Vodné stavby

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor stavebníctvo.

Skupina:

konštruovanie, technológie, výroba a komunikácie

Oblasť výskumu:

projektovanie, inžinierstvo, technológie a vodné hospodárstvo

Anglický názov študijného odboru:

Hydraulic Engineering

Stupne - popis

  • V prvom stupni vysokoškolského štúdia (Bc.) so štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky v dennej forme a 4 roky v externej forme štúdia.
  • V druhom stupni vysokoškolského štúdia (Ing.) so štandardnou dĺžkou štúdia 2 roky v dennej forme a 3 roky v externej forme štúdia.

Predpokladá sa, že uchádzač o toto štúdium ukončil prvostupňové štúdium v študijnom odbore vodné stavby alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore. Pre uchádzačov o štúdium, ktorí ukončili štúdium prvého stupňa v niektorom inom študijnom odbore, je možné navrhnúť študijný program so štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky v dennej forme a/alebo 4 roky v externej forme štúdia.

  • V treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnou dĺžkou štúdia v dennej forme najmenej 3 a najviac 4 roky, v externej forme štúdia najmenej 4 a najviac 5 rokov.

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru Vodné stavby sú spôsobilí vykonávať podľa dosiahnutého stupňa profesiu:

  • Bakalár so špecializáciou na vodné stavby, odborný asistent, pracovník štátnej správy – po ukončení 1. stupňa štúdia a získaní titulu „bakalár“ Bc.
  • Stavebný inžinier, projektant, riadiaci pracovník, pracovník štátnej správy, výskumník so špecializáciou na vodné stavby – po ukončení 2. stupňa štúdia a získaní titulu „inžinier“ Ing.
  • Vedecký pracovník špecializovaný na riešenie zložitých, komplexných problémov hydrotechniky, hydromelioračných, krajinno-inžinierskych a zdravotne-technickych stavieb – po ukončení 3. stupňa štúdia a získaní vedecko-akademickej hodnosti „philosophiae doctor“ PhD.

Bakalár, odborný asistent so špecializáciou na vodné stavby má základné vzdelanie v oblasti vodných stavieb a hospodárenia s vodou. Ovláda základy navrhovania, realizácie a prevádzky vodohospodárskych stavieb.

Stavebný inžinier, špecialista na vodné stavby samostatne rieši problémy navrhovania, realizácie, prevádzky a rekonštrukcií vodných stavieb a ovláda širšie súvislosti týkajúce sa potreby, funkcie a vplyvov týchto stavieb na okolie a životné prostredie.

Vedecký pracovník so špecializáciou na hydrotechnické, hydromelioračné, krajinno-inžinierske alebo zdravotne technické stavby ovláda vedecké metódy riešenia príslušnej problematiky a dokáže týmito metódami samostatne riešiť súčasné  i perspektívne  problémy vodných stavieb a interakcie týchto stavieb s prírodným prostredím.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Vodné stavby patria historicky k prvým trom odborom, ktoré sa na Vysokej škole technickej dr. M. R. Štefánika, predchodkyni dnešnej STU v Bratislave študovali – vtedy pod názvom Inžinierske staviteľstvo vodné a kultúrne. Význam a aktuálnosť rozvoja tohto odboru sa ani po 55-tich rokoch nezmenšila. Vodné stavby, ako špecificky samostatná časť inžinierskych stavieb, predstavujú v systéme národného hospodárstva prvky, ktoré slúžia na zabezpečovanie potrieb spoločnosti a umožňujú efektívne riadenie integrovaného vodného hospodárstva v súlade s princípmi trvalo udržateľného rozvoja. Sú to prostriedky, ktoré ľudstvo využívalo a využíva v neustálom „zápase proti vode a o vodu“.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Podobné študijné odbory sa študujú na mnohých univerzitách sveta. Uvádzame stručný prehľad niektorých z nich:

