Diverzifikácia výučby predmetu šľachtenie rastlín pre rozvoj podnikateľských zručnosti s využitím multimédií
Základné informácie
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Diverzifikácia výučby predmetu šľachtenie rastlín pre rozvoj podnikateľských zručnosti s využitím multimédií
Názov projektu (anglický): Diverzification of Plant Breeding course teaching for development of business skills using multimedia
Začiatok riešenia projektu: 2013
Koniec riešenia projektu: 2015
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 040SPU-4/2013
Vedúci projektu: doc. Ing. Ján Brindza, CSc.
Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Pracovisko: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
V projekte sa zabezpečil vývoj a spracovanie elektronického prostredia pre podporu kontaktnej výučby predmetu šľachtenie rastlín a ochrany genofondu rastlín a genetických zdrojov potravín vo forme virtuálneho portálu s využitím moderných informačných a komunikačných technológií AgroBioNet pod názvom „Agrobiodiverzita pre zlepšenie výživy, zdravia a kvality života“. Portál pozostáva zo samostatných segmentov a to e-knižnice e-laboratória a e-informačných systémov prezentujúcich históriu, súčasnosť, stratégiu, perspektívy, klasické a moderné metódy šľachtenia rastlín ako nenahraditeľnej súčasti formovania nových odrôd a hybridov z tradičných a netradičných druhov rastlín pre zabezpečenie potravinovej bezpečnosti. Základnou jednotkou každého segmentu je e-produkt ako učebná pomôcka alebo študijný alebo informačný zdroj spracovaný v rôznej elektronickej forme orientované obsahovo na sústreďovanie, množenie, uchovávanie a hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo ako genetickej základne pre potravinovú bezpečnosť. V E-knižnici sú spracované prednášky (32), špecializované databázy, listiny povolených/registrovaných odrôd, plnotextové publikácie, videá, národná a medzinárodná legislatíva podľa schválených syláb. V E-laboratóriu sú sústredené špecializované klasifikátory pre klasifikáciu a opis hospodársky významných kvalitatívnych a kvantitatívnych znakov odrôd alebo genetických zdrojov podľa medzinárodne platných noriem medzinárodných organizácií UPOV a IPGRI. Podľa druhej skupiny klasifikátorov je možné zabezpečovať senzorické hodnotenie naturálnych plodov alebo potravinových výrobkov. Možnosti e-laboratória vytvárajú priestor pre samostatnú prácu študentov vo vzdelávacom procese. Tretiu časť portálu tvoria informačné systémy pre evidenciu a hodnotenie genetických zdrojov hlavne na úrovni starých a krajových odrôd, ktoré je možné účelne využiť hlavne v rámci programu revitalizácie tradičných agrosystémov ako aj genetických zdrojov z menej známych druhov rastlín s potenciálnym využitím pre sociálno-ekonomický rozvoj malých, mladých, rodinných farmárov a malých spracovateľov potravinových produktov. Virtuálny portál sa využije vo všetkých formách vzdelávania za aktívnej účasti národných a medzinárodných výskumných a šľachtiteľských pