Dejiny a teória divadelného umenia

Zobrazuje sa opis platný do 31.8.2019. Nahrádza ho odbor vedy o umení a kultúre.

Skupina:

humanitné vedy a umenie

Oblasť výskumu:

humanitné vedy

Anglický názov študijného odboru:

History and Theory of Performing Arts

Stupne - popis

  • V prvom stupni vysokoškolského štúdia (Bc.) so štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky v dennej forme a so štandardnou dĺžkou štúdia 4 roky v externej forme štúdia [§ 52 ods. 3 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“)].

Základným predpokladom štúdia odboru dejiny a teória divadelného umenia je talent, prehľad a zručnosti, ktorých mieru škola preverí u uchádzačov o štúdium v rámci prijímacieho konania formou prijímacej skúšky.

  • V druhom stupni vysokoškolského štúdia (Mgr.) so štandardnou dĺžkou štúdia 2 roky v dennej forme a štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky v externej forme štúdia (§ 53 ods. 4 zákona).

Tento stupeň môže študovať absolvent prvostupňového štúdia študijného programu v študijnom odbore dejiny a teória divadelného umenia, alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore, po absolvovaní prijímacej skúšky.

  • V treťom stupni vysokoškolského štúdia (PhD.) so štandardnou dĺžkou štúdia 3 roky v dennej forme štúdia a so štandardnou dĺžkou 5 rokov v externej forme štúdia (§ 54 ods. 2 zákona).

Tento stupeň štúdia môže študovať absolvent druhého stupňa štúdia študijného programu v študijnom odbore dejiny a teória divadelného umenia, alebo v niektorom príbuznom študijnom odbore po absolvovaní prijímacej skúšky.

 

Zdôvodnenie potreby vzniku študijného odboru

Študijný odbor dejiny a teória divadelného umenia má nezastupiteľné miesto vo výchove a vzdelávaní  pri rozvíjaní poznania v oblasti kultúry a umenia. Z hľadiska najnovších kultúrnych teórií a kultúrnej praxe je evidentné, že divadlo a divadelné fenomény a techniky zasahujú do všetkých oblastí spoločenského aj politického života aj vzdelávania, a preto sa priestor pre divadlo v zmysle performatívnych praktík a divadelných techník mimoriadne rozširuje. Výučba teórie a dejín divadelného umenia sa chápe interdisciplinárne, v súradniciach spolupracujúcich umení a aktuálnych spoločenských fenoménov.

Príklady podobných študijných odborov v zahraničí

V zahraničí poskytujú vysokoškolské vzdelávanie v identických alebo porovnateľných študijných odboroch napríklad:
- Francúzsko - Université-Sorbonne Nouvelle-Paris III, Université Paris 8 – Saint-Denis
- Rakúsko - Institut für Theater-, Film - und Medienwissenschaft, Universität Wien, Viedeň
- Nemecko - Institut für Theaterwissenschaft, Freie Universität Berlin
- Česká republika - Filosofická fakulta UK Praha,
- Česká republika – Divadelní fakulta AMU, Katedra teórie a kritiky, Praha
- Česká republika - Filosofická fakulta MU Brno,
- Rumunsko - The National University of Drama and Film, Bukurešť
- UK – Drama - Goldsmith College - University of London, Londýn
- Nemecko - Universität Hildesheim, Kulturwissenschaften und Ästhetische Kommunikation