  • Česká republika: ČVUT Praha, VUT Brno,
  • Veľká Británia: Imperial College London, Exter University, Cranfield University, Heriot – Watt University,
  • Nemecko: TU Berlin, TU Dresden, TU München, TU Darmstadt, Universität Rostock, Universität Wuppertal, Universität Karlsruhe, Universität Hannover, Universität Kaiserslautern,
  • Rakúsko: TU Wien, BOKU Wien, TU Graz,
  • Holandsko: Delft University of Technology,
  • Švajčiarsko: Federal Polytechnics of Lausanne, ETH Zürich,
  • Fínsko: Helsinki University of Technology,
  • Nórsko: Norvegian University of Science and Technology,
  • Spojené štáty americké: Massachusetts Institute of Technology,
  • Japonsko: The University of Tokio
  • a mnoho iných v Európe a vo svete.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

K študijnému odboru Vodné stavby sa ako príbuzné odbory radia:

  • 4.1 Vodné hospodárstvo – základy a princípy vodného hospodárstva doplňujú vedomosti absolventov študijného odboru Vodné stavby; vodné stavby so svojimi špecifickými problémami sú prostriedkami, ktoré umožňujú vodohospodárske požiadavky a princípy napĺňať; analýze požiadaviek na vodu a možností zdrojov, optimalizácii pokrytia týchto potrieb a poznaniu interakcií v systéme sa venuje študijný odbor Vodné hospodárstvo,
  • 4.2 Hydromeliorácie – predstavujú komplex opatrení v krajine, ktorých najdôležitejším výsledkom je trvalo udržateľné využívanie a ochrana prírodných zdrojov, ich súčasťou je rozvoj metód na zlepšovanie podmienok pre rôzne oblasti ľudskej činnosti v krajine, predovšetkým pre poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo, vodné hospodárstvo, ako aj pre zlepšovanie životného prostredia človeka; odbor Vodné stavby obsahuje základ návrhu a zhotovenia hydromelioračných stavieb, vlastný odbor hydromeliorácie sa venuje komplexnej problematike vodného režimu a vytváraniu optimálnych podmienok pre život kultúrnych rastlín, plodín a hospodárskych lesov,
  • 2.34 Geotechnika (jej časť stavebná geotechnika) – základné poznatky týkajúce sa mechaniky zemín a zakladania stavieb tvoria súčasť študijného odboru Vodné stavby; stavebná geotechnika sa zaoberá okrem týchto problémov komplexnou analýzou vzájomného pôsobenia zemín a horninového prostredia a antropogénnych zásahov do tohto prostredia,
  • 3.2 Environmentálne inžinierstvo – súčasťou študijného odboru Vodné stavby je analýza vplyvu vodných stavieb na životné prostredie a hľadanie technických možností na elimináciu negatívnych dopadov výstavby a prevádzky týchto diel; environmentálne inžinierstvo skúma tieto vzťahy komplexne s uvážením a aplikáciou princípov trvalo udržateľného rozvoja.

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 4

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Vymedzenie odborného profilu absolventa (1. stupeň)

 

Všeobecná charakteristika odborného profilu absolventa

Absolvent študijného odboru Vodné stavby získa počas troch rokov štúdia základné vzdelanie z oblasti vodných stavieb, hospodárenia s vodou v urbanizovaných územiach a v krajine, vo vodohospodárskych sústavách, v komunálnom a priemyselnom sektore doplnené o základné vedomosti z environmentálneho inžinierstva, vied o Zemi, inžinierskeho a dopravného staviteľstva. Komplexný charakter štúdia doplňujú základy informatiky vrátane práce s počítačom, projektový manažment, základy stavebného, vodného a správneho práva.

Absolvent prvého stupňa vysokoškolského vzdelávania v študijnom odbore Vodné stavby sa uplatní ako odborný asistent v orgánoch štátnej správy, v organizáciách vykonávajúcich správu a prevádzku vodných stavieb a vodného hospodárstva, ako podnikový a závodný vodohospodár, asistent projektanta vodohospodárskych stavieb a manažéra vodohospodárskych projektov a vodných stavieb. Jeho uplatnenie je očakávané v oblasti prevádzky vodohospodárskych podnikov správ povodí, v hydroenergetike, v prevádzke podnikov vodární a kanalizácií, ako asistenta stavbyvedúceho pri realizácii vodných stavieb a v  prevádzkach hydromelioračných sústav roľníckych družstiev a väčších fariem. Je tiež pripravený plynulo pokračovať v štúdiu na druhom stupni v študijnom odbore Vodné stavby, prípadne v príbuzných študijných odboroch (Vodné hospodárstvo, Geotechnika a Environmentálne inžinierstvo).

