Veterinárna chirurgia, ortopédia a röntgenológia

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor veterinárske lekárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

veterinárske vedy

Anglický názov študijného odboru:

Veterinary surgery, orthopaedics and radiology

Stupne - popis

Študijný odbor Veterinárna chirurgia, ortopédia a röntgenológia sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr.zo dňa 16.decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnou dĺžkou 3 roky pre dennú formu štúdia a 5 rokov pre externú formu štúdia.

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru Vnútorné choroby zvierat sú spôsobili po absolvovaní 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania vykonávať profesiu špecialistu v oblasti diagnostiky, terapie a prevencie chirurgicko-ortopedických chorôb a špecialistu v použití zobrazovacích diagnostických techník. Pôsobiť ako vysokoškolský učiteľ v danom študijnom odbore a ako vedecko-výskumný pracovník.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Veterinárna chirurgia, ortopédia a röntgenológia je súčasťou komplexu diagnostických a terapeutických postupov pri rôznych chorobách zvierat. Predpokladom úspešnosti je poznanie patogenézy chorôb, ktoré si vyžadujú chirurgickú intervenciu. Pri štúdiu patogenézy týchto chorôb sa vyžaduje potreba interdisciplinárneho  prístupu a štúdia základných a  paraklinických disciplín. Je potrebné zdôrazniť, že oblasť veterinárnej chirurgie, ortopédie a röntgenológie má svoje rozdielností v smere zamerania na hospodárske zvieratá a malé zvieratá, ale podstata je rovnaká. Vedný odbor vytvára podmienky pre študovanie špecifických chorobných jednotiek aj podľa orgánových systémov. Peri a postoperačná starostlivosť a celková anestézia zvierat pred vykonaním operačného zákroku sú nevyhnutnosťou.

Vnútorné prostredie zvierat (biochemické profily krvi) je nevyhnutné pre štúdium ďalších poznatkov chirurgických chorôb.  Veľmi dôležité je štúdium aj vrodených a dedičných chorôb, hlavne u malých zvierat a koní.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

V zahraničí existujú špeciazácie samostatne pre chirurgiu mäkkých tkanív, chirurgiu tvrdých tkanív (ortopédia) a zobrazovacie diagnostické metódy (Imaging diagnostics).

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

Vnútorné choroby zvierat

Veterinárne pôrodníctvo a gynekológia

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent študijného odboru Veterinárna chirurgia, ortopédia a röntgenológia ovláda základnú diagnostiku a terapiu chorôb zvierat, ktorá je nevyhnutnosťou, ďalej celkovú anestéziu zvierat, prvotné ošetrenie každého traumatického pacienta a všeobecnú postoperačnú starostlivosť. Podľa špecializácie sa zaoberá problematikou v oblastiach oftalmológie, stomatológie, ortopédie a neurochirurgie, brušnej a hrudnej chirurgie a zobrazovacích diagnostických metód. Je schopný posúdiť klinické štádium nozologických chorobných jednotiek, vyhodnotiť ich a realizovať v klinickej praxi. Ovláda zostavenie experimentálneho  štúdia a metodicky ho vyhodnotí. Je schopný  pracovať v oblasti vedecko-výskumnej so zameraním na experimentálne a klinické štúdium v oblasti chirurgie, ortopédie a röntgenológie zvierat ako aj špecialista v diagnostike a operačnej technike.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Študent doktorandského štúdia z Veterinárnej chirurgie, ortopédie a röntgenológie pri získavaní nových poznatkov v tejto oblasti používa teoretické vedomosti zo základných biologických a fyziologických disciplín, ako aj z predklinických disciplín. Je to predovšetkým morfológia zvierat, histológia, patologická histológia tkanív, fyziologické a patofyziologické pochody v orgánových systémoch, klinická farmakológia, ale aj dynamika liekov používaných v terapii a pri celkovej anestézii zvierat.

