Silnoprúdová elektrotechnika

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor elektrotechnika.

Skupina:

konštruovanie, technológie, výroba a komunikácie

Oblasť výskumu:

elektrotechnika a elektroenergetika

Stupne - popis

Študijný odbor SILNOPRÚDOVÁ ELEKTROTECHNIKA  sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002-sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať v:

  • Treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.)

Predpokladá sa, že absolvent ukončil druhostupňové štúdium v študijnom odbore Elektrotechnika alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore. Pre uchádzačov, ktorí ukončili druhostupňové štúdium v niektorom vzdialenejšom študijnom odbore, možno navrhnúť študijný program so štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky.

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Doktorandské štúdium v študijnom odbore Silnoprúdová elektrotechnika je určené pre absolventov druhého stupňa vysokoškolského štúdia (Ing. alebo Mgr.) inklinujúcich k riešeniu inžiniersko-vedeckých problémov v oblastiach silnoprúdovej elektrotechniky, t. j. výkonovej elektroniky, elektrickej trakcie, elektrických pohonov a elektrických strojov a prístrojov.  Na riešenie týchto úloh doktorand využíva najnovšie poznatky z moderných analytických a numerických metód, metód matematického modelovania,  informatiky, merania elektrických a neelektrických veličín, automatického a diskrétneho riadenia až do úrovne umelej inteligencie vrátane realizácie riadenia zodpovedajúpcimi procesormi, ako aj poznatky z mikroelektroniky, a elektroenergetiky a ďalších odborov.

Predpokladom úspešného zvládnutia štúdia je schopnosť doktoranda abstraktne myslieť, jeho schopnosť nadobudnuté poznatky aplikovať a realizovať pri riešení technických problémov. Doktorand sa naučí správne charakterizovať a chápať fyzikálne javy a experimentálne poznatky o týchto javoch, hľadať ich adekvátne modely a realizovať nové aplikácie v už uvedených špecifických disciplínách, vo vede, výskume a praxi.  Doktorandské štúdium umožní doktorandovi získať ucelené teoretické vedomosti, experimentálnu zručnosť a praktické skúsenosti ako aj zvládnuť metodiku vedeckej práce a pripraví ho na samostatnú vedeckú prácu.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Hoci „Silnoprúdová elektrotechnika“ patrí medzi najstaršie odbory v elektrotechnike, v súčasnosti tým, že okrem vlastného rozvoja realizuje najnovšie poznatky z automatizácie a riadenia, mikroelektroniky, informatiky, elektroenergetiky, technológie a iných, predstavuje jeden z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich odborov.  Výraznou mierou ovplyvňuje nielen ostatné oblasti elektrotechniky, ale aj techniky ako takej a v značnej miere ovplyvňuje aj celkovú ekonomickú prosperitu štátu.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Študijné odbory podobné odboru Silnoprúdová elektrotechnika sa študujú na všetkých elektrotechnických fakultách v priemyselne vyvinutých štátoch.  Ako príklad možno uviesť:

a)      Technische Universitat Munchen,  Lehrstuhl für Elektrische Antriebssysteme, Nemecko,

b)      Technische Universität Wien,  Institute fur Elektrische Antriebe und Maschinen, Rakúsko

c)      University Degli Study di Catania,  Dipartimento Elettrico, Elettronico E Sistemistico, Taliansko

d)  TU Braunschweig, Inst. Für Hochspannungstechnik und Energieanlagen,

e)  TU Budapest, Department of High Voltage Engineering and Equipment

f)   Politechnika Gliwice, Department of Electrical Machines and Devices

g)  ČVUT Praha, FEL, Katedra el. pohonu a trakce,

h)  TU Darmstadt, Lehrstuhl für Elektriche Maschinen

i)    TU Graz, Inst. Für Hochspannungstechnik

j)        TU Delft Departement of Power Electronics and Electrical Machines

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

  • Elektrotechnika
  • Automatizácia
  • Mechatronika
  • Elektronika

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent doktorandského štúdia v odbore Silnoprúdová elektrotechnika získa poznatky založené na súčasnom stave vedeckého poznania a vlastnou tvorivou činnosťou prispeje k ich rozvoju ako aj k novým poznatkom v tomto odbore.  Cieľom doktorandského štúdia je vychovať takého odborníka, ktorý bude mať nielen komplexné vedomosti, ale bude schopný obohatiť vedu a poznanie v oblasti „Silnoprúdová elektrotechnika".



Doktorandské štúdium bude prebiehať podľa individuálnych študijných plánov, pričom korpus vedomostí, schopnosti a zručnosti sa bude podriaďovať konkrétnej téme dizertačnej práce. Východiskom pre korpus vedomostí sú tieto disciplíny:

Matematika,  Fyzika,  Modelovanie a simulácia elektrotechnických systémov a polí,  Aplikovaná Informatika v silnoprúdovej elektrotechnike,  Teória riadenia,  Diskrétne riadenie,  Umelá inteligencia, Teoretická elektrotechnika, Výkonová elektronika,  Elektrické stroje, Všeobecná teória el. strojov, Špeciálne el. stroje, Elektrická trakcia,  Elektrické pohony,  Pohonárske komplexy,  Riadenie technologických komplexov, Elektrické prístroje, Spínacie a tepelné procesy v elektrických prístrojoch.

História opisov

Späť