 

Teoretické vedomosti

Absolvent študijného odboru Vodné stavby v prvom stupni štúdia:

  • získa potrebné základné prírodovedné teoretické vedomosti, ktoré mu umožnia ďalší odborný vedomostný rast,
  • pochopí podstatné fakty, pojmy, princípy vodného staviteľstva a získa orientáciu v typológii vodných stavieb a v metódach ich návrhu,
  • získané znalosti vie ako člen tímu použiť pri navrhovaní vodných stavieb, pri riadení ich prevádzky a pri ich posudzovaní z úrovne potrebnej pre štátnu správu.

Praktické schopnosti a zručnosti

Po absolvovaní prvého stupňa štúdia v odbore Vodné stavby absolvent dokáže:

  • použiť primerané praktické postupy a nástroje potrebné na riešenie praktických problémov vodných stavieb,
  • riadiť prevádzku vodohospodárskych objektov a vodných stavieb,
  • prevádzkovať monitoring vodných stavieb, vykonávať a analyzovať potrebné merania,
  • vykonávať niektoré práce spojené s inžinierskou činnosťou na vodných stavbách.
  • vykonávať činnosti odborného asistenta v orgánoch štátnej správy,

 

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti

Absolvent prvého stupňa štúdia v odboru Vodné stavby získa schopnosť:

  • pracovať s počítačom a riešiť na ňom primerané úlohy,
  • vykonávať základné geodetické práce v teréne,
  • pracovať ako člen projektového, či prevádzkového tímu a v spolupráci riešiť jemu pridelené úlohy,
  • riadiť menšie kolektívy pracovníkov prevádzky na správach povodí, podnikoch vodární a kanalizácií a v hydroenergetike,
  • pokračovať v profesionálnom rozvoji udržiavaním neustáleho odborného kontaktu s rozvojom poznatkov vo vodnom staviteľstve a  príbuzných odboroch.

 

Vymedzenie jadra znalosti (1. stupeň)

 

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru

 

Absolvent prvého stupňa štúdia získa základné znalosti z týchto okruhov problémov:

  • problematika matematicko – fyzikálneho a prírodovedného základu,
  • problematika širšieho vedného základu tvorená základmi poznania stavebných materiálov, základmi hydromechaniky, stavebnej mechaniky a mechaniky zemín, hydrológie, chémie vody a hydrobiológie a ochrany vôd pred znečistením,
  • odborná problematika hydrotechnických, hydromelioračných a zdravotne technických stavieb tvorená ich typológiu, poznaním ich zakladania, konštrukcií a prevádzky, doplnená o základy dopravných a podzemných stavieb.

Odporúča sa aby tieto problémy tvorili minimálne 3/5 ECTS kreditov študijného programu v prvom stupni štúdia odboru Vodné stavby.

Na základe týchto znalostí sú študenti odboru vedení k tvorivému riešeniu úloh, ktoré treba zvládnuť organizačne a technologicky, pri rešpektovaní konštrukčných a statických zásad. Rozvíja sa potrebná samostatnosť a rozhodnosť založená na metodologickom prístupe s dôrazom na vecnú správnosť riešenia. V samostatnej príprave sa na odstránenie prácnosti štatistických spracovaní, na modelovanie, na riešenie postupov pri navrhovaní konštrukcií a na optimalizačné postupy využíva výpočtová technika s využívaním programov GIS a programov typu CAD.

 

Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru

Absolvent ďalej získa základné nevyhnutné znalosti z geodézie, environmentálneho inžinierstva, právnych predpisov a noriem v stavebníctve a vodnom hospodárstve a zo základov podnikania a manažmentu.

