Ekonomická teória

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor ekonómia a manažment.

Skupina:

sociálne, ekonomické a právne vedy

Oblasť výskumu:

ekonómia a manažment

Anglický názov študijného odboru:

Economics

Stupne - popis

Študijný odbor Ekonomická teória sa môže podľa Sústavy študijných odborov vydanej rozhodnutím Ministra školstva SR č. 2090/2002 – sekr. zo dňa 16. decembra 2002 študovať:

  • V treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) v študijnom odbore Ekonomická teória môže študovať len absolvent druhého stupňa inžinierskeho a magisterského štúdia ekonomického zamerania. Štandardná dĺžka štúdia v treťom stupni VŠ štúdia je 3 roky v internej forme a 5 rokov v externej forme.

Obsah študijného odboru - všeobecná časť

Absolvent študijného odboru Ekonomická teória (3. stupeň - PhD.) má predpoklady posudzovať a riešiť náročné teoretické a praktické problémy na rôznych úrovniach národného hospodárstva. Má predpoklady pre pedagogickú a vedeckovýskumnú prácu, ovláda vedecké metódy výskumu s orientáciou na ekonomickú teóriu, dejiny ekonomických teórií, hospodársku politiku a hospodárske systémy.

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Nevyhnutnosť existencie takéhoto študijného odboru vyplýva z potreby vysokokvalifikovaných odborníkov - ekonómov s hlbokými teoretickými vedomosťami, ktorí budú spôsobilí posudzovať a riešiť náročné teoretické a praktické problémy na rôznych úrovniach národného hospodárstva a vo vedeckom výskume.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

Economics -

- University of Cambridge, University of Oxfords General Economics, Economic Theory, History of Economics – University of Harvard, Economics – Tillburg University, Economics – Univerzity of Bath, Volkswirtschaftslehre – Wirtschaftsuniversität Wien, Humboldt Universität Berlin, Universität Dortmund, Universität Hamburg, Universität München, Ekonomie – VŠE Praha

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

-      Financie

-      Prognostika

-      Verejná správa a regionálny rozvoj

-      Poisťovníctvo

-      Dejiny národného hospodárstva

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

V doktorandskom študijnom odbore (programe) Ekonomická teória so špecializáciami Dejiny ekonomických teórií, Hospodárska politika a Hospodárske systémy ako študijnom odbore (programe) 3. stupňa sa pripravujú vysokokvalifikovaní odborníci - národohospodári s hlbokými teoretickými vedomosťami, ktorí sú potrební na makro- a mikroúrovni.

Absolvent tohto študijného odboru (programu) ovláda vedecké metódy výskumu z oblasti ekonomických vied, má predpoklady posudzovať a riešiť zložité teoretické a praktické problémy na rôznych úrovniach národného hospodárstva a je schopný tvorivým spôsobom aplikovať nové poznatky v pedagogickej i širšej hospodárskej a spoločenskej praxi. Vie sa podieľať na tvorbe ucelených koncepcií ekonomického rozvoja, riešiť náročné výskumné úlohy a publikovať výsledky výskumu vo vedeckých a odborných časopisoch a vo vysokoškolských učebných textoch.

Absolventi tohto študijného odboru (programu) sa uplatňujú predovšetkým vo funkciách vyžadujúcich hlbokú teoretickú orientáciu s praktickou aplikáciou a analytické schopnosti v centrálnych inštitúciách štátnej správy, v medzinárodných organizáciách a inštitúciách EÚ,   na vysokých školách a vo vedeckom výskume.



Teoretické vedomosti  (3. stupeň)

Absolvent odboru Ekonomická teória (3. stupeň)

-      vedecky báda a prináša vlastné teoretické riešenia problémov v danom odbore.

Štúdium je preto zamerané na poznanie teoretického základu celého študijného odboru (najmä v oblasti ekonomických teórií) a ďalej na podrobné zoznámenie sa s najvýznamnejšími poznatkami v užšom zameraní, na ktoré nadväzuje téma dizertačnej práce. Štúdium je orientované na prípravu k vedeckej práci v zvolenom odbore a dosiahnutá úroveň znalostí je prezentovaná pri štátnej dizertačnej skúške. Schopnosť dosahovať pôvodné vedecké výsledky je preukazovaná spracovaním a obhajobou dizertačnej práce, ktorá musí obsahovať pôvodné a uverejnené výsledky alebo výsledky prijaté k zverejneniu.

Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti (3. stupeň)

Absolventi študijného odboru Ekonomická teória (3. stupeň) si osvojujú:

- vedecké formulovanie problému,

- schopnosť samostatne získavať teoretické a praktické poznatky,

- návyky na samostatnú tvorivú vedeckovýskumnú činnosť,

- správne zásady a metódy vedeckej práce,

- spoločenské a etické aspekty vedeckej práce,

- kritický postoj k analyzovaným materiálom a schopnosť formulovať vlastný názor,

- zásady správnej prezentácie výsledkov výskumu v písomnej forme (v súlade s požiadavkami na bibliografickú citáciu),  resp. vo forme verejného vystúpenia,

- schopnosť uplatniť získané vedomosti v rozvoji študijného odboru a v konkrétnej hospodárskej praxi.

Vymedzenie jadra znalostí  (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí študijného odboru (3. stupeň)

Nosné témy jadra znalostí 3. stupňa, t. j. PhD. stupňa vysokoškolského štúdia sú viazané na Makroekonomickú teóriu, Mikroekonomickú teóriu, Dejiny ekonomických teórií (Vývoj ekonomického myslenia), Hospodársku politiku a Hospodárske systémy.

Témy dizertačných prác sú každoročne vypisované školiteľmi doktorandov v súlade s aktuálnymi problémami ekonomickej a spoločenskej praxe.

Študijná časť:

Makroekonomické teórie, alternatívne metódy merania výkonnosti ekonomiky, komparácia rôznych teoretických prístupov modernej makroekonómie, determinanty a subdeterminanty spotreby a úspor, modely makroekonomickej rovnováhy, rovnováha a stabilita ekonomického systému, IS-LM model a model IS-LM-BP, modely ekonomického rastu, teoretické interpretácie peňazí a inflácie, nezamestnanosť a vzájomný vzťah inflácie a nezamestnanosti,  mikroekonomické teórie, správanie sa spotrebiteľov a firiem, výrobné faktory a rozdeľovanie dôchodkov, kardinalistické a ordinalistické poňatie užitočnosti a rovnováhy,  spotrebiteľský dopyt a elasticita, teoretické koncepcie nákladov, rovnováha v nedokonalej konkurencii, národohospodárska politika, fiškálne a monetárne regulovanie ekonomiky, kapitálový trh a ekonomický cyklus, systém národných účtov, štruktúra hospodárstva, nástroje hospodárskej politiky, hospodárska a menová politika EÚ,   financie a peňažníctvo, menová teória a bankovníctvo, makroekonomická analýza a ekonomická prognostika, stratégia ekonomického rozvoja, dejiny ekonomických teórií, teórie trhovej ekonomiky a komparácia hospodárskych sústav, daňová teória a politika, sociálna teória a politika, medzinárodná komparácia sociálneho rozvoja, kvalita života, hospodárske systémy.

Vedecká časť:

-      Výskum aktuálneho vedeckovýskumného projektu z odboru Ekonomická teória.

-      Príprava na dizertačnú skúšku.

-      Spracovanie a obhajoba dizertačnej práce.

-      Prezentácia výsledkov vedeckého výskumu (v písomnej forme, resp. vo forme verejného vystúpenia).

-      Rozvoj študijného odboru a prínos pre teóriu a prax.

História opisov

Späť