Hygiena potravín
Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor veterinárske lekárstvo.
Skupina:
pôdohospodárske a veterinárske vedyOblasť výskumu:
veterinárske vedyObsah študijného odboru - všeobecná časť
Absolventi študijného odboru Hygiena potravín sú spôsobilí vykonávať po absolvovaní 2. stupňa vysokoškolského štúdia profesiu podľa zákona č.131/2002 Z.z., § 53 ods. 6: Doktor veterinárskej medicíny (MVDr.) - Doctor of Veterinary Medicine (DVM)
Príklady podobných študijných odborov v zahraničí
ČR – Veterinární a farmaceutická Univerzita BrnoVymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi
Príbuzným študijným odborom je študijný odbor všeobecné veterinárske lekárstvo, ktorého výučba sa realizuje na Univerzite veterinárskeho lekárstva v Košiciach. Rozdiel medzi študijnými odbormi je v tom, že absolventi študijného odboru Všeobecné veterinárske lekárstvo majú rozšírené poznatky v pregraduálnom vzdelávaní v oblasti klinických predmetov.
Štandardná dĺžka denného štúdia:
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa
Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa
Štandardná dĺžka denného štúdia:
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa
Absolventi 2. stupňa odboru Hygiena potravín sú formovaný na odborné činnosti najmä v oblasti štátnej veterinárnej a potravinovej správy, komory veterinárnych lekárov, v oblasti laboratórnej praxe, v súkromnej sfére pôdohospodárstva, potravinárstva a farmácie, v školstve a vedeckej oblasti. Absolventi majú znalosti z oblasti biologických vied vo vzťahu k potravinárstvu a pôdohospodárstvu. Ovládajú biologické zákony živej prírody, chemické zloženia živej hmoty jej vlastnosti, v nich prebiehajúce biochemické procesy, fyziológiu orgánov a sústav s odlišnosťami jednotlivých druhov zvierat. Tieto znalosti aplikujú v oblasti dedičnosti zdravia, fyzikálnych, chemických a biologických faktorov vyvolávajúcich patologické zmeny. Prioritou absolventa odboru Hygiena potravín je poznatková úroveň pre kvalifikované využívanie informácií o celom potravinovom reťazci od prvovýroby až po konzumenta , vie operatívne riešiť problémy v nadväznosti na environmentálne faktory a epizootologickú ako aj epidemiologickú situáciu.
Učebný plán je zostavený v intenciách požiadaviek EÚ - 78/1026 a 78/1027/EEC. Uvedený študijný odbor bol evalvovaný v roku 1996 odbornou komisiou a v súčasnej dobe je uvedený medzi úspešne evalvované a odporúčané študijné odbory v rámci EÚ. Získaný diplom spĺňa všetky kritériá EÚ.
Teoretické vedomosti (2.stupeň)
Absolvent odboru hygieny potravín (2 stupeň):
- Dokáže hodnotiť azavádzať zložité amoderné laboratórne adiagnostické metódy aprogresívne riešenie problémov vo veterinárnej oblasti avagrokomplexe.
- Vedomosti oreziduálnych látkach aich vplyve na kvalitu surovín apotravín živočíšneho pôvodu vrámci potravinového reťazca využije pri ochrane zdravia človeka, zvierat aprostredia spriamym dosahom na zdravie človeka.
- Absolvent môže budovať vedeckú perspektívu vcelej škále aplikácií, vktorých uplatňuje poznanie biochemických procesov vkomplexe sfyziológiou orgánov asústav mikroorganizmov amakroorganizmov sodlišnosťami jednotlivých druhov zvierat.
- Ovláda širokú škálu špecializovaných faktorov a pojmov zoblasti potravinárstva a veterinárskych vied.
- Tvorivo aplikuje získané poznatky zoblasti , hygieny a technológie mäsa, mlieka, hydiny vajec, rýb amedu, v oblasti potravinárskej techniky, potravinárskej mikrobiológie, hygieny rastlinných potravín aprísad avoblasti hygieny a technológie druhotných surovín.