Štátna skúška

Po ukončení prvého stupňa štúdia v odbore Vodné stavby absolvent vypracuje záverečnú prácu a vykoná štátnu skúšku skladajúcu sa z:

  • obhajoby záverečnej práce bakalárskeho štúdia
  • komisionálnej skúšky zo základov vodných stavieb a vodného hospodárstva, ktorá obsahuje náplň vybratých premetov širšieho vedného základu a odborných predmetov.

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 2 (v prípade konverzných študijných programov až 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 3 (v prípade konverzných ŠP až 4 roky)

 

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Vymedzenie odborného profilu absolventa (2. stupeň)

 

Všeobecná charakteristika odborného profilu absolventa

Absolvent druhého stupňa štúdia v odbore Vodné stavby dokáže riešiť inžinierske problémy hydrotechniky: vzdúvadiel na tokoch (priehrady a hate), hrádzí, odkalísk, vodných nádrží, vodohospodárskych sústav a vodných elektrární, vodných ciest a prístavov, ochranných hrádzí a stavieb protipovodňovej ochrany. Rieši problémy stavieb krajinného inžinierstva: závlahových a odvodňovacích stavieb, čerpacích staníc, úprav a revitalizácie vodných tokov, hradenia bystrín, výstavbu rybníkov a krajinno-ekologické stavby. Je špecialistom na riešenie úloh a problémov zdravotného inžinierstva, ktoré sa zaoberá problematikou návrhu, realizácie, prevádzky a rekonštrukcií vodárenských stavieb na zachytávanie, akumuláciu a zásobovanie vodou, úpravní vôd, odkanalizovaním urbanizovaných území, čistením odpadových vôd, ochranou vôd pred znečistením, inžinierskymi sieťami, odpadovým hospodárstvom a balneotechnickými zariadeniami. Absolvent získa potrebné vedomosti a schopnosti multidisciplinárnym štúdiom, ktoré je založené na komplexnej znalosti technických, environmentálnych, ekonomických a právnych aspektov problematiky.

Absolvent sa uplatní v projekčných kanceláriách, v podnikateľskej a podnikovej sfére zaoberajúcej sa využívaním vodných zdrojov, hospodárením s vodou a jej distribúciou, ochranou vôd, navrhovaním, realizáciou a riadením prevádzky vodohospodárskych stavieb a zariadení, rekonštrukciou a sanáciou starých (historických) vodných stavieb s ohľadom na ich efektívne využívanie. Nájde taktiež uplatnenie v štátnej správe v oblasti vodného hospodárstva a životného prostredia na centrálnych orgánoch, úradoch životného prostredia, v podnikoch povodí, v hydroenergetike, vo vodárňach a kanalizáciách, v hygienickej, geologickej a hydrometeorologickej službe a v organizáciách vodohospodárskeho výskumu. Obsah štúdia v odbore Vodné stavby je previazaný s požiadavkami profesných organizácií, najmä so Slovenskou komorou stavebných inžinierov, kde sa po absolvovaní požadovanej praxe môže uchádzať o autorizáciu.

 

Teoretické vedomosti

 

Absolvent odboru Vodné stavby získa potrebné teoretické vedomosti o návrhu, realizácii, prevádzkovaní a rekonštrukcii všetkých vodných stavieb na súčasnej úrovni vedy, techniky a technológie, čo mu umožní tvorivo aplikovať získané poznatky na vlastné riešenia. Získa vedomosti o vzájomných vzťahoch vo vodnom hospodárstve i o pôsobení  tohto rezortu navonok.

Absolvent je pripravený na to, aby na základe kritickej analýzy stavu dokázal vhodným spôsobom a na súčasnej technickej a technologickej úrovni komplexne riešiť problémy spojené s projektovaním, prevádzkou, realizáciou a riadením stavieb: zásobovania vodou a odkanalizovania sídiel, čistenia odpadových vôd, balneotechniky, hydroenergetiky, ochrany pred povodňami, priehrad, nádrží a vodohospodárskych sústav či vnútrozemských vodných ciest a plavby na nich, ako aj úprav a revitalizácií tokov, hradenia bystrín, odpadového hospodárstva, závlahových a odvodňovacích stavieb, čerpacích staníc, rybníkov  a krajinno-ekologických stavieb.  