Interdisciplinárne teoretické štúdium je nevyhnutnosťou pochopenia metabolickej aktivity hlavne v oblasti osteogenézy, urológie, porúch trávenia a pod.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Veterinárna chirurgia, ortopédia a röntgenológia získa základné a nadstavbové systémy vedeckej práce. Vie vytvoriť experiment z hľadiska metodológie, ako aj klinické štúdium, ktoré prináša významné pokroky pri použití vo veterinárskej praxi. Na základe získaných poznatkov vie uplatniť výsledky v širokej škále diagnóz, alebo v úzkej špecializácii na ktorú sa zameria. Tieto poznatky vie interpretovať formou prednášok, posterov a vedeckých alebo odborných prác. V priebehu štúdia sa zdokonaľuje v základných problematikách nevyhnutných pre pôsobenie v experimentálnej oblasti alebo ako špecialista v privátnej veterinárnej praxi. Sú to: celková anestézia zvierat, intenzívna starostlivosť o traumatického a rizikového pacienta a základy interpretácie biochemického profilu krvi. Svojimi poznatkami je prínosom pre ďalší rozvoj subodborov veterinárnej chirurgie.

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

  • Lokálna a celková anestézie zvierat a monitorovací systém kardiovaskulárneho a dýchacieho systému použitím analyzátorov vdychovaných a vydychovaných plynov.
  • Štúdium metabolizmu kostného tkaniva v mladom veku a jeho nutričné ovplyvňovanie v priebehu najintenzívnejšieho rastu. Vzťah základných minerálnych látok k výskytu osteochondóz u rastúcich zvierat.
  • Osvojenie si používania najpoužívanejších druhov liekov v oblasti chirurgických a ortopedických chorôb, hlavne so zameraním na vedľajšie účinky pri použití anestetík, antibiotík, analgetík, kostikosteroidov a myorelaxancií.
  • Teoretická vedomosť pri riešení rizikového traumatického pacienta s okamžitým použitím fluidnej podpornej terapie včítane transfúzie krvi.
  • Poznanie vrodených a dedičných chorôb, hlavne z hľadiska právneho, pri riešení sporných výsledkov ako aj pri vyradení z ďalšieho kríženia a rozmnožovania. Sú to predovšetkým choroby očné u psov a koní, dysplázia bedrového a lakťového kĺbu, podotrochlóza a pod.
  • V plnom rozsahu zvládnuť základnú operatívu pri chirurgických chorobách a potom nadstavbu v špecializácii tak, aby ju mohol gestorovať klinicky a vedecky.
  • Hodnotiť výsledky diagnostických vyšetrovacích metód ako sú röntgenológia, ultrasonografia a použitie kontrastných látok.

Študijná časť:

  • Teoretický základ a špecializácia študijného odboru predpokladá zvládnutie nasledných druhov danej odbornej a príbuznej problematiky.
  • Príprava pacienta k operácii s použítím celkovej anestézie u rôznych typov zvierat (geriatricky, nefrologicky, gastro-intestinálny a pod.)
  • Vodný a minerálny metabolizmus so zameraním na tekutinovú terapiu pred, v priebehu a po operačnom zákroku.
  • Zvládnutie diferenciálnej diagnostiky možných porúch v prebehu operácie z príčin celkovej anestézie alebo z primárnej orgánovej choroby.
  • Základné a nadstavbové operačné špecializované techniky v oblasti chirurgie, ortopédie a röntgenológie podľa druhov zvierat.
  • Využitie pomocných zobrazovacích diagnostických techník pri potvrdení alebo vyvrátení klinickej diagnózy, včítane kontrastných látok.
  • Fyziologické a patologické pochody v kostnom a svalovom tkanive mláďat.
  • Onkológia a vzťah k systémovému ovplyvňovaniu bunkového prostredia cestou použitia chemoterapeutík.
  • Indikácia liekov pri rôznych orgánových ochoreniach vyžadujúcich chirurgickú intervenciu.

Vedecká časť:

  • Metodický prístup kpostaveniu experimentu a klinického štúdia so zameraním na chirurgicko-ortopedické choroby.
  • Vyhodnotiť experiment aklinické štúdium pomocou štatistických metód.
  • Realizovať získané vedecko-výskumné výsledky vklinickej činnosti avďalšom rozvoji veterinárnej chirurgie.

História opisov

Späť