Potravinárstvo

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor potravinárstvo.

Skupina:

konštruovanie, technológie, výroba a komunikácie

Oblasť výskumu:

chémia, chemická technológia a biotechnológie

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru Potravinárstvo v prvom stupni vysokoškolského štúdia sú schopní samostatne riadiť dielčie technologické operácie a procesy, riešiť koncepcie dielčich technologických výrobných úsekov, samostatne vykonávať priebežné kontrolné metódy v laboratóriách podnikov potravinárskeho priemyslu a bežne vyhodnocovať získané analytické dáta a vyvodiť z nich príslušné závery.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Podobné študijné odbory sa už tradične študujú vo všetkých vyspelých štátoch, preto  ich jednotlive neuvádzame. Najužšiu spoluprácu v oblasti ŠO POTRAVINÁRSTVO máme s nasledujúcimi univerzitami: Universität für Bodenkultur Wien, Institut für Lebensmitteltechnologie Technische Universität Berlin, Politechnika Lodžska Lodž, Institut für Lebensmitteltechnologie München, Fakulta potravinářske a biochemické technologie VŠCHT Praha.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

● biotechnológie

● výživa

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Študijný odbor POTRAVINÁRSTVO v prvom stupni vysokoškolského štúdia vychováva odborníkov predovšetkým pre prax, tj. pre  výrobné podniky potravinárskeho priemyslu, pre kontrolné a inšpekčné inštitúcie, pre obchod alebo štátnu správu. Absolvent sa uplatní pri priamom riadení technologických operácii a procesov, pri riešení dielčich technologických úsekov výroby v podnikoch s potravinárskou výrobou a v závodných laboratórich pri bežných analýzach. Má predpoklady pre sledovanie a riadenie hygienických podmienok a princípov vo výrobe a predpoklady pre aplikáciu princípov zdravej výživy pri vývoji nových alebo inovovaných výrobkov. Absolvent má kvalifikáciu k uplatneniu výpočtovej techniky vo výrobe a riadení, má základné znalosti pre podnikateľskú činnosť a pre uplatnenie v marketingu a managementu. Súčasne vychováva študentov pre nadväzujúce inžinierske. štúdium.



Teoretické vedomosti (1.stupeň)

Absolvent dostáva prehľad o základných pojmoch a princípoch teoretických prírodovedných a technologických disciplín, predovšetkým chemických a biologických. Je  schopný využívať ich pri riadení základných technologických krokov a postupov a zabezpečovať ich plynulý chod.

Praktické schopnosti a zručnosti (1.stupeň)

Absolvent si osvojí praktickú obsluhu základnej laboratórnej inštrumentálnej techniky a spracovania dát a je schopný vyvodiť aj  príslušné závery. Má znalosti, ktoré mu umožnia riadiť technických zamestnancov laboratórií so stredoškolským vzdelaním.

Absolvent Potravinárstva (1.stupeň): je vychovávaný k samostatnej práci a integrácii poznatkov potrebných pri zabezpečovaní danej úlohy v rámci svojej profesie.

Vymedzenie jadra znalosti (1. stupeň)

Prioritné témy jadra znalosti 1. stupňa vysokoškolského štúdia spočívajú najmä v chemických, matematických a ekonomických základoch potrebných pre zvládnutie potravinárskych technológií.

Tieto schopnosti musí absolvent preukázať formou:

●  obhajoby záverečnej práce (abstract v anglickom  alebo v inom svetovom jazyku),

●   overením spôsobilosti riešiť technologické zadania v potravinárstve

●   štátnou záverečnou skúškou z oblasti poznania študijného odboru Potravinárstvo

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Späť