Vymedzenie príbuzných študijných odborov a rozdielov medzi nimi

Literárna veda - príbuznosť so študijným odborom teória a dejiny divadelného umenia je vo výskume dramatickej literatúry; rozdielnosť je v širšom zameraní študijného odboru teória a dejiny divadelného umenia na všetky aspekty dramatického umenia.
Dejiny a teória filmové ho umenia a multimédií - príbuznosť odborov spočíva vo významnom prieniku predmetu výskumu – divadelného a filmového umenia z hľadiska dramatických foriem.
Teória tanca - príbuznosť vymedzuje úzky vzťah tanečného a divadelného umenia ako predmetu výskumu študijného odboru teória a dejiny divadelného umenia.
Divadelné umenie - príbuznosť vymedzuje obsah problematiky, rozdielnosť vymedzuje najmä zameranie študijného odboru teória a dejiny divadelného umenia na históriu, teóriu, kritiku a metodológiu divadelného umenia v širších súvislostiach najmä humanitných a spoločensko-vedných disciplín.
Filmové umenie a multimédiá - príbuznosť vymedzuje interpretácia dramatického umenia ktoré úzko súvisí s filmovou tvorbou; rozdielnosť vymedzuje zameranie študijného odboru teória a dejiny divadelného umenia na históriu, teóriu, kritiku a metodológiu divadelného umenia v širších súvislostiach najmä humanitných a spoločensko-vedných disciplín.


Študijný odbor dejiny a teória divadelného umenia má k svojim príbuzným odborom univerzálnu pozíciu, keďže kladie dôraz na štúdium divadelného umenia na priesečníku viacerých umení a spoločenskovedných disciplín. Zameriava sa na poznanie a porozumenie divadelných diel a príbuzných kultúrnych fenoménov a divadelných techník v zmysle súčasných spoločenských a estetických teoretických paradigiem.

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 4

 

Obsah študijného odboru - opis prvého stupňa

Obsahom štúdia študijného programu v študijnom odbore dejiny a teória divadelného umenia je získavanie vedomostí a zručností v oblasti reflexie divadelného umenia, a to jednak v jeho historickej, ako aj teoretickej a kritickej dimenzii, ktoré sa všetky nevyhnutne dopĺňajú.Štúdium je založené na predmetoch teoretického a historického zamerania ako pevnej metodickej báze pre odbornú prácu. Cieľom je reflexia divadla a príbuzných kultúrnych fenoménov s vedomím kontextov a súvislostí. Obsah sa dopĺňa štúdiom širších študijných odborov humanitných a spoločenských vied. Vzdelávanie kladie dôraz na aktivitu a kreativitu študenta.
Absolventi bakalárskeho štúdia odboru Dejiny a teória divadelného umenia získajú teoretické a praktické poznatky z teórie, dejín a kritiky divadelného umenia a zvládajú ich použitie pri výkone povolania alebo pri pokračovaní v nadväzujúcom vysokoškolskom štúdiu. Získa júprehľad o historických a súčasných podobách divadelného umenia a jeho reflexii. Osvoja si teoretický základ reflexie javiskového diela, jeho tvorivých postupov a metód, zameraný na analýzu, komunikáciu a sprístupňovanie divadelného umenia verejnosti. Získajú základný prehľad o podobách divadla a kontextoch iných humanitných disciplín (literatúra, výtvarné umenie, hudba, sociológia, filozofia, psychológia, kultúrne vedy, antropológia a pod.), ako aj poznatky z oblasti procesu umeleckej tvorby, organizácie divadelného života, divadelnej teórie, histórie, kritiky a dokumentácie. Štúdium poskytuje humanitný základ, ktorý umožňuje pokračovať v magisterskom štúdiu aj v príbuznom odbore Absolventi štúdia sa uplatňujú v divadle (lektor, dramaturg, editor, PR), v médiách a PR, žurnalistike a publicistike, v kultúrnych organizáciách (vydavateľstvá, agentúry, kultúrne centrá), v školstve a vede, ako aj v širokom spektre umeleckej, výchovno-vzdelávacej a organizačnej činnosti.



Teoretické vedomosti
Absolvent:
- získa znalosti potrebné k analýze divadelného diela a príbuzných kultúrnych artefaktov a fenoménov,
- pozná a pochopí podstatné fakty, pojmy, princípy a teórie tvorby v divadelnom umení z pohľadu historického a súčasného,
- ovláda odbornú terminológiu, potrebnú k formulovaniu teoretických a kritických názorov,
- pozná kultúrnopolitické kontexty divadelného umenia a diela a ich možnosti podpory


