Fyziologická a klinická výživa
Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor zdravotnícke vedy.
Skupina:
zdravotníctvoOblasť výskumu:
lekárske, farmaceutické a nelekárske zdravotnícke vedyObsah študijného odboru - všeobecná časť
Študijný odbor FYZIOLOGICKÁ A KLINICKÁ VÝŽIVA pripravuje zdravotníckych pracovníkov pre fyziologickú a klinickú výživu. Absolventi študijného odboru Fyziologická a klinická výživa získajú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania zdravotníckeho pracovníka - dietoterapeut - bakalár (Bc.).
Dietoteterapeut je zdravotnícky pracovník, ktorý má odbornú spôsobilosť poskytovať a realizovať požiadavky správnej - fyziologickej výživy zdravých osôb a požiadavky liečebnej - klinickej výživy chorých osôb. Je spôsobilý pracovať samostatne alebo v skupine zdravotníckych pracovníkov pri plánovaní, realizácii, koordinácii a vyhodnocovaní:
- fyziologických požiadaviek na správnu výživu jednotlivých zdravých osôb ako ajpopulačných skupín a to vzariadeniach spoločného stravovania škôl, organizácií, pracovných kolektívov, najmä zhľadiska primárnej prevencie neinfekčných ochorení hromadného výskytu,
- požiadaviek na výživu chorých osôb na klinických oddeleniach nemocníc cestou oddelení liečebnej výživy a stravovania, ako aj individuálnych pacientov v ambulantných zdravotníckych zariadeniach, ústavoch sociálnych služieb, kúpeľných zariadeniach ai.
Absolvent študijného odboru fyziologická a klinická výživa sa uplatní v riadiacej, výskumnej a výchovnej oblasti.
Absolvent bakalárskeho štúdia v odbore fyziologická a klinická výživa po vymedzenej odbornej praxi sa môže špecializovať v špecializačných odboroch určených v Nariadení vlády SR o ďalšom vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov.
Príklady podobných študijných odborov v zahraničí
Vo vyspelých štátoch Európy (Dánsko, Fínsko, Nemecko, Česká republika) a USA sa pripravujú odborníci na terciárnej úrovni. Štúdium je ukončené štátnymi teoreticko-praktickými záverečnými skúškami, ktoré oprávňujú absolventov samostatne vykonávať odborné činnosti v oblasti fyziologickej a klinickej výživy.
Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi
Študijný odbor fyziologická a klinická výživa a získaná spôsobilosť na výkon povolania v odbore, je nezastupiteľná a nedá sa nahradiť a získať v iných študijných odboroch.
Príbuzný v oblasti lekárskych vied je študijný odbor 3. stupňa - Vnútorné choroby so zameraním na oblasť diabetológie, porúch metabolizmu a výživy. Z oblasti nelekárskych študijných odborov sú študijné odbory 1 a 2 stupňa - ošetrovateľstvo a verejné zdravotníctvo. Spoločnými cieľmi všetkých príbuzných študijných odborov je zdravotná starostlivosť v ústavnej a ambulantnej zložke, ktorej súčasťou je aj výživa pacientov. Študijný odbor fyziologická a klinická výživa je zameraný úzko na fyziologickú a klinickú výživu zdravých a chorých, na posudzovanie, plánovanie, realizáciu, koordináciu a vyhodnocovanie fyziologických požiadaviek na správnu výživu a požiadaviek na výživu chorých.
Štandardná dĺžka denného štúdia:
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa
Teoretické vedomosti
absolvent študijného odboru musí:
- ovládať aktuálne teoretické požiadavky na fyziologickú aklinickú výživu, spôsoby jej praktickej realizácie aedukáciu zdravých achorých osôb,
- mať dostatočné vedomosti zmedicínskych disciplín, najmä zanatómie, biochémie, fyziológie, patofyziológie, internej medicíny, chirurgie, pediatrie, gynekológie, pôrodníctva, neurológie, psychiatrie, onkológie, ošetrovateľstva,
- ovládať základy potravinárskych komodít, chémie potravín, potravinárskych a kulinárnych technológií,
- dokonale poznať zásady hygieny aepidemiológie výživy,
- disponovať poznatkami zpsychológie, sociológie, etiky, pedagogiky azákladov manažmentu,
- ovládať svetový jazyk, prácu spočítačom ajeho využitie vodbore,
- mať informácie ospôsobe publikačnej aktivity aopráci smasovo-komunikačnými médiami voblasti výživy.
