Všeobecné veterinárske lekárstvo

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor veterinárske lekárstvo.

Skupina:

pôdohospodárske a veterinárske vedy

Oblasť výskumu:

veterinárske vedy

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru Všeobecné veterinárske lekárstvo sú spôsobilí vykonávať po absolvovaní 2. stupňa vysokoškolského štúdia profesiu podľa zákona č.131/2002 Z.z., § 53 ods. 6: Doktor veterinárskej medicíny (MVDr) - Doctor of Veterinary Medicine (DVM).

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Z priestorových dôvodov nie je možné vymenovať všetky veterinárske univerzity na svete, ktoré realizujú rovnaký študijný odbor, pretože iba v rámci Európy má každý štát minimálne  1 veterinársku univerzitu s uvádzaným študijným odborom. Napr. Rakúsko - University of Veterinary Medicine; Belgicko - University of Ghent Faculty of Veterinary Medicine, Université de Liege Faculté de Médecine Vétérinaire; Maďarsko - Szent Istvan University, Faculty of Veterinary Science, Budapest; Francúzsko - (3 univerzity),napr.French Veterinary Schools, Ecole Nationale Veterinaire d´Alfort; Anglicko - (7 univerzít), napr. Univerzity of Bristol, Veterinary School; University of Cambridge Veterinary School; University of Edinburgh, Royal School of Veterinary Studies;  University of Glasgow, Faculty of Veterinary Medicine a iné; ČR - Veterinární a farmaceutická Univerzita Brno; Švajčiarsko - University of Zurich Faculty of Veterinary Medicine, Universität Bern Veterinärmedizinische Facultät; Španielsko - (4 univerzity) napr. Universitat Autonoma de Barcelona Facultat de Veterinaria; Universidad de Cordoba Facultad de Veterinaria a iné; Nemecko - (5 univerzít) -  napr. Tierärztliche Hochschule Hannover; Universität Leipzig Veterinärmedizinische Fakultät; USA - 27 veterinárskych univerzít; Kanada - 4 veterinárske univerzity; Japonsko - 4 veterinárske univerzity; Korea -  4 veterinárske univerzity; Filipíny - 1 veterinárska univerzita; Argentína - 1 veterinárska univerzita; Brazília - 3 veterinárske univerzity, Mexiko - 1 veterinárska univerzita.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

Príbuzným študijným odborom je študijný odbor Hygiena potravín, ktorého výučba sa realizuje na Univerzite veterinárskeho lekárstva v Košiciach. Podstatný rozdiel medzi študijnými odbormi je v tom, že v ŠO Hygiena potravín, získava absolvent rozšírené poznatky v pregraduálnom vzdelávaní z oblasti hygieny potravín.

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Profil absolventa študijného odboru Všeobecné veterinárske lekárstvo je počas štúdia formovaný najmä na odborné činnosti a jeho uplatnenie v oblasti štátnej správy, v Komore veterinárnych lekárov ako súkromný veterinárny lekár, v oblasti laboratórnej praxe, súkromnej sfére pôdohospodárstva, potravinárstva, farmácie, v školstve, vedecko-výskumnej oblasti a ochrane životného prostredia.

Učebný plán je zostavený v intenciách požiadaviek EÚ - 78/1027/EEC. Uvedený študijný odbor bol evaulovaný v roku 1996 Európskou odbornou komisiou a v súčasnej dobe je uvedený medzi úspešne evaluované študijné odbory v rámci Európy. Pri vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie, bude diplom akceptovaný vo všetkých členských krajinách EÚ.

Príprava absolventov uvedeného študijného odboru je zameraná tak, aby mohol samostatne a v plnom rozsahu plniť toto profesionálne zameranie a uplatnil sa v rôznych oblastiach štátnej správy hlavne  v Štátnej veterinárnej správe SR, kde vykonáva veterinárny dozor, rieši a usmerňuje odstránenie zistených nedostatkov. V zmysle legislatívy vykonáva dozor pri dovoze, vývoze a prevoze zvierat, živočíšnych a biologických produktov, potravín a krmív. Vykonáva epidemiologickú a epizootologickú činnosť vo veterinárskych a zdravotníckych zariadeniach, monitoruje choroby vyznačujúce sa fenoménom prírodnej ohniskovosti a vykonáva opatrenia  na ochranu zdravia ľudí, zvierat a životného prostredia. Plánuje, organizuje, kontroluje a vykonáva odbornú činnosť pri ochrane a tvorbe životného prostredia. Pôsobí v oblasti živočíšnej prvovýroby a v podnikoch potravinárskeho a krmovinárskeho priemyslu. Plní úlohy v riadiacich funkciách živočíšnej výroby a v podnikoch spracuvávajúcich suroviny živočíšneho pôvodu. Vykonáva rôzne vedúce funkcie v hygienickej a epidemiologickej, inšpekčnej, kontrolnej a laboratórnej činnosti, rozvíja vedeckú, poradenskú a expertíznu činnosť. Pôsobí ako veterinárny odborník v zložkách ministerstva obrany a ministerstva vnútra. Pôsobí ako súkromný veterinárny lekár so zabezpečovaním diagnostickej, terapeutickej, konzultačnej a preventívnej oblasti pri chorobách hospodárskych, domových a exotických zvierat. Pôsobí vo výrobe a distribúcii biopreparátov, liečiv a diagnostík.  Pôsobí ako výskumný pracovník vo vedeckých a vývojových inštitúciach medicínskeho zamerania, ministerstva školstva, pôdohospodárstva a SAV. Pracuje na učiteľských miestach stredných, odborných a vysokých škôl. Môže pokračovať v získavaní ďalších odborných vedomostí v postgraduálnom štúdiu (tretí stupeň vysokoškolského štúdia - PhD.).