Praktické schopnosti a zručnosti
Absolvent počas štúdia získa a rozvinie:
- tvorivé schopnosti v oblasti komunikácie medzi tvorcom a publikom,
- kritické videnie a reflexiu,
- interpretačné techniky v reflexii dramatického a divadelného umenia,
- heuristické schopnosti: ako získavať, zhromažďovať a triediť historické aj súčasné pramene a informácie,
- orientáciu v zložkách javiskového diela a ich vnútorných aj vonkajších vzťahoch a súvislostiach,
- orientáciu v podporných programoch pre umenie a kultúru a schopnosť využívať dostupné zdroje,
- má schopnosť interpretovať dramatický text, javiskové dielo a príbuzné kultúrne artefakty a fenomény,
- má schopnosť skúmať a reflektovať tvar a metódy umeleckého diela a umeleckého výkonu a zasadiť ich do širšieho kontextu

Doplňujúce vedomosti a zručnosti
Absolvent dokáže:
- pracovať efektívne a samostatne, ale aj ako člen tímu (umeleckého, organizačného, editorského, PR),
- udržiavať kontakt s vývojom vo svojej disciplíne a pokračovať vo vlastnom profesionálnom vývoji,
- adaptovať sa do tímovej práce a viesť kolektív.

Vymedzenie jadra znalostí (prvý stupeň)
Nosné témy jadra znalostí prvého stupňa vysokoškolského štúdia študijného programu v študijnom odbore dejiny a teória divadelného umenia:
- dejiny divadla a drámy a príbuzných kultúrnych fenoménov
- teória divadla a drámy
- analýza divadelného diela a príbuzných kultúrnych artefaktov a fenoménov
- metodológia výskumnej práce
- kritická reflexia, jej metodológia, žánre a špecifiká
- ročníkové a výskumné projekty


Tieto znalosti tvoria 3/5 obsahu a ECTS kreditov každého študijného programu v študijnom odbore dejiny a teória divadelného umenia pomerne obsiahnuté vo všetkých troch rokoch bakalárskeho štúdia. Rôzne študijné programy v študijnom odbore sa musia od seba líšiť najmenej 1/5 rozsahu študijných programov.


Ďalšie témy jadra znalostí:
- filozofické, estetické, psychologické aspekty divadelného umenia
- úvod do antropológie, sociológie, psychológie
- dejiny výtvarného umenia, hudby, literatúry
- cudzí jazyk
- manažérske, marketingové, morálne a právne aspekty profesie.

Jadrá znalostí formulované v nosných témach sú vyjadrené v jednotlivých predmetoch, ktoré tvoria 3/5 rozsahu študijného programu v študijnom odbore dejiny a teória divadelného umenia. Rôzne študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu.


Štátna skúška
- písomná bakalárska práca - výskumný monotematický projekt v odbore dejiny a teória divadelného umenia
- kolokviálna skúška z teórie a dejín divadelného umenia.

Obsah študijného odboru - opis spojeného prvého a druhého stupňa

Štandardná dĺžka denného štúdia: 2

Štandardná dĺžka externého štúdia: 3

 

Obsah študijného odboru - opis druhého stupňa

Absolvent magisterského štúdia (Mgr.) získa prehlbujúce teoretické a praktické poznatky o divadelnom umení a príbuzných kultúrnych fenoménoch a je schopný koncepčnej teoretickej, historickej a koordinačnej činnosti a medzinárodnej konfrontácie. Je schopný samostatne tvoriť v oblasti teoretickej a historickej reflexie, ako aj komunikácie, organizácie, uchovávania a sprístupňovania divadelného umenia a príbuzných kultúrnych fenoménov. Osvojí si nástroje na analytické, bádateľské a komunikačné uchopenie nosných problémov a téma ich prezentáciu v súčasnom kultúrnom diskurze.
Absolvent magisterského štúdia nachádza uplatnenie v náročnej pracovnej činnosti v organizáciách ako divadlo, masmédiá, kultúrne agentúry, v širokej oblasti PR, v kultúrnych organizáciách (vydavateľstvá, agentúry, kultúrne centrá) a pamäťových inštitúciách, v bádateľských, výchovno-vzdelávacích a manažérskych organizáciách, v umeleckom školstve na druhom a treťom stupni vzdelávacej sústavy SR, ako aj v širokej oblasti kreatívnych priemyslov.
Absolvent magisterského štúdia odboru dejiny a teória divadelného umenia aktívne ovláda dva cudzie jazyky slovom a písmom na profesionálnej úrovni a je schopný pokračovať v doktorandskom štúdiu vo vlastnom ako aj v príbuznom študijnom odbore.



