Výživa zvierat a dietetika
Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor veterinárske lekárstvo.
Skupina:
pôdohospodárske a veterinárske vedyOblasť výskumu:
veterinárske vedyAnglický názov študijného odboru:
Animal nutrition and dieteticsStupne - popis
Študijný odbor Výživa zvierat a dietetika sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr.zo dňa 16.decembra 2002 študovať v:
- treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnou dĺžkou 3 roky pre dennú formu štúdia a 5 rokov pre externú formu štúdia.
Obsah študijného odboru - všeobecná časť
Absolventi študijného odboru Výživa zvierat a dietetika sú spôsobilí po absolvovaní 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania vykonávať profesiu veterinárneho lekára špecialistu pre výživu, dietetiku a prevenciu porúch zdravia, špecialistu pre diagnostiku a kontrolu kvality krmív, výskum a vývoj v oblasti výživy, dietetiky, produkcie a chovu zvierat.
Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru
Stupeň súčasného poznania biologických vzťahov výživa – produkcia – zdravie zvierat predstavuje teoretický základ veterinárskeho lekárstva a intenzifikácie živočíšnej produkcie, ale aj významný limit jej ďalšieho efektívneho rozvoja.
Výživa a veterinárna dietetika, analýzou zdravotnej nezávadnosti a kvality krmív, štúdiom príjmu, trávenia a absorpcie živín s monitorovaním metabolickej premeny živín pre nutričné zabezpečenie produkcie (množstva a kvality), odolnosti organizmu, zdravia a reprodukčných schopností zvierat predstavuje výrobne – medicínsky prístup tvorby produkčného zdravia zvierat. Stúpajúca produkcia, ktorá fázovo prekračuje metabolické limity zvierat predstavuje riziko vzniku metabolických ochorení. Preto fyziológia výživy, analýza príčin malnutrície, poznanie a nutričná podpora adaptačných mechanizmov sú základné prvky nutričnej prevencie metabolických ochorení vysoko produkčných zvierat.
Dietetika a klinická výživa zahŕňa poznatky nutričného zabezpečenia a regulácie metabolických procesov pri klinickom štádiu chorobnosti, chronických orgánových poruchách a vo fáze rekonvalescencie . U spoločenských a domových zvierat je významnou súčasťou prevencie a terapeutických postupov s nezastupiteľným aspektom na úpravu metabolických parametrov a klinických zmien. Úmerne k vplyvu študovanej problematiky stúpa potreba profesionálov a opodstatnenosť vzdelávania v odbore.
Príklady podobných študijných odborov v zahraničí
V zahraničí je rovnaká problematika študovaná tak v pregraduálnych ako aj postgraduálnych odboroch v rámci: - Department of animal sciences, - Department of animal nutrition, - Department of clinical nutrition, Department of dairy sciences, …
Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi
Obsahovou náplňou študijný odbor interdisciplinárne nadväzuje na poznatky veterinárnej fyziológie a morfológie, biochémie a vnútorných chorôb zvierat.
Výživa – 6.1.11 zahŕňa výrobno-produkčnú a technologickú stránku výživy a nie je obsahovou náplňou zrovnateľná.
Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa
Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa
Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa
Štandardná dĺžka denného štúdia: 3
Štandardná dĺžka externého štúdia: 5
Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa
Absolvent ovláda metodológiu analytickej práce a postupy spracovania, kritického zhodnotenia a interpretácie výsledkov analýz. Osvojí si zásady, metódy a postupy vedecko-výskumnej práce pre tvorbu a realizačné uplatnenie súčasných a nových poznatkov. Získa schopnosti a skúsenosti pre formovanie hypotéz pre riešenie vedeckých a odborných problémov, ich teoretické konfrontovanie a vedecké overovanie. Ťažiskom odbornej profilácie je orientácia na výskum a vývoj v oblasti: vplyvu nutričných, dietetických a technologických úprav krmív na zdravie a produkciu, biologickej analýzy úrovne výživy zvierat a jej hodnotenia, nutričnej prevencie a klinickej výživy zvierat.
Teoretické vedomosti (3. stupeň)
Absolvent odboru Výživa a dietetika zvierat pri vedeckom bádaní a tvorbe nových poznatkov vychádza z detailného zvládnutia a interdisciplinárneho uplatnenia znalostí nutričnej fyziológie, biochémie intermediarneho metabolizmu, ruminálnej a črevnej mikrobiológie, enzymológie, regulačných mechanizmov metabolizmu pre syntézu, mobilizáciu a transformáciu živín, uplatnenie špecifických nutričných additív.