Absolvent získa základné vedomosti o modelovaní hydrodynamických a hydrologických javov súvisiacich s navrhovaním, realizáciou a prevádzkovaním vodných stavieb.

 

Praktické schopnosti a zručnosti

 

Absolvent druhého stupňa štúdia v odbore Vodné stavby je schopný:

  • v širších súvislostiach porozumieť nosným oblastiam z teórie vodných stavieb a dokáže tieto súvislosti využiť pri riešení komplexných problémov a úloh integrovaného vodného hospodárstva,
  • analyzovať dopady výstavby a prevádzky vodných diel na prírodné a životné prostredie, negatívne vplyvy eliminovať a pozitívne využiť,
  • pracovať ako člen tímu vo vodohospodárskych projektoch alebo pôsobiť ako špecialista na vodné stavby v projektoch s príbuzným zameraním, kde dokáže problém identifikovať, analyzovať ho a nachádzať k nemu optimálne riešenie.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti 

 

Po ukončení druhého stupňa štúdia v odbore Vodné stavby jeho absolvent dokáže:

  • vykonávať bežné hydrometrické merania na tokoch a terénne merania súvisiace s monitoringom a prevádzkou vodohospodárskych stavieb,
  • využívať pri navrhovaní vodných stavieb počítačovú podporu projektovania,
  • pracovať ako člen výskumného tímu vo vodohospodárskom výskume, navrhovať a využívať fyzikálne modely a aplikovať matematické modely javov,
  • sledovať vývoj vednej disciplíny doma a vo svete, udržiavať s nim kontakt a aplikovať nové poznatky do praxe,
  • uplatniť sa na trhu práce v európskom priestore po absolvovaní odborne zameranej jazykovej prípravy,
  • po absolvovaní predpísanej praxe získať autorizáciu v odbore, čo mu umožní samostatné vykonávanie projektovej a inžinierskej činnosti v stavebníctve.

Vymedzenie jadra znalostí (2. stupeň)

 

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru

Absolvent druhého stupňa štúdia získa komplexné vedomosti z týchto okruhov:

  • navrhovanie, realizácia a prevádzka objektov hydrotechnických stavieb,
  • navrhovanie, realizácia a prevádzka objektov krajinno-inžinierskych stavieb,
  • navrhovanie, realizácia a prevádzka objektov a zariadení zdravotne technických stavieb,
  • komplexné riešenie vodných diel a vodohospodárskych sústav,
  • počítačová podpora projektovania, modelovanie a simulácia javov,
  • diplomová práca – riešenie konkrétneho zadania.

Odporúča sa aby tieto nosné témy tvorili aspoň 1/2 ECTS kreditov študijného programu druhého stupňa štúdia v odbore.

 

Ďalšie témy jadra znalostí študijného odboru

Ako doplnkové témy jadra znalostí sa v druhom stupni odporúčajú témy týkajúce sa vodného hospodárstva krajiny, ekologických, právnych a ekonomických problémov vodných stavieb a odborná jazyková príprava v svetovom jazyku.

 

Štátna skúška

Štátna skúška na druhom stupni štúdia odboru vodné stavby pozostáva z:

  • obhajoby diplomovej práce,
  • komisionálnych skúšok z najmenej dvoch predmetov, ktoré tvoria jadro znalostí študijného odboru.

Štandardná dĺžka denného štúdia: najmenej 3 najviac 4

Štandardná dĺžka externého štúdia: najmenej 4 najviac 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Vymedzenie odborného profilu absolventa (3. stupeň)

 

Všeobecná charakteristika odborného profilu absolventa

Absolvent tretieho stupňa štúdia v odbore Vodné stavby ovláda vedecké metódy riešenia úloh výskumu a vývoja vo vodohospodárskom staviteľstve s orientáciou na vzdúvacie, hydroenergetické a plavebné objekty na vodných tokoch, stavby protipovodňovej ochrany, vodohospodárske sústavy a ich riadenie, vodné zdroje a ich zachytávanie, tlakové systémy rozvodu vody, zberné systémy vôd, stavby technologických zariadení na úpravu vôd a čistenie odpadových vôd a odpadové hospodárstvo.