Teoretické vedomosti
Absolvent počas štúdia získa vedomosti v oblastiach:
- teória a metodológia – historické a pojmové uchopenie divadelného diela a príbuzných kultúrnych artefaktov a fenoménov,
- realizáci a výskumu a klasifikácia pramenného materiálu,
- interpretácia divadelného diela a príbuzných kultúrnych artefaktov a fenoménov z hľadiska súčasných kultúrnych a divadelných teórií,
- orientácia v manažmente a marketingu umení,
- kultúrna politika a tvorba umeleckých projektov,
- pedagogika a metodika výučby dejín divadla,
- ročníkové projekty.


Praktické schopnosti a zručnosti
Absolvent počas štúdia získal:
- schopnosť systematicky a metodicky výskumne pracovať,
- schopnosť samostatného tvorivého, analytického a kritického myslenia a objavovania súvislostí,
- schopnosť tvorivo interpretovať divadelné dielo a príbuzné kultúrne fenomény,
- orientáciu v mnohotvárnych podobách súčasného divadelného umenia a jeho príbuzných odvetviach,
- schopnosť reflexie divadelných a príbuzných artefaktov z hľadiska súčasných kultúrnych teórií a umenovedných disciplín,
- interpersonálne zručnosti súvisiace s tímovou prácou,
- schopnosť medzinárodnej spolupráce pri realizácii projektov a pri výskume,
- predpoklady pre samostatnú bádateľskú prácu a realizáciu výskumných projektov,
- znalosti o legislatívnom prostredí a problematike riadenia projektov,
- schopnosť formulovať a projektovo realizovať bádateľskú alebo organizačnú tému,
- schopnosť naplánovať kultúrny projekt vo všetkých jeho aspektoch a spolu s tvorivým tímom ho zrealizovať a vyhodnotiť,
- prezentácia a publikovanie výsledkov výskumu,

Doplňujúce vedomosti schopnosti a zručnosti
V rámci špecifík jednotlivých študijných programov:
- schopnosť samostatne a efektívne pracovať ako jednotlivec, ako člen a ako vedúci tímu,
- schopnosť udržiavať kontakt s posledným vývojom v divadelnom umení a teórii,
- orientácia v širších súvislostiach umeleckých a kultúrnych vied,
- schopnosť sprostredkovať a propagovať divadelné dielo na verejnosti,
- didaktika a metodika výučby divadelného umenia, jeho teórie a dejín,


Vymedzenie jadra znalostí (druhý stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru
- analýza a interpretácia dramatického textu z hľadiska stanovenej a jasne definovanej teórie,
- reflexia a propagácia divadelného diela,
- súčasné trendy v metodológii tvorivých postupov v odbornostiach divadelného umenia,
- kultúrna politika a tvorba umeleckých projektov,
- kreatívne producenstvo a strategický manažment umeleckého produktu a podujatia,
- ročníkový projekt – výskumný projekt.

Jadrá znalostí formulované v nosných témach sú vyjadrené v jednotlivých predmetoch, ktoré
tvoria 1/2 rozsahu študijných programov 2. stupňa v študijnom odbore dejiny a teória divadelného umenia. Študijné programy jedného študijného odboru sa musia líšiť najmenej v 1/5 rozsahu.

Štátna skúška
- diplomová práca – výskumný projekt v odbore teória a dejiny divadelného umenia,
- kolokviálna skúška z oblasti teórie a dejín divadelného umenia.