Praktické schopnosti a zručnosti
absolvent študijného odboru musí prakticky:
- zisťovať stav výživy zdravého achorého človeka analýzou komplexnej nutričnej anamnézy, antropometrických údajov, somatického vyšetrenia a základných biochemických ukazovateľov,
- ovládať základné komodity živočíšnych, rastlinných a umelých potravín, a kalkulovať ich biologickú aenergetickú hodnotu,
- stanoviť potreby základných živín aochranných látok pre individuálne askupinové požiadavky fyziologickej výživy podľa veku, pohlavia, fyzickej aktivity, fyziologického stavu aaktuálneho stavu výživy,
- stanoviť potreby základných živín aochranných látok pre pacienta zhľadiska posúdenia závažnosti ochorenia orgánových systémov, jeho klinického priebehu a aktuálneho stavu výživy,
- zvládnuť spôsoby a techniku orálnej aenterálnej výživy azáklady parenterálnej výživy, realizovanej na klinických oddeleniach nemocníc ( v rámci nutričných tímov) a v ambulantných zdravotníckych zariadeniach (v rámci ošetrovateľských tímov),
- poznať správne spôsoby atechnológiu kuchynskej prípravy jedla zhľadiska správnej výživy zdravých osôb aspôsoby prípravy diét pre chorých pacientov,
- poznať spôsoby edukácie jednotlivca akolektívu voblasti fyziologickej výživy zdravých osôb vprimárnej prevencii neinfekčných ochorení hromadného výskytu, ako aj v oblasti liečebnej výživy pacientov so závažnými ochoreniami metabolickými, gastrointestinálnymi, kardiovaskulárnymi, nefrologickými, osteoartikulárnymi aďalšími,
- osvojiť si hygienické požiadavky aštandardy vstravovacej prevádzke, najmä v osobnej hygiene, hygiene potravín ahygiene výživy,
- poznať aktuálnu epidemiologickú situáciu vo výžive doma avo svete,
- dokonale ovládať aktuálne spôsoby kalkulácie výživových potrieb pre jednotlivca akolektívy pomocou programov CT.
Absolvent ako osobnosť musí:
- schopný samostatne myslieť a riešiť problémy, reagovať pohotovo, cieľavedome, rozvážne konať,
- rozvíjať nadobudnuté teoretické vedomosti azískané praktické zručnosti, dokonale zvládnuť manažment fyziologickej aklinickej výživy,
- zvládnuť odborné problémy klinickej výživy zvládnuť efektívnou komunikáciou aspoluprácou: dietológ - dietoterapeut - lekár,
- byť schopný komunikovať na profesionálnej úrovni, získavať informácie, tvorivo akoncepčne riešiť úlohy,
- kontinuálne vzdelávať seba v odbore, formovať avzdelávať spolupracovníkov,podieľať sa na rozvoji odboru vedecko-výskumnou prácou, prednáškovou apublikačnou aktivitou, ako aj vedecko-populárnymi aktivitami pre výchovu populácie vo výžive.
Vymedzenie jadra znalostí
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru
Jadro znalostí v 1. roku štúdia obsahuje:
- všeobecné jadro (všeobecná a vývinová psychológia, informatika, anglický jazyk, alebo nemecký jazyk)
- predklinické jadro (anatómia, fyziológia, patológia, biochémia, biológia, hygiena, epidemiológia, mikrobiológia, organizácia zdravotníctva)
- jadro fyziologickej a klinickej výživy (klinická propedeutika, farmakológia, metabolizmus živín, klinická prax)
Odporúča sa, aby poslucháč po absolvovaní uvedených predmetov získal aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu v 1. roku štúdia.
Jadro znalostí v 2. roku štúdia obsahuje:
- klinické jadro (vnútorné choroby, chirurgia, pediatria, gynekológia, pôrodníctvo, neurológia, psychiatria, onkológia, ošetrovateľstvo)
- jadro fyziologickej a klinickej výživy (fyziologická výživa, klinická výživa, hygiena potravín a výživy, metabolizmus živín, klinická prax)
Odporúča sa, aby poslucháč po absolvovaní uvedených predmetov získal aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu v 2. roku štúdia.
Jadro znalostí v 3. roku štúdia obsahuje:
- jadro fyziologickej a klinickej výživy (klinická výživa, hygiena potravín a výživy, epidemiológia výživy, kulinárska technológia, ekonomika stravovacej prevádzky, klinická prax)
- bakalárska práca, štátna skúška (Bc.)
Odporúča sa, aby poslucháč po absolvovaní uvedených predmetov získal aspoň 3/5 ECTS kreditov študijného programu v 3. roku štúdia s pridelením 20 ECTS za prijatie bakalárskej práce k obhajobe.
Štúdium sa ukončuje štátnymi záverečnými skúškami
- obhajobou záverečnej bakalárskej práce
- teoretickou štátnou skúškou zpredmetov:
- fyziológia výživy
- klinická výživa
- hygiena výživy a potravín