sedimentológia

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor vedy o Zemi.

Skupina:

prírodné vedy

Oblasť výskumu:

Anglický názov študijného odboru:

Sedimentology

Stupne - popis

Vysokoškolské vzdelanie v študijnom odbore sedimentológia sa získa štúdiom podľa akreditovaného študijného programu v tomto  študijnom odbore uskutočňovanom v:

  • treťom stupni vysokoškolského štúdia (priznaný akademický titul „doktor“ v skratke „PhD.“) so štandardnou dĺžkou štúdia 4 roky v dennej forme štúdia a  5 rokov v externej forme štúdia.

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolventi študijného programu usktuočňovaného v študijnom odbore sedimentológia sú spôsobilí vykonávať profesiu:

  • Vedecký pracovník v odbore sedimentológia a analýza paniev (Sedimentology and Basin analysis Scientist) - ovláda vedecké metódy výskumu usadených hornín na zemskom povrchu s výstupom do analýzy paniev, prispieva k ich vývoju návrhmi experimentálnych projektov, pozná metódy organizovania a riadenia vedeckej práce v rámci projektov a spolupráce, dokáže riešiť aplikované projekty v geológii, stratigrafii, geomorfológii a iných príbuzných disciplínach.

 

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Sedimenty a sedimentárne horniny sú najčastejším materiálom na zemskom povrchu, pokrývajú 75 % planéty. Nachádzajú sa od ľadovcov, riečnych systémov, púští, šelfov a koralových rífov, až po dno hlbokých morí a oceánov. Reprezentujú základný archív udalostí na našej planéte: zmien klímy, tektoniky, a biologického vývoja a navyše často sú zdrojom ekonomických surovín ako je ropa, uhlie, pitná voda, či stavebný materiál. Sedimentológia (Sedimentology) ako veda je súčasťou geológie, ale aj fyzickej geografie, a prekrýva sa čiastočne, resp. využíva poznatky aj ďalších vied o Zemi ako je stratigrafia, štruktúrna geológia – tektonika, geochémia, či geofyzika. Vedci - sedimentológovia využívajú poznatky z dnešných procesov na povrchu Zeme pre štúdium a interpretáciu procesov v geologickej minulosti. Sedimentológia sa teda zaoberá procesom vzniku usadenín: od erózie a zvetrávania hornín, cez transport, depozíciu až po diagenézu. Toto fyzikálno-časovo-priestorové a genetické štúdium vzťahov medzi vrstvami usadenín je základom vednej disciplíny používanej pri analýze paniev (Basin analysis) v úzkej súvislosti s bio-, eko- a sekvenčnou stratigrafiou (Sequence stratigraphy). Sedimentológia je vedúcou, dynamicky sa vyvíjajúcou disciplínou v geovedách. Disponuje vlastnými metodikami, ale využíva aj poznatky ostatných geodisciplín do syntetizujúcich štúdií s principiálnymi dopadmi na chápanie dynamiky a histórie vývinu planéty. Širokospektrálny záber, aktuálnosť a celosvetový rozvoj tejto disciplíny dávajú predpoklady pre dobré uplatnenie profesionálov - sedimentológov. Poznatky získané sedimentologickým výskumom okrem základného majú prvoradý význam pri vyhľadávaní ložísk uhľovodíkov, pri geotermálnom výskume, ako aj pri výskume geohazardov, ktoré limitujú rozvoj spoločnosti. Bezpečnosť vodných diel a jadrových elektrární je priamo závislá od datovania tektonických a sedimentárnych procesov, pričom poznanie ich vývoja v minulosti uľahčuje ich predikciu v budúcnosti.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Podobné študijné odbory a odborné smery v rámci odborov geovied sú takmer na každej známej zahraničnej univerzite alebo vysokej škole. Ako príklad uvádzame:

Odborné periodiká evidované v databázach venujúce sa danému vednému/študijnému odboru v rámci IAS (International Association of Sedimentologist): Sedimentology, The Depositional Record, Basin Research, ďalej Journal of Sedimentary Research, Journal of Petroleum Geology, Global and Planetary Change, Sedimentary Geology, atď.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

  • geológia
  • hydrogeológia
  • inžinierska geológia
  • ložisková geológia
  • geochémia
  • mineralógia
  • geofyzika
  • aplikovaná geofyzika
  • paleontológia
  • petrológia
  • tektonika

Príbuznosť študijných odborov vyplýva z toho, že všetky sú geovedami (Geosciences). Odlišujú sa profilom absolventov a vedomosťami v súlade s obsahom zodpovedajúcim ich názvom.

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 4

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Vymedzenie odborného profilu absolventa

Všeobecná charakteristika odborného profilu absolventa

Absolvent štúdia ovláda vedecké metódy výskumu v študijnom odbore sedimentológia s orientáciou na terénny – regionálny výskum a laboratórno-experimentálny výskum, ako aj aplikácie do praxe.

Teoretické vedomosti

Absolvent študijného odboru sedimentológia

  • nadobudne doplňujúce špeciálne vedomosti z mechaniky sedimentárnych procesov siliciklastických a karbonátových sekvencií; vzniku, hodnotení a interpretácii depozičných prostredí, fácií a ich vzájomných vzťahov; geodynamiky a paleogeografie; geologických a geofyzikálnych metód v rámci analýzy paniev, ako aj v praktických aplikáciách v geovedách. 

Praktické schopnosti a zručnosti

Absolvent študijného odboru sedimentológia je schopný

  • vedecky bádať a prinášať vlastné riešenia problémov v oblasti sedimentológie;
  • ovláda špeciálne metódy sedimentárnej a panvovej analýzy, paleogeografie a geodynamiky;
  • je schopný robiť syntézy, riadiť a koordinovať medzinárodné projekty;
  • uplatňuje sa v odborno-technickej praxi.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti

Absolvent študijného odboru sedimentológia si osvojil

  • zásady vedeckej práce, väzby výskum - využitie v praxi, vedecké formulovanie problému (odborné zadanie), právne a environmentálne aspekty výskumu, etické a spoločenské stránky vedeckej práce;
  • možnosti prezentácie výsledkov na medzinárodnej úrovni, publikovaním v karentovaných časopisoch, rozvoj študijného odboru s prínosom pre pedagogiku, vedecký výskum a aplikácie do praxe.   

Jadro obsahuje len rámcové témy (vybrané state):

  • Nosné témy jadra znalostí 3.stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na prírodné vedy a vedy o Zemi (Natural and Earth Sciences).

Vymedzenie jadra znalostí

Študijná časť:

  • teoretické aspekty mechaniky sedimenárnych procesov, geodynamiky a paleogeografie s aplikáciou na geologicko-geofyzikálne modely paniev – teda sedimentačné oblasti v rámci Zeme dnes a v minulosti;
  • aktuálne špeciálne laboratórne metódy na realizáciu vedeckého experimentu;
  • použitie špeciálnych softvérov na zistenie rýchlosti sedimentácie, diagenézy, pochovania, ako aj geochronologických, astronomických a geodynamických parametrov pri analýze paniev;
  • matematicko-počítačová simulácia a vizualizácia;
  • využitie sedimentológie v aplikovaných geovedách: inžinierskej geológii, hydrogeológii a geofyzike.

Vedecká časť:

  • výskum aktuálneho otvoreného vedeckého problému z odboru sedimentológia,
  • zásady vedeckej práce, väzby výskum - využitie v praxi, vedecké formulovanie problému (technické zadanie), právne a environmentálne aspekty, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.

Vedecká časť štúdia obsahuje: 

a) prezentáciu výsledkov na medzinárodnej konferencii v anglickom jazyku;

b) aspoň 2 publikácie publikované alebo prijaté do tlače, kde aspoň v jednej z nich je študent samostatným alebo vedúcim (prvým) autorom – pred podaním záverečnej (dizertačnej) práce.

Vedomosti uvedené v jadre majú rozsah 1/3 v študijnej časti a 2/3 vo vedeckej časti. Dizertačná skúška a obhajoba dizertačnej práce (záverečná práca) musí spĺňať kritérium, aby študent preukázal schopnosť samostatne získavať teoretické a praktické poznatky.

 

Späť