Fyziológia rastlín

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor biológia.

Skupina:

prírodné vedy

Oblasť výskumu:

vedy o živej prírode

Anglický názov študijného odboru:

Plant Physiology

Stupne - popis

Študijný odbor FYZIOLÓGIA RASTLÍN sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministerstva školstva SR č. 2090/2002 - sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia so štandardnou dĺžkou študijných programov v dennej forme 3 roky (v externej forme 5 rokov).

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného odboru FYZIOLÓGIA RASTLÍN sú schopní vykonávať profesiu

-   Plant Physiology Principle Expert, Philosophiae doctor - PhD. - 3. stupeň.

Plant Physiology Principle Expert, Philosophiae doctor - PhD. - ovláda vedecké metódy experimentálnej fyziológie rastlín, ktoré tvorivo realizuje na rozličných modelových objektoch v podmienkach in vitro, in vivo a in situ. Pozornosť sústreďuje na získanie najnovších teoretických poznatkov založených na súčasnom stave vedeckého poznania vo fyziológii rastlín.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Fyziológia rastlín je dynamický vedný odbor, ktorého vedecké výstupy vytvárajú teoretické základy pre rastlinnú výrobu v poľnohospodárstve, pestovanie a ochranu lesa v lesníctve, šľachtenie rastlín, rastlinné biotechnológie, ochranu životného prostredia a využitie liečivých rastlín vo farmaceutickom priemysle.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Rovnaké, resp. podobné študijné odbory sa nachádzajú na väčšine univerzít prírodovedného zamerania v Európe, USA aj v iných štátoch ako napr. Univerzita v Štokholme, Univerzita v Thessalonikach, Univerzita v Utrechte, Univerzita Viedeň, Masarykova univerzita Brno, Karlova univerzita Praha, jednak ako samostatný odbor, alebo špecializácia, ktorá je súčasťou štúdia biológie.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

-Biochémia

-Biotechnológie

-Genetika rastlín a ďalšie

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent ovláda vedecké metódy výskumu vo fyziológii rastlín so zameraním na fyziológiu rastlín, cytológiu rastlín, anatómiu rastlín, embryológiu rastlín a biochémiu a je schopný ich uplatňovať vo svojej činnosti: navrhovať a formulovať vedecké projekty, organizovať a viesť kolektív,  orientovaný na ich riešenie, formulovať aplikačné a inovačné projekty z oblasti fyziológie rastlín a riešiť ich v súlade s potrebami praxe.



Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Absolvent odboru fyziológia rastlín (3. stupeň)

-         vedecky báda, formuluje problémy v oblasti fyziológie rastlín, cytológie rastlín, anatómie rastlín, embryológie rastlín a iných príbuzných disciplín a prináša vlastné riešenia.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolvent odboru fyziológia rastlín (3. stupeň) si osvojí

-         zásady vedeckej práce, formulovanie vedeckého problému (vedecké zadanie) právne, etické a spoločenské aspekty vlastnej vedeckej práce, prezentácia a  praktická aplikácia vlastných výsledkov, rozvoj vedného a študijného odboru fyziológia rastlín aj v celosvetovom kontexte.

Vymedzenie jadra znalostí (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Študijná časť:

Študijná časť: jadro obsahuje rámcové témy zamerané na získavanie najnovších vedeckých poznatkov založených na súčasnom stave vedeckého poznania a ktoré sú predpokladom pre úspešné zvládnutie dizertačnej skúšky z týchto predmetov: povinné - fyziológia rastlín, cytológia rastlín, anatómia rastlín. Výberové - biochémia, genetika rastlín, molekulárna biológia, ekológia rastlín, patofyziológia a všeobecná botanika.

Vedecká časť:

Vedecká časť: je zameraná na samostatné a tvorivé riešenie vedeckých problémov z oblasti moderného výskumu fyziológie rastlín, ktorej vyústením je obhajoba dizertačnej práce. Táto musí spĺňať náročné kritériá, ako napr. schopnosť samostatne získavať teoretické a praktické poznatky. Doktorand musí preukázať schopnosť publikovať svoje výsledky v karentovanom časopise a prezentovať vo forme prednášky alebo posteru na vedeckom podujatí.

Poznámka: Vedomosti  uvedené v jadre majú rozsah 1/3  ECTS v študijnej časti a 2/3 ECTS  vo vedeckej časti. Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce (záverečná práca) musí spĺňať kritérium, aby študent preukázal schopnosť samostatne získavať , rozvíjať a uplatňovať teoretické a praktické poznatky.

INDIKÁTORY ŠTUDIJNÉHO ODBORU

(1)     Študijné programy 3. stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahujú pomer študijnej a vedeckej časti študijného programu 1:2.

(2)     Medziodborové štúdiá v kombinácii dvoch študijných odborov (§ 51 ods. 5) musia obsahovať v dostačujúcom rozsahu jadrá oboch študijných odborov a obe musia byť zastúpené približne rovnako. Aby sa toto dosiahlo, môže byť nevyhnutné navrhnúť študijný program s väčšou dĺžkou, než je štandardná dĺžka študijných programov v ľubovoľnom z oboch študijných odborov.

(3)     Študijné programy v kombinácii hlavného a vedľajšieho študijného odboru (§ 51 ods. 5) musia obsahovať úplné jadro hlavného študijného odboru a v primeranom rozsahu jadro vedľajšieho študijného odboru. Pri posudzovaní primeranosti rozsahu zastúpenia jadra vedľajšieho študijného odboru sa sleduje, či dostačuje na získanie ucelenej časti vzdelania v tomto odbore.

(4)     Špecifické prípady nastavenia iných indikátorov posudzuje Akreditačná komisia ako výnimočnú reláciu s Štruktúre študijných odborov mimo ISCED (International Standard of Classifícation of Education Documents)

História opisov

Späť