Štandardná dĺžka denného štúdia: 3

Štandardná dĺžka externého štúdia: 5

 

Obsah študijného odboru - opis tretieho stupňa

Absolvent doktorandského štúdia (PhD.) už pri magisterskom štúdiu preukázal výnimočné výskumné výsledky. Je pripravený iniciovať základný výskum, podieľať sa na projektoch k uchovávaniu hodnôt, k ich fixovaniu novými technológiami (video a iné technické záznamy), ich rozširovaniu, propagácii, ako aj na vyhľadávaní nových sfér pôsobnosti divadelného umenia ako sú paradivadelné aktivity, divadelné metódy vo výučbe, vzdelávaní, manažmente, psychológii, riešení konfliktov a podobne. Absolvent je schopný vytvárať vedomie o hodnotách, tradíciách a nových trendoch v oblasti divadla a kultúry, formulovať nové koncepcie v oblasti reflexie umeleckého diela a kultúrnych fenoménov.
Aj najnovšie kultúrne teórie potvrdzujú, že divadlo a fenomény súvisiace s performanciou zasahujú do všetkých oblastí spoločenského aj politického života, a preto sa priestor pre divadlo v zmysle performatívnych praktík mimoriadne rozširuje. Odbor teória a dejiny divadelného umenia zohľadňujú toto prenikanie divadla do nových odvetví praxe (arteterapia,
kreativita technických výkonov, komunikácia v podnikateľskej činnosti atď.) a v treťom stupni štúdia ponúkajú nové polia na reflexiu a teoretické uchopovanie divadla v nových profesiách.
Absolvent sa uplatňuje v najnáročnejšej tvorivo-bádateľskej a organizačnej činnosti, je schopný podieľať sa na tímovom výskume, riadení, vzdelávaní, tvorbe dlhodobý ch stratégií a formovania kultúrnej politiky, má predpoklady pre pedagogické pôsobenie na umeleckých a príbuzných kultúrnoteoretických a humanitných vysokých školách, v interdisciplinárnej mediálnej oblasti a môže sa uplatniť na európskom trhu práce a v profesionálnom prostredí.



Teoretické vedomosti
Absolvent:
- svojím výskumom a bádaním tvorí a prináša nové podnety v oblasti teórie a dejín divadelného umenia a divadelných techník,
- zúčastňuje sa na umenovednom a kultúrno-teoretickom výskume v oblasti divadelného umenia a príbuzných kultúrnych fenoménov a divadelných techník,
- má schopnosť definovať a zdôvodniť nové prístupy a pohľady na tvorbu, a to aj v aplikovaných odboroch,
- má schopnosť teoretickej reflexie špecifických tém, a to aj v medziodborových a hraničných súvislostiach.


Doplňujúce vedomosti, schopnosti a zručnosti
Absolvent:
- aplikuje poznatky a teoretické koncepty do bádania, tvorby a kultúrnych a spoločensko-vedných disciplín a do spoločenskej praxe,
- zúčastňuje sa na medzinárodnej spolupráci v danej oblasti, aj interdisciplinárne,
- rozvíja študijný odbor.


Vymedzenie jadra znalostí (tretí stupeň)
Nosné témy jadra znalostí študijného odboru
Študijná časť:
- divadelné teórie, a to aj s presahom do iných disciplín,
- medziodborové a interkultúrne prístupy v teatrológii,
- vývinové tendencie divadelnej tvorby a techník v divadelnej aj mimodivadelnej praxi,
- interakcie jednotlivých disciplín v kultúrnych vedách a teórii divadla,
- dejiny divadelného umenia v interkultúrnych kontextoch.

Vedecko-výskumná časť:
- samostatný vedecko-výskumný výkon,
- účasť na tvorivých dielňach, seminároch, konferenciách a tréningoch a výmena skúseností v medzinárodnom kontexte,
- pedagogická činnosť vo zvolenom študijnom programe.

Dizertačná práca
- samostatný písomný vedecko-výskumný výkon v odbore

Študijný program tretieho stupňa vysokoškolského vzdelávania obsahuje pomer študijnej a vedecko-výskumnej časti študijného programu 1:2.

História opisov

Späť