 

Teoretické vedomosti

Absolvent odboru Vodné stavby:

  • si osvojí vedecké metódy bádania vrátane modelovania, experimentu a jeho vyhodnotenia, analýzy výsledkov a aplikácie dosiahnutých výsledkov na úlohy vodohospodárskej praxe,
  • dokáže prinášať vlastné, pôvodné riešenia problémov v oblasti vodných stavieb, zariadení a technológií.

 

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti

Absolvent tretieho stupňa štúdia odboru Vodné stavby dokáže:

  • vedecky formulovať problém,
  • samostatne ho riešiť a viesť výskumný kolektív na úrovni najnovších poznatkov a vo väzbe na environmentálne a ekonomické dopady v reťazci výskum – vývoj – technológia výroby a prevádzka,
  • prezentovať výsledky vedeckej práce, ktoré predstavujú prínos pre rozvoj odboru a pre vodohospodársku prax.

 

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

 

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru

Jadro je definované rámcovými témami, ktoré v rámci študijnej časti programu predstavujú vybrané state z:

  • aplikovanej matematiky,
  • prúdenia tekutín,
  • chémie vody a hydrobiológie,
  • hydrotechnických stavieb,
  • krajinno-inžinierskych stavieb,
  • zdravotne technických stavieb,
  • matematického modelovania hydrologických a hydraulických javov,
  • fyzikálneho modelovania hydrodynamických javov.

Výber z rámcových tém je determinovaný problematikou, na ktorú je študijná časť programu zameraná a vedeckým problémom, ktorý sa rieši v rámci vedeckej časti programu. 

Vedecká časť programu je zameraná na výskum aktuálneho vedeckého problému z odboru Vodné stavby, na pochopenie zásad vedeckej práce, jej environmentálne, právne, etické a spoločenské stránky a na prezentáciu dosiahnutých výsledkov.

 

Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce

Obsahová a formálna stránka dizertačnej skúšky a obhajoby dizertačnej práce v odbore sa riadia podľa zvláštnych predpisov.

 

INDIKÁTORY ŠTUDIJNÉHO ODBORU

  1. Študijné programy prvého stupňa vysokoškolského štúdia v odbore Vodné stavby so štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky obsahujú 180 ECTS kreditov. Pre akceptáciu študijného programu v študijnom odbore musí študijný program obsahovať najmenej 108 ECTS kreditov z tém jadra študijného odboru. Študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu, t. j. najmenej v rozsahu 36 ECTS kreditov.
  2. Študijné programy druhého stupňa vysokoškolského štúdia v odbore Vodné stavby so štandardnou dĺžkou štúdia 2 roky obsahujú 120 ECTS kreditov. Pre akceptáciu študijného programu v študijnom odbore musí študijný program obsahovať najmenej 60 ECTS kreditov z tém jadra študijného odboru. Študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu, t. j. najmenej v rozsahu 24 ECTS kreditov.
  3. Študijné programy tretieho stupňa vysokoškolského štúdia v odbore Vodné stavby majú pomer študijnej a vedeckej časti programu 1 : 2 . O akceptácii študijného programu v študijnom odbore rozhoduje Ministerstvo školstva SR.
  4. Medziodborové štúdiá v kombinácii dvoch študijných odboroch podľa § 51 ods.5 musia obsahovať v dostačujúcom rozsahu jadrá oboch študijných odborov a obe musia byť zastúpené približne rovnako.
  5. Študijné programy v kombinácii hlavného a vedľajšieho študijného odboru musia obsahovať úplné jadro hlavného študijného odboru a v primeranom rozsahu jadro vedľajšieho študijného odboru. Pri posudzovaní primeranosti rozsahu zastúpenia jadra vedľajšieho študijného odboru sa sleduje, či dostačuje na získanie ucelenej časti vzdelania v tomto odbore.

História opisov

Späť