Teoretické vedomosti (2.stupeň)

Absolvent študijného odboru Všeobecné veterinárske lekárstvo(2.stupeň):

  • Nachádza aprezentuje vlastné medicínske riešenie problémov pri výskume, vývoji a kontrole zvierat, potravín asurovín rastlinného aživočíšneho pôvodu, biologických produktov akrmív.
  • Absolvent môže budovať vedeckú perspektívu vcelej škále aplikácii, vktorých uplatňuje poznanie biochemických procesov vkomplexe sfyziológiou orgánov asústav mikroorganizmov amakroorganizmov sodlišnosťami jednotlivých druhov zvierat.
  • Základné vedomosti uplatňuje pri štúdiu arozvíjaní študijných predmetov, ktoré sú zamerané na zdravotnú ahygienickú problematiku chovu zvierat.
  • Je pripravený riešiť bezodpadové technológie, možnosti neškodného odstraňovania odpadov, respektívne ich ďalšieho využitia.
  • Vedomosti oreziduálnych látkach aich vplyve na kvalitu surovín apotravín živočíšneho pôvodu vrámci potravinového reťazca využije pri ochrane zdravia aprostredia spriamym dosahom na zdravie človeka.
  • Teoretická príprava vodborných predmetoch vsmere veterinárno-terapeutickom, ale hlavne preventívnom so zameraním na ochranu životného prostredia, ekológiu aprodukciu zdravotne nezávadných potravín asurovín mu umožňuje ich tvorivo aplikovať vpraxi.
  • Vie zavádzať zložité amoderné laboratórne adiagnostické metódy aprogresívne riešenie problémov vo veterinárnej oblasti avagrokomplexe.
  • Získané teoretické vedomosti využíva pri analýze odborných problémov, pričom preukazuje efektívne rozhodovanie vsúvislosti svýberom a použitím metód, techník a prostriedkov.

Praktické schopnosti a zručnosti (2.stupeň)

Absolvent študijného odboru Všeobecné veterinárske lekárstvo(2. stupeň) získa schopnosť:

  • Analyzovať, porozumieť a riešiť problémy vsmere veterinárno - terapeutickom, epidemiologickej a epizootologickej oblasti a ochrane životného prostredia.
  • Ovládať praktické činnosti a zručnosti zaspektu chorôb vnútorných, infekčných, inváznych a toxických, porúch metabolizmu a poškodenie organizmu žiarením a ďalšími nepriaznivými vplyvmi prostredia podľa jednotlivých druhov zvierat.
  • Zabezpečovať a vykonávať kompletnú laboratórnu diagnostiku infekčných, inváznych a produkčných chorôb, uplatňujúc aktuálne požiadavky metrológie.
  • Zabezpečovať a vykonávať terapeutickú, konzultačnú a preventívnu činnosť pri chorobách hospodárskych, domových a exotických zvierat.
  • Preukazovať dôkladné vedomosti a znalosti zoblasti kvality surovín a potravín živočíšneho pôvodu, spolu so schopnosťou kritického úsudku vcelom spektre problémov súvisiacich shygienou potravín.
  • Plniť úlohy vriadiacich funkciách živočíšnej výroby a vpodnikoch spracuvávajúcich potraviny a suroviny živočíšneho pôvodu.
  • Vykonávať štátny dozor nad hygienou produkcie potravín a dozor pri ochrane štátnych hraníc zveterinársko - hygienického aspektu.
  • Pôsobiť voblasti živočíšnej prvovýroby a vpodnikoch potravinárskeho a krmovinárskeho priemyslu.
  • Vykonávať rôzne funkcie vhygienickej a epidemiologickej, inšpekčnej, kontrolnej a laboratórnej činnosti.
  • Rozvíjať vedeckú, poradenskú a expertíznu činnosť.
  • Pôsobiť ako výskumný a vývojový pracovník vo vedeckých a vývojových inštitúciách medicínskeho zamerania, riešiť zložité problémy vuvedenej oblasti a získané poznatky implementovať do oblasti základného výskumu a praxe.
  • Vykonávať riadiace funkcie voblasti ministerstva školstva, pôdohospodárstva, SAV.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (2.stupeň)