Analýzy, prepočty, hodnotenia nutričnej , dietetickej a zdravotnej nezávadnosti krmív, tvorby a hodnotenia krmných dávok vo vzťahu k nutričnej fyziológii - ruminálnej fermentácii, žalúdočného a črevného trávenia a absorpcie živín.
Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)
Absolvent odboru Výživa a dietetika zvierat si osvojí metodológiu a systém vedeckej práce od tvorby výskumných zámerov a projektov cez formovanie cieľov, spôsobov riešenia, vyhodnotenia, teoretického a praktického zovšeobecnenia a realizáciu výsledkov. Získava návyk a cit pre vnímanie etickej, environmentálnej, spoločenskej a právnej stránky výskumnej práce, prezentácie a realizácie výsledkov pre rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.
Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)
Nosné témy štúdia sú viazané na priority vedného odboru a okruhy poznania v oblasti:
- Nutričné a dietetické vlastnosti krmív, krmných doplnkov a aditív – spôsoby hodnotenia a možnosti ovplyvnenia,
- Hodnotenie a monitorovanie biologického vzťahu pôda – rastlina – zviera – živočíšna surovina a prostredie z hľadiska nutričného, zdravotného a environmentálneho kolobehu živín a metabolitov,
- Interakcia krmív a živín z hľadiska nutričnej a dietetickej hodnoty a ich využiteľnosti,
- Poznávanie, ovplyvňovanie a riadenie tráviacich, absorpčných, transportných a exkrečných procesov živín, špecificky účinných látok a metabolitov,
- Poznávanie, nutričné regulovanie a ovplyvňovanie procesov intermediarneho metabolizmu vo vzťahu k produkcii, zdraviu a reprodukcii u zvierat,
- Poznávanie a hodnotenie vplyvu metabolickej záťaže pri orgánových poruchách zvierat a možnosti klinickej výživy pri ich úprave.
Študijná časť:
Študijná časť – teoretický základ a špecializácia študijného odboru predpokladá zvládnutie poznatkov v okruhu problémov:
- Nutričného a dietetického hodnotenia krmív a krmných dávok. Kvalitatívne znaky a zdravotná nezávadnosť krmív, technologické postupy výroby, spracovania, ošetrenia, konzervovania a použitia, legislatívne normy výroby a distribúcie krmív.
- Špecifické interakcie krmív, intenzity výživy a spôsobu kŕmenia na – príjem krmív, enzymatické trávenie bielkovín, sacharidov, tukov; ich absorpcia, transformácia a využitie. Bachorová fermentácia a syntéza živín a energie – hodnotenie a riadenie fermentačných procesov, eubioza GIT a jej nutričné zdravotné a produkčné interakcie. Vplyv krmív na morfologický a funkčný vývoj GIT poruchy trávenia a nutričná prevencia.
- Fázová výživa zvierat jej vplyv na intermediarny metabolizmus dusíkatých látok, sacharidov, tukov a minerálnych látok – interakcia živín a ich metabolická transformácia z hľadiska prejavu nutričnej, produkčnej a zdravotnej záťaže. Uplatnenie zásad klinickej výživy pri korekcii nutričných a metabolických stresov.
- Fázová výživa zvierat z hľadiska nutričnej saturácie rastu a vývoja, úrovne produkcie, štádia reprodukcie, klimatickým a technologickým vplyvom ustajnenia vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat.
Vedecká časť:
Vedecká časť – tvorivá realizácia konkrétneho výskumného projektu v rámci odboru výživa a dietetika zvierat zahŕňa:
- Zvládnutie zásad vedeckej práce pri riešení výskumu aktuálneho vedeckého projektu v rámci odboru, jeho teoretické a literárne spracovanie, metodologické a metodické zvládnutie študovanej problematiky, numerické a štatistické spracovanie, kritické rozdiskutovanie a vedecké zhodnotenia a spracovanie výsledkov do vedeckého spisu.
- V rámci dizertačnej skúšky prezentovať aktuálne poznatky v rámci odboru, schopnosť ich uplatnenia vo väzbe výskum-vývoj-výroba, preukázať zmysel pre etiku a morálku.
Úrovňou spracovania a obhajoby dizertačnej práce prezentovať schopnosť samostatnej vedeckej práce pri vedeckom formovaní problému, spôsobov riešenia, spracovania, vedeckej analýze a syntéze poznatkov s realizáciou pre rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.