Technológia makromolekulových látok

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor chemické inžinierstvo a technológie.

Skupina:

konštruovanie, technológie, výroba a komunikácie

Oblasť výskumu:

chémia, chemická technológia a biotechnológie

Anglický názov študijného odboru:

Technology of Macromolecular Materials

Stupne - popis

Študijný odbor TECHNOLÓGIA MAKROMOLEKULOVÝCH LÁTOK sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.)

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru TECHNOLÓGIA MAKROMOLEKULOVÝCH LÁTOK sú spôsobilí vykonávať podľa dosiahnutého stupňa profesiu

-       Technology of macromolecular materials Philosophiae doctor-PhD, (Technology of macromolecular materials Scientist or Polymer materials Scientist) -3. stupeň..

Technology of macromolecular materials Philosophie doctor-PhD. - ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja nových typov makromolekulových materiálov s orientáciou na poznanie vzťahov medzi štruktúrou, vlastnosťami a technológiou. Orientuje sa na spracovanie a aplikáciu syntetických a prírodných polymérov, modifikovaných polymérnych zmesí a kompozitov pre širokú oblasť priemyslu plastických látok a kaučuku, celulózarsko-papierenského priemyslu, polygrafického priemyslu, priemyslu vlákien a obalových polymérnych materiálov, biomateriálov a ďalších špeciálnych materiálov, kde sa spracovávajú alebo využívajú polyméry.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Technológia makromolekulových látok je disciplína orientovaná na vývoj a priemyselnú výrobu rôznych typov polymérnych materiálov, pre potreby viacerých priemyselných odvetví.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Prakticky na všetkých technicky zameraných univerzitách vo svete sú odbory, zabezpečujúce výchovu PhD študentov pre polymérny priemysel a materiály, v mnohých prípadoch aj vo veľmi špecifických interdisciplinárnych odboroch. Veľké množstvo takýchto odborov možno nájsť na INTERNETE pod odkazom "Polymer materials and engineering" alebo "Polymer science and technology".

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

-       Makromolekulová chémia – skôr teoretické základy pre vývoj nových typov polymérov.

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu a vývoja nových makromolekulových materiálov na báze syntetických alebo prírodných polymérov s orientáciou napr. na vývoj polymérnych materiálov s novou štruktúrou a novými vlastnosťami a ovláda špeciálne metódy ich charakterizácie a nové špecifické technológie ich prípravy.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Technológia makromolekulových látok (3. stupeň)

-       vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov v oblasti makromolekulových materiálov a technológií ich prípravy a spracovania.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru Technológia makromolekulových látok (3. stupeň) si osvojí

-       Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému (technické zadanie), právne a environmentálne aspekty nových produktov, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentáciu výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax..

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí 3.stupňa tj. PhD. stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na Vedu o polyméroch (Polymer Science).

Jadro obsahuje len rámcové témy ( vybrané state):

Študijná časť:

Teoretický fundament, metodologický aparát, špecializácia:  Makromolekulová chémia, fyzika polymérov, reológia tavenín, metódy charakterizácie polymérnych látok, modifikácia polymérov, kompozitné materiály, biopolyméry, fyzikálna a koloidná chémia, teória špeciálnych technológií polymérnych materiálov – podľa študijného programu (plasty a kaučuk, textil a vlákna, drevo, buničina, papier, polygrafia, biomateriály, obalové materiály a podobne), ekologické a ekonomické aspekty špeciálnych technológií polymérnych materiálov.

Vedecká časť:

-               Výskum aktuálneho otvoreného vedeckého problému z odboru.

-       Zásady vedeckej práce, väzby výskum-vývoj-výroba-použitie-recyklácia, vedecké formulovanie problému (technické zadanie), právne a environmentálne aspekty nových produktov, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.

Znalosti uvedené v jadre majú rozsah 1/3 v študijnej časti a 2/3 vo vedeckej časti. Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce (záverečná práca) musí spĺňať kritérium, aby študent preukázal schopnosť samostatne získavať teoretické a praktické poznatky.

História opisov

Späť