- Uplatňuje znalosti z potravinárskej a veterinárskej legislatívy ako aj princípy racionálnej výživy ľudí.
- Vie vykonávať preventívne a kuratívne, úkony zoblasti klinických, infekčných a inváznych ochorení.
Praktické schopnosti a zručnosti (2. stupeň)
Absolvent odboru Hygiena potravín (2. stupeň) získa schopnosť:
- Vykonávať potravinový dozor nad výrobou manipuláciou a uvádzaním do obehu potravín a surovín živočíšneho pôvodu ako aj kontrolu pri dovoze a vývoze potravín.
- Viesť, samostatne vykonávať potravinový dozor nad výrobou manipuláciou a uvádzaním do obehu surovín a potravín rastlinného pôvodu.
- Riadiť, zavádzať a vykonávať laboratórne vyšetrenia potravín vinštitúciách, ktoré sa zaoberajú kontrolou potravín.
- Organizovať a riadiť hygienu a technológiu spracovania vedľajších potravinárskych produktov zpoľnohospodárstva a potravinárskych podnikov.
- Detekovať pôvodcov infekčných a inváznych chorôb.
- Vykonávať činnosť veterinárneho lekára so zabezpečovaním diagnostickej, terapeutickej, konzultačnej, preventívnej oblasti pri chorobách zvierat.
- Preukazovať dôkladné vedomosti aznalosti zoblasti kvality surovín apotravín živočíšneho pôvodu, spolu so schopnosťou kritického úsudku vcelom spektre problémov súvisiacich shygienou potravín.
- Plniť úlohy vriadiacich funkciách živočíšnej výroby avpodnikoch spracuvávajúcich potraviny asuroviny živočíšneho pôvodu.
Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (2. stupeň)
Absolvent hygieny potravín dokáže:
- Vykonávať rôzne funkcie voblasti veterinárneho hygienického dozoru štátnej, hygienickej epidemiologickej, inšpekčnej a kontrolnej oblasti.
- Rozvíjať vedeckú, poradenskú a expertíznu činnosť.
- Plánovať, organizovať a vykonávať odbornú činnosť pri ochrane a tvorbe životného prostredia.
Vymedzenie jadra znalostí (2.stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (2.stupeň)
- Základné teoretické študijné predmety: (Biológia a základy ekológie, Chémia, Biomatematika, Zoológia, Biofyzika, Krmovinárstvo, Zootechnika, Veterinárna etika) Študent vrámci týchto študijných predmetov si osvojuje biologické zákony živej prírody vo vzťahu kveterinárnej medicíne, poznáva problematiku živej hmoty vširších súvislostiach vo vzťahu kekosystému a ich vzájomnej interakcie.
- Predklinické študijné predmety: (Biochémia, Anatómia, Histológia a embryológia, Výživa a dietetika, Fyziológia a patologická fyziológia, Patologická anatómia, Genetika, Farmakológia, Mikrobiológia aimunológia, Laboratórna a klinická diagnostika, Rádiobiológia) Študent vrámci týchto študijných predmetov získava odborné teoretické a praktické vedomosti, ktoré vsúvislostiach aplikuje pri štúdiu klinických predmetov u jednotlivých druhov zvierat..
- Klinické študijné predmety: ( Infekčné a parazitárne, metabolické a toxické choroby, Chirurgia a ortopédia, Reprodukcia hospodárskych zvierat - podľa druhu zvierat). Študent vrámci týchto študijných predmetov získava odborné teoretické a praktické vedomosti vuvedených predmetoch za účelom zvládnutia preventívnej, terapeutickej, kuratívnej operačnej činnosti vo veterinárnej medicíne.
- Špeciálne študijné predmety hygieny potravín: (Chémia potravín, Všeobecná hygiena a technológia, Základy potravinárskej techniky, Potravinárska mikrobiológia a alimentárne ochorenia, Hygiena rastlinných potravín, Hygiena spracovania vedľajších potravinárskych produktov, Prehliadka jatočných zvierat, Hygiena a technológia mäsa hydiny, vajec, medu, rýb, mlieka a mäsa veľkých jatočných zvierat, Veterinárny hygienický dozor). Študent vrámci týchto študijných predmetov získava odborné teoretické a praktické vedomosti so špeciálnym zameraním na hygienu potravín a surovín živočíšneho pôvodu pre výkon úradného veterinárneho lekára vštátnej správe ale aj viných oblastiach.
- Praxe : Výrobné a odborné praxe na školskom poľnohospodárskom podniku, vŠtátnych veterinárnych laboratóriách, vpotravinárskych podnikoch podľa jednotlivých potravinárskych komodít , vRegionálnych veterinárskych a potravinárskych správach). Praxe sú zamerané na aplikáciu teoretických poznatkov vpraxi, získavanie manuálnej zručnosti a riešenia problémov vpraxi.
Diplomová práca : Konkrétne riešenie zadania v rôznych oblastiach veterinárnej činnosti.
Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru (2.stupeň)
Spoločenské, morálne a právne aspekty profesie - študent ich získava v študijných predmetoch Veterinárna etika, Veterinárna starostlivosť o životné prostredie, Racionálna výživa obyvateľstva, Verejné a súdne veterinárske lekárstvo, Veterinárny hygienický dozor
Štatistika a výpočtová technika, Ekonomika a management, Základy účtovníctva a fin. riadenia
Štátne skúšky (2.stupeň)
- Obhajoba diplomovej práce (abstrakt vjazyku anglickom)
- Kolokviálne skúšky zoblasti poznania študijného odboru
- Voliteľné štátne skúšky : Laboratórna diagnostika
Štandardná dĺžka denného štúdia:
Štandardná dĺžka externého štúdia:
Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa
Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja s orientáciou napr. na výskum z oblasti hygieny a technológie mäsa, hydiny, vajec, rýb, vývoja potravinárskej techniky, laboratórnych diagnostických metód, vývoj potravinárskej legislatívy, apod.
Teoretické vedomosti (3.stupeň)
Absolvent odboru hygiena potravín (3. stupeň) vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov v oblasti hygieny potravín.
Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3.stupeň)
Absolvent odboru hygiena potravín (3 stupeň) si osvojí zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému, právne a environmentálne aspekty nových produktov, etické stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.
Vymedzenie jadra znalostí (3.stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3.stupeň)
Nosné témy, jadra znalosti študijného odboru 3 stupňa t.j. PhD stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na vednú disciplínu Hygiena potravín
Študijná časť:
Teoretický fundament, metodologický aparát, špecializácia: Hygiena a technológia surovín a produktov živočíšneho pôvodu (mäso, mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, hydina, vajcia, zverina, ryby, med a pod), mikrobiálna kontaminácia, mikrobiologické analytické metódy, cudzorodé látky v potravinách, reziduá cudzorodých látok a ich detekcia, laboratórna diagnostika, vývoj potravinárskej technológie jej hygienické aspekty, vývoj hodnotenie aditívnych cudzorodých látok, vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu, zneškodňovanie odpadu v potravinárskom priemysle, vývojové trendy v racionálnej výžive obyvateľstva veterinárny hygienický dozor , potravinárska legislatíva.
Vedecká časť:
- Výskum aktuálneho otvoreného vedeckého problému z odboru.
- Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému, právne a environmentálne aspekty nových produktov, etické stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.
Absolventi študijného odboru Hygiena potravín sú spôsobilí vykonávať po absolvovaní 3.stupňa t.j. PhD stupňa vysokoškolského štúdia špecializovaných odborníkov v širokej oblasti veterinárnej činnosti -Hygiena potravín.