Absolvent študijného odboru Všeobecné veterinárske lekárstvo (2. stupeň) dokáže:

  • Pracovať vysoko efektívne ako samostatný veterinárny lekár (súkromný obvodný veterinárny lekár vo veterinárnych ambulanciách, klinikách apod.).
  • Pracovať ako riadiaci pracovník vrôznych funkciách v oblasti štátnej a súkromnej sféry (ministerstvo pôdohospodárstva, ochrany životného prostredia, potravinársky a krmovinársky priemysel a pod.).
  • Pôsobiť ako vedúci pracovník vzložkách ministerstva obrany a ministerstva vnútra.
  • Systematickým štúdiom sledovať, do praxe a vedeckej činnosti aplikovať najnovšie poznatky vedy a výskumu vdanej oblasti.
  • Rozlišovať mechanizmy zamerané na profesionálny vývoj a učenie sa.
  • Riadiť sa právnymi, etickými a profesionálnymi princípmi

Vymedzenie jadra znalostí (2.stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (2.stupeň)

Základné teoretické študijné predmety - (Biológia a základy ekológie, Chémia, Biomatematika, Zoológia, Biofyzika, Krmovinárstvo, Zootechnika, a veterinárna etika.) Študent v rámci týchto študijných predmetov si osvojuje biologické zákony živej prírody vo vzťahu k veterinárnej medicíne, poznáva problematiku živej hmoty v širších súvislostiach vo vzťahu k ekosystému a ich vzájomnej interakcie.

Predklinické študijné predmety- ( Biochémia, Anatómia, Histológia a embryológia, Výživa a dietetika, Fyziológia a patologická fyziológia, Patologická anatómia, Farmakológia, Toxikológia, Mikrobiológia a imunológia, Laboratórna a klinická diagnostika, Radiobiológia  a iné). Študijné predmety sú zamerané na poznanie normálnej a patologickej morfológie, biochemické procesy v komplexe s fyziológiou orgánov a sústav mikroorganizmov a makroorganizmov s odlišnosťami jednotlivých druhov zvierat. Študent získava teoretické a praktické vedomosti, ktoré uplatňuje v odborných prevažne klinických študijných predmetoch.

Klinické študijné predmety- ( Infekčné, parazitárne, metabolické a toxické choroby, Chirurgia a ortopédia, Pôrodníctvo a gynekológia, Vnútorné choroby ). Prioritou štúdia je teoretická a praktická príprava v uvedených odborných študijných predmetoch podľa druhov zvierat.

Študijné predmety z oblasti hygieny potravín- (Hygiena a technológia mlieka, Hygiena mäsa hydiny, vajec, rýb a zveri,  Hygiena a technológia mäsa). Získané vedomosti umožňujú absolventovi vykonávať štátny dozor nad hygienou produkcie potravín a surovín živočíšneho pôvodu a dozor pri ochrane štátnych hraníc z veterinársko - hygienického aspektu.

Praxe a stáže- ( výrobné a odborné praxe v rámci Komory veterinárnych lekárov a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR; stáže vykonávané na klinických pracoviskách UVL v Košiciach a v súkromných ambulanciách veterinárnych lekárov) sú zamerané na získanie zručností a riešenie problémov praxe u rôznych druhov zvierat.

Diplomová práca- konkrétne riešenie zadania z rôznych oblastí veterinárnej činnosti.

Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru (2.stupeň)

  • spoločenské, morálne a právne aspekty profesie - študent ich získava vštudijných predmetoch verejne a súdne veterinárne lekárstvo, etika, etológia,
  • základy podnikania a manažmentu vštudijných predmetoch ekonomika amanažment.

Štátne skúšky (2.stupeň)

  • Overenie spôsobilosti študenta riešiť problémy vnasledujúcich štátnych skúškach: Choroby prežúvavcov aošípaných, Choroby malých zvierat akoní, Choroby hydiny, exotických vtákov azveri, Veterinárna legislatíva, zoonózy a ochrana životného prostredia.
  • Diplomová práca (abstrakt vjazyku anglickom).

Voliteľné štátne skúšky: Hygiena a technológia potravín, Laboratórna diagnostika.

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Späť