Podpora UMB pri udržaní HR Excellence in Research Award

Základné informácie

Tematická oblasť: 2023.2. Téma 2: Podpora implementácie princípov Stratégie ľudských zdrojov vo výskume - HRS4R na slovenských verejných vysokých školách

Názov projektu: Podpora UMB pri udržaní HR Excellence in Research Award

Vysoká škola: Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Stav projektu: Financovaný

Požiadavka na dotáciu (€): 0,00

Celkový rozpočet projektu - vrátane spolufinancovania (€): 0,00

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR

Spolu 0,00

Hodnotenie 1

Súlad s dlhodobým zámerom vysokej školy
9

Projekt jednoznačne nadväzuje na dlhodobý zámer VŠ a predchádzajúce kroky UMB v implementácii HRS4R.

Projekt neuvádza konkrétne merateľné ukazovatele zakotvené v dlhodobom zámere relevantné pre projekt. Merateľné ukazovatele v projekte sa vzťahujú primárne na bezprostredné výstupy projektu.

Konzistentnosť projektu
30

Navrhované aktivity sú konzistentné a prispievajú k napĺňaniu cieľa projektu. Ich realizácia má byť zabezpečená projektovým tímom so zodpovedajúcou štruktúrou kvalifikácii a právomocí.

Rozpočet projektu
16

Položka určená na preklady do cudzieho jazyka môže byť vzhľadom na plánovaný rozsah prekladov podhodnotená. Projekt neuvádza výdavky určené na organizáciu tréningov pre školiteľov (iné ako mzdové výdavky), hoci tieto sú zahrnuté v popise aktivít projektu.

Hodnota projektu
36

Cieľom projektu je zabezpečiť udržateľnosť a ďalší rozvoj HRS4R, čo je, aj vzhľadom na fakt, že UMB je vôbec prvou slovenskou inštitúciou, ktorá do tejto fázy implementácie vstupuje, dôležité nielen pre samotnú UMB ale aj pre celý sektor vysokoškolského vzdelávania v SR.

Z pohľadu samotnej inštitúcie by pridanú hodnotu projektu posilnilo začlenenie aktivít zabezpečujúcich širšiu participáciu akademickej obce a zamestnancov na procesoch revízie uvedených dokumentov a informovanosť o vytvorených dokumentoch.

Celkový počet bodov
91.00

Hodnotenie 2

Súlad s dlhodobým zámerom vysokej školy
10

V prvom rade veľmi oceňujem úsilie UMB, že ako prvá organizácia započala proces a implementuje HR Excellence in Research už od roku 2018. Je vynikajúcim príkladom pre ostatné organizácie.

Konzistentnosť projektu
30

Osobne chcem pochváliť a veľmi oceňujem úsilie UMB, že sa ako prvá organizácia na Slovensku pustila do neľahkého procesu zmeny v oblasti riadenia ľudských zdrojov.
Plán a jeho aktivity sú jasne zadefinované a popísané. UMB sa pohybujú v danej problematike dlhú dobu a majú jasný plán ako danú problematiku riešiť. Zapája do aktivít všetky úrovne zamestnancov organizácie. Očakávané vplyvy projektu sú jasne a zrozumiteľne opísané. Oceňujem navrhované možnosti využitia a šírenia výsledkov projektu a potenciálnu spoluprácu s akademickou obcou.
Žiadateľ sa pripravuje na ďalšiu fázu pri udržaní/obnovení značky HR a to revidovaním akčného plánu. Aktivity popísané v časti A3 sa zamierajú na kľúčové aktivity akčného plánu na obdobie ďalších troch rokov.
UMB vykoná internú kontrola procesov a pripraví sa na on site visit zástupcami Európskej komisie. Vzhľadom na nasadenie a úsilie pracoviska pevne verím, že kontrola prebehne bez zistených nedostatkov a organizácia môže pokračovať vo svojej práci v zlepšovaní podmienok zamestnancov.

Rozpočet projektu
20

Rozpočet a komentár detailne vysvetľuje všetky náklady na projekt.

Hodnota projektu
40

Projekt je uskutočniteľný vo vymedzenom termíne.
Vynikajúci návrh, ktorý úspešne spĺňa všetky relevantné kritériá, bez výrazných nedostatkov.

Celkový počet bodov
100.00

Hodnotenie 3

Súlad s dlhodobým zámerom vysokej školy
9

Súlad s dlhodobým zámerom je prítomný. Dlhodobý zámer je schválený do roku 2026. Konkrétne ciele zámeru sa týkajú priamo udržania značky a rozvoja vedy a výskumu. Projekt sa zameriava na udržanie a implementáciu značky. Ciele sú stanovené vhodne a sú dosiahnuteľné. UMB získala značku ako prvá slovenská univerzita v roku 2018, predĺžila ju a prostredníctvom projektu ju chce obnoviť/rozvinúť. Žiadateľ popisuje identifikované potreby a výzvy, ktoré chce riešiť a ktoré vie pomenovať. Merateľné ukazovatele sú nastavené vhodne, slabšou stránkou je pri niektorých rovnaká počiatočná a cieľová hodnota vyjadrujúca udržanie alebo revíziu, nevyjadruje však zmenu stavu. Niektoré ukazovatele tak mohli byť mierne upravené. Aj v tomto stave sú však relevantné pre ciele projektu, dosiahnuteľné a odpočtovateľné. Je pri nich určená aj dostatočná forma overenia. Pozitívom sú aj detailnejšie ukazovatele vo forme normostrán a pod., ktoré preukazujú hodnotu projektu. Ukazovatele sú tiež vhodne popísané.

Konzistentnosť projektu
28

Aktivity projektu sú zvolené vhodne pre naplnenie cieľa, vzájomne sa dopĺňajú. Sú dostatočne popísané, spolu s časovým harmonogramom a popisujú konkrétne činnosti, ktoré budú v rámci nich realizované. Udržateľnosť riešenia je dostatočne popísaná a splniteľná. Úlohy v tíme sú rozdelené a popísané. Súčasťou aktivít je okrem revízie a prípravy dokumentov aj tréningová časť a workshopy, čo zabezpečuje rôznorodosť aktivít.

Rozpočet projektu
18

Požadovaný rozpočet je v súlade s výzvou a alokáciou. Rozpočet je primeraný a dostatočne odôvodnený. Sú uvedené aj osoby a popísané úväzky, na ktoré budú vynaložené finančné prostriedky, čo prispieva k posúdeniu efektivity a hospodárnosti. Uvedené je aj spolufinancovanie.

Hodnota projektu
39

Projekt prináša pridanú hodnotu. Ciele sú jasne pomenované, aktivity premyslené a dostatočne popísané, prispievajú k celkovému plánu. Aktivity sú prepojené, z projektu je jasné čo a za koľko chce žiadateľ realizovať a aké budú jeho výstupy. Žiadateľ má vhodné podmienky na splnenie projektu a dosiahnutie cieľov.

Celkový počet bodov
94.00

Filter

Filter