od 5. týždňa sa týmto potkanom podávala látka
epikatechín rozpustená v pitnej vode. U potkanov sme následne sledovali krvný
tlak a pulz a uskutočňovali analýzu tkanív, napríklad - či a ako ovplyvňuje
epikatechín produkciu oxidu dusnatého a voľných kyslíkových radikálov v ľavej
komore srdca a aorte, ďalej sme sledovali funkčné charakteristiky rôznych ciev
a iných parametrov,“ približuje študent 6. ročníka Lekárskej fakulty UK.
Podávanie epikatechínu viedlo k tomu, že potkany, ktoré ho dostávali, mali
nižší krvný tlak ako tie, ktoré ho nedostávali. „Epikatechín spomalil nárast
krvného tlaku a rozvoj hypertenzie. Potvrdilo sa nám, že môže
pomáhať v prevencii chorobných zmien, ktoré v organizme vznikajú pri
hypertenzii. Jeho účinok súvisel so zvýšením antioxidačnej schopnosti krvnej
plazmy a zlepšením produkcie oxidu dusnatého, ktorý je veľmi dôležitý v
regulácii krvného tlaku a cievnych funkcií. Oxid dusnatý je kľúčovou látkou,
ktorá rozširuje cievy a tým znižuje krvný tlak a zlepšuje prietok krvi
tkanivami. Predpokladáme, že práve oxid dusnatý je kľúčovou molekulou, ktorá
zabezpečuje priaznivý účinok epikatechínu,“ vysvetľuje Štefan Lukáč.
Najbohatším zdrojom epikatechínu sú kakaové bôby. Prospešnou v boji proti
hypertenzii by preto mohla byť aj čokoláda s vysokým podielom kakaa.
Epikatechín sa však nachádza napríklad aj v zelenom a čiernom čaji, červenom
víne či v ovocí. „Výskum pomohol k lepšiemu poznaniu mechanizmov, ktorými môže
epikatechín spomaľovať rozvoj hypertenzie, čo môže významne prispieť k
zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľstva a tým prispieť k zníženiu nákladov na
liečbu hypertenzie a s ňou spojených ochorení. Výsledky projektu však
zároveň otvorili aj nové otázky, ktoré bude dôležité riešiť v budúcnosti
– napríklad to, aké sú ďalšie tkanivovo špecifické účinky epikatechínu v
organizme, či je možné využiť ho pri iných ochoreniach, ale aj to, či zlepšuje
mozgové funkcie,“ uzatvára medik UK.
Táto výskumná úloha, za ktorú získal Štefan Lukáč 2. miesto na medzinárodnej
študentskej vedeckej konferencii v Budapešti - v kategórii BASIC SCIENCE
(Semmelweis International Students’ Conference 2016), vznikla v rámci
spoločného projektu Lekárskej fakulty UK a Ústavu normálnej a patologickej
fyziológie SAV s názvom „Epikatechín v prevencii včasného rozvoja primárnej
hypertenzie: mechanizmy pôsobenia v kardiovaskulárnom a centrálnom nervovom
systéme“, VEGA 2/0084/14, pod vedením RNDr. Ivety Bernátovej, DrSc. Na vedení
diplomovej práce sa podieľali MUDr. Jana Radošinská, PhD. (LF UK), MUDr.
RNDr. Angelika Púzserová, PhD. (ÚNPF SAV) a doc. RNDr. Jana Muchová, PhD. (LF
UK).
http://uniba.sk/detail-aktuality/back_to_page/univerzita-komenskeho/article/experiment-studenta-uk-epikatechin-podavany-potkanom/Zdroj: