Medzinárodné právo

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor právo.

Skupina:

sociálne, ekonomické a právne vedy

Oblasť výskumu:

právo a medzinárodné vzťahy

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolvent tretieho stupňa ovláda vedecké metódy výskumu právnych vied s orientáciou na aktuálne otázky medzinárodného práva. Je pripravený na metodologicky  i vedecky požadovanej úrovni analyzovať základné i špeciálne otázky a problémy medzinárodného práva  a príbuzných a obslužných disciplín a tieto zovšeobecniť tak, aby mohli byť využité aj v praxi.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

.

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

  • ústavné právo

Medzinárodné právo je už svojou podstatou prepojené s ústavným právom ako odvetvím vnútroštátneho práva. Medzinárodné právo, regulujúce štátnu moc navonok, ako aj ústavné právo, regulujúce štátnu moc vo vnútri štátu, tvoria pododvetvia širšieho systému verejného práva zameraného na ochranu verejných vecí a na verejný poriadok. Prepojenosť je zrejmá z povahy ústavného práva ako základného nástroja na vykonávanie, realizáciu a aplikáciu medzinárodného práva v podmienkach vnútroštátneho práva. Ústavné právo určuje vzťah vnútroštátneho práva k medzinárodnému právu a určuje spôsob, akým je v prostredí vnútroštátneho práva zabezpečené rešpektovanie medzinárodného práva i vykonanie záväzkov, ktoré na seba prevzal štát na medzinárodnej úrovni.

Ústavné právo, konkrétne Ústava SR, stanovuje postavenie medzinárodných zmlúv v hierarchii právnych noriem ako prameňov ústavného práva či postup pri riešení rozporu medzi vnútroštátnou normou a medzinárodnou zmluvou záväznou pre Slovenskú republiku prostredníctvom činnosti Ústavného súdu SR. Všeobecné medzinárodné právo sa inšpiruje vnútroštátnymi ústavnými tradíciami, ako aj štruktúrou ústavných orgánov, aby tak posilnilo svoje postavenie ako samostatného právneho systému. Mnohé z medzinárodných záväzkov predpokladajú realizáciu prostredníctvom vnútroštátneho práva a výnimočne sa predpokladá aj priama aplikovateľnosť medzinárodnej úpravy vo vnútroštátnom poriadku. Osobitné prepojenie je viditeľné v oblasti ochrany ľudských práv, kde vnútroštátne právo, vrátane práva ústavného, nemusí byť vždy spôsobilé garantovať dodržiavanie ľudských práv, a preto musí byť ich dodržiavanie zaistené normami medzinárodného práva. Aby bolo účinné, je nevyhnutné zaistiť aplikáciu medzinárodných inštrumentov vo vnútri štátu.

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia:

Štandardná dĺžka externého štúdia:

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Teoretické vedomosti (3. stupeň)

Vedecky báda a prináša vlastné riešenia problémov v oblasti medzinárodného práva.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti  (3. stupeň)

Vedecká práca absolventa je úzko spätá a prepojená so štúdiom iných disciplín, predovšetkým medzinárodných vzťahov politických, medzinárodných vzťahov ekonomických, práva medzinárodných organizácií.

Vymedzenie jadra vedomostí  (3. stupeň)

Študijná časť:

Teoretický fundament: Súčasné problémy v otázkach subjektov medzinárodného práva, medzinárodnoprávna subjektivita medzinárodných organizácií, medzinárodnoprávna zodpovednosť štátov, medzinárodnoprávna zodpovednosť medzinárodných organizácií, sukcesia v medzinárodnom práve,  otázky medzinárodnoprávnej ochrany ľudských práv a základných slobôd, humanizácia medzinárodného vojnového práva, tendencie k unipolarizmu a ich odraz v dodržiavaní medzinárodného práva, súčasný bezpečnostný systém OSN, budovanie európskeho bezpečnostného systému, problém utečencov a jeho riešenie v medzinárodnom práve, medzinárodnoprávny štandard ochrany národnostných menšín, atď.

Vedecká časť :

- Výskum aktuálneho otvoreného vedeckého problému z odboru.

- Získanie návykov pre dobré zásady vedeckej práce, vedecké formulovanie problému, etické a spoločenské stránky vedeckej práce, prezentácia výsledkov, rozvoj študijného odboru a prínos pre prax.

História opisov

Späť