Metrológia

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor strojárstvo.

Skupina:

konštruovanie, technológie, výroba a komunikácie

Oblasť výskumu:

inžinierstvo a technológie

Anglický názov študijného odboru:

Metrology

Stupne - popis

Študijný odbor METROLÓGIA  sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.).

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Obsahom študijného odboru metrológia je dokonalé zvládnutie základov metrológie a metrologickej legislatívy, princípov činnosti a realizácie meradiel, výskum a vývoj: meradiel a etalónov, realizácie meracích jednotiek,  metód merania, kalibrácie a overovania meradiel, metód navrhovania experimentov so zvláštnym zameraním na kalibráciu a overovanie meradiel,  metód vyhodnocovania meraní a spracovania nameraných údajov.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Metrológia je veda o meraní. Znalosti a informácie o tom, ako ju používať, predstavujú základnú nevyhnutnosť v prakticky všetkých odboroch. Metrológia sa  stala prirodzenou súčasťou každodenného života, je základným nástrojom vedeckého výskumu a vedecký výskum predstavuje základ rozvoja samotnej metrológie. Vo vyspelých krajinách tvoria náklady na meranie 6% zjednoteného hrubého národného produktu.

Metrológia pokrýva tri hlavné úlohy: definíciu medzinárodne uznaných meracích jednotiek, realizáciu meracích jednotiek vedeckými metódami, vytvorenie reťazcov nadväznosti na dokumentovanie presnosti merania.

Je nevyhnutné pripravovať vysokoškolský vzdelaných vedeckých pracovníkov aby rozvíjali   metrologické nástroje, ktoré umožnia pokračovať v partnerstve s priemyslom a výskumom.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Študijný odbor so zameraním na meranie je zavedený praktický na všetkých významných zahraničných univerzitách v podobe rôznych študijných programov, napr. Vysoká škola báňska – Technická univerzita Ostrava (ČR), Polytechnika Wroclaw (Poľsko), The University of Warwick (Veľká Británia), Hallam University Sheffield (Veľká Británia), University of Technology Tampere (Fínsko), University Twente (Holandsko), Kielce University of Technology (Poľsko), Technische Universität Wien (Rakúsko).

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

Metrológia, vedecké experimenty a zásady spracovania nameraných údajov sú základným nástrojom vedeckého výskumu a sú súčasťou mnohých vedných odborov. Metrológia poskytuje základné nástroje zberu a spracovania informácii o skúmaných objektoch a procesoch a sama využíva poznatky a výsledky iných vedných odborov.

Medzi príbuzné odbory patria najmä: meranie, meracia technika, automatizácia, aplikovaná informatika, mechatronika, biomedicinské inžinierstvo, banské meračstvo a geodézia, kvalita produkcie, bezpečnosť technických systémov.

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja meradiel, je schopný navrhovať a rozvíjať metódy merania, kalibrácie a overovania meradiel, vyvíjať a aplikovať teoretické poznatky pri realizácii meracích jednotiek  veličín, používať vedecké metódy navrhovania experimentov so zvláštnym zameraním na kalibráciu, overovanie meradiel a nadväznosť meraní, vedecky skúmať a rozvíjať metódy vyhodnocovania meraní a spracovania nameraných údajov.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Metrológia (3. stupeň)

-          má hlboké teoretické vedomosti v oblasti prírodných vied súvisiacich s jeho vedeckou prácou,

-         má hlboké vedomosti v oblasti metrológie vybraných veličín,  meracích jednotiek a ich realizácie,  nadväznosti meradiel, teórie merania, meracích prístrojov a systémov, navrhovania a riadenia experimentov, spracovania výsledkov meraní a vyhodnocovania experimentov.

Praktické schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Metrológia (3. stupeň) získa schopnosť

-          vedecky bádať a prinášať vlastné riešenia problémov v oblasti metrológie,

-          pracovať na zložitých experimentálnych zariadeniach,

-          pripravovať a prezentovať správy o výsledkoch výskumu,

-         aplikovať získané výsledky vedeckého výskumu v praxi.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Metrológia (3. stupeň) si osvojí

-          vedecké formulovanie problému, metódy vedenia riešiteľského kolektívu, metódy pedagogickej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie,  etické a spoločenské stránky vedeckej práce,  rozvoj študijného odboru .

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Jadro obsahuje len rámcové témy ( vybrané state):

Študijná časť:

1.       Vybrané kapitoly z matematiky: teória matíc, diferenciálne rovnice, pravdepodobnosť a matematická štatistika, teória množín, numerické metódy analýzy a algebry.

2.       Vybrané kapitoly z fyziky: elektrina a magnetizmus, fyzika a štruktúra tuhých látok, kryogenika, spektroskopia, optoelektronika, synergetika, mechanika a optika.

3.       Teória merania: veličiny a jednotky, etalóny, nadväznosť, princípy a metódy merania, technické prostriedky merania, neistoty v meraní, modely a metódy merania, metódy navrhovania experimentov, metrologické vlastnosti meradiel, kalibrácia, skúšanie a overovanie meradiel, systém riadenia meracích procesov, teória informácie v meraní, spracovanie signálov, snímače a meracie systémy, automatizované meracie systémy

4.       Metrológia vybraných veličín: hmotnosť, sila, tlak, elektrina, magnetizmus, dĺžka, uhol, čas a frekvencia, termometria, fotometria a rádiometria, ionizujúce žiarenie a rádioaktivita, prietok a pretečené množstvo, akustika, látkové množstvo,  interdisciplinárna metrológia, meracie systémy.

Z uvedených štyroch voliteľných predmetov sú obvykle tri, podľa voľby školiteľa, predmetom dizertačnej skúšky.

Vedecká časť:

-                    výskum aktuálneho otvoreného vedeckého problému z odboru,

-         zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému (technické zadanie), právne a environmentálne aspekty výsledkov vedy, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax..

Znalosti uvedené v jadre majú rozsah 1/3 v študijnej časti a 2/3 vo vedeckej časti. Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce (záverečná práca) musí spĺňať kritérium, aby študent preukázal schopnosť samostatne získavať teoretické a praktické poznatky.

Indikátory študijného odboru

Študijné programy 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2. O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR (priznaním práva konať dizertačnú skúšku, záverečnú skúšku vo forme obhajoby dizertácie a priznaním práva Vedeckej rade fakulty udeľovať vedecko-akademický titul "philosophiae doctor - PhD.").

História opisov

Späť