Výživa zvierat a dietetika

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor veterinárske lekárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

veterinárske vedy

Anglický názov študijného odboru:

Animal nutrition and dietetics

Stupne - popis

Študijný odbor Výživa zvierat a dietetika sa môže podľa Sústavy študijných  odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr.zo dňa 16.decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnou dĺžkou 3 roky pre dennú formu štúdia a 5 rokov pre externú formu štúdia.

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru Výživa  zvierat a dietetika  sú spôsobilí po absolvovaní 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania vykonávať profesiu veterinárneho lekára špecialistu pre výživu, dietetiku a prevenciu porúch zdravia, špecialistu pre diagnostiku a kontrolu kvality krmív, výskum a vývoj v oblasti výživy, dietetiky, produkcie a chovu zvierat.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Stupeň súčasného poznania biologických vzťahov výživa – produkcia – zdravie zvierat predstavuje teoretický  základ veterinárskeho lekárstva a intenzifikácie živočíšnej produkcie, ale aj významný limit jej ďalšieho efektívneho rozvoja.

Výživa a veterinárna dietetika, analýzou zdravotnej nezávadnosti a kvality  krmív,  štúdiom príjmu, trávenia a absorpcie živín s monitorovaním metabolickej  premeny živín pre nutričné zabezpečenie produkcie (množstva a kvality), odolnosti organizmu, zdravia a reprodukčných schopností zvierat predstavuje výrobne – medicínsky prístup tvorby produkčného zdravia zvierat. Stúpajúca produkcia, ktorá fázovo prekračuje metabolické limity zvierat  predstavuje riziko vzniku metabolických ochorení. Preto fyziológia výživy, analýza príčin malnutrície, poznanie a nutričná podpora adaptačných mechanizmov sú základné prvky nutričnej prevencie metabolických ochorení vysoko produkčných zvierat.

Dietetika a klinická výživa zahŕňa poznatky nutričného zabezpečenia a regulácie metabolických procesov pri klinickom štádiu chorobnosti, chronických orgánových poruchách a vo fáze rekonvalescencie . U spoločenských  a  domových zvierat je významnou súčasťou prevencie a terapeutických postupov s nezastupiteľným aspektom na úpravu metabolických parametrov a klinických zmien. Úmerne k vplyvu študovanej problematiky stúpa  potreba profesionálov a opodstatnenosť vzdelávania v odbore.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

V zahraničí je rovnaká problematika študovaná tak v pregraduálnych ako aj postgraduálnych odboroch v rámci: - Department of animal sciences,  - Department of animal nutrition, - Department of clinical nutrition, Department of dairy sciences, …

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

Obsahovou  náplňou študijný odbor interdisciplinárne nadväzuje na poznatky veterinárnej fyziológie a morfológie, biochémie a vnútorných chorôb zvierat.

Výživa – 6.1.11 zahŕňa  výrobno-produkčnú a technologickú stránku výživy a nie je obsahovou náplňou zrovnateľná.

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent ovláda metodológiu analytickej práce a postupy spracovania, kritického zhodnotenia a interpretácie výsledkov analýz. Osvojí si  zásady, metódy a postupy vedecko-výskumnej práce pre tvorbu a realizačné uplatnenie súčasných a  nových poznatkov. Získa schopnosti a skúsenosti pre formovanie hypotéz pre riešenie vedeckých a odborných problémov, ich teoretické konfrontovanie a vedecké overovanie. Ťažiskom odbornej profilácie je orientácia na výskum a vývoj v oblasti: vplyvu nutričných, dietetických a technologických úprav krmív na zdravie a produkciu, biologickej analýzy úrovne výživy zvierat a jej hodnotenia, nutričnej prevencie a klinickej výživy zvierat.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Výživa a dietetika zvierat pri vedeckom bádaní a tvorbe  nových poznatkov vychádza z detailného zvládnutia a interdisciplinárneho uplatnenia znalostí nutričnej fyziológie, biochémie intermediarneho metabolizmu, ruminálnej a črevnej mikrobiológie,  enzymológie,  regulačných mechanizmov metabolizmu pre syntézu, mobilizáciu a transformáciu živín, uplatnenie špecifických nutričných additív.

Analýzy, prepočty, hodnotenia nutričnej , dietetickej a zdravotnej nezávadnosti  krmív, tvorby a hodnotenia krmných dávok vo vzťahu k nutričnej fyziológii - ruminálnej fermentácii, žalúdočného a črevného trávenia a absorpcie živín.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Výživa a dietetika zvierat si osvojí metodológiu a systém vedeckej práce od tvorby výskumných zámerov a projektov cez formovanie cieľov, spôsobov riešenia, vyhodnotenia, teoretického a praktického zovšeobecnenia a realizáciu výsledkov. Získava návyk a cit pre vnímanie etickej, environmentálnej, spoločenskej a právnej stránky výskumnej práce, prezentácie a realizácie výsledkov pre rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Nosné témy štúdia sú viazané na priority vedného odboru a okruhy poznania v oblasti:

-        Nutričné a dietetické vlastnosti krmív, krmných doplnkov a aditív – spôsoby hodnotenia a možnosti ovplyvnenia,

-        Hodnotenie a monitorovanie biologického vzťahu pôda – rastlina – zviera – živočíšna surovina a prostredie z hľadiska nutričného, zdravotného a environmentálneho kolobehu živín a metabolitov,

-        Interakcia krmív a živín z hľadiska nutričnej a dietetickej hodnoty a ich využiteľnosti,

-        Poznávanie, ovplyvňovanie a riadenie tráviacich, absorpčných, transportných a exkrečných procesov živín, špecificky účinných látok a metabolitov,

-        Poznávanie, nutričné  regulovanie a ovplyvňovanie procesov intermediarneho metabolizmu vo vzťahu k produkcii,  zdraviu a reprodukcii u zvierat,

-        Poznávanie a hodnotenie vplyvu metabolickej záťaže pri orgánových poruchách zvierat a možnosti klinickej výživy pri ich úprave.

Študijná časť:

Študijná časť – teoretický základ a špecializácia študijného odboru predpokladá zvládnutie poznatkov v okruhu problémov:

-        Nutričného a dietetického hodnotenia krmív a krmných dávok. Kvalitatívne znaky a zdravotná nezávadnosť krmív, technologické postupy výroby, spracovania, ošetrenia, konzervovania a použitia, legislatívne normy výroby a distribúcie krmív.

-        Špecifické interakcie krmív, intenzity výživy a spôsobu kŕmenia na – príjem krmív, enzymatické trávenie bielkovín, sacharidov, tukov; ich absorpcia, transformácia a využitie. Bachorová fermentácia a syntéza živín a energie – hodnotenie a riadenie fermentačných procesov, eubioza GIT a jej nutričné zdravotné a produkčné interakcie. Vplyv krmív na morfologický a funkčný vývoj GIT poruchy trávenia a nutričná prevencia.

-        Fázová výživa zvierat jej vplyv na intermediarny metabolizmus dusíkatých látok, sacharidov, tukov a minerálnych látok – interakcia živín a ich metabolická transformácia z hľadiska prejavu nutričnej, produkčnej a zdravotnej záťaže. Uplatnenie zásad klinickej výživy pri korekcii nutričných a metabolických stresov.

-        Fázová výživa zvierat z hľadiska nutričnej saturácie rastu a vývoja, úrovne produkcie, štádia reprodukcie, klimatickým a technologickým vplyvom ustajnenia vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat.

Vedecká časť:

Vedecká časť – tvorivá realizácia konkrétneho výskumného projektu v rámci odboru výživa a dietetika zvierat zahŕňa:

-        Zvládnutie zásad vedeckej práce pri riešení výskumu aktuálneho vedeckého projektu v rámci odboru, jeho teoretické a literárne spracovanie, metodologické a metodické zvládnutie študovanej problematiky, numerické a štatistické spracovanie, kritické rozdiskutovanie a vedecké zhodnotenia a  spracovanie výsledkov do vedeckého spisu.

-        V rámci dizertačnej skúšky prezentovať aktuálne poznatky v rámci odboru, schopnosť ich uplatnenia vo väzbe výskum-vývoj-výroba, preukázať zmysel pre etiku a morálku.

Úrovňou spracovania a obhajoby dizertačnej práce prezentovať schopnosť samostatnej vedeckej práce pri vedeckom formovaní problému, spôsobov riešenia, spracovania, vedeckej analýze a syntéze poznatkov s realizáciou pre rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.

História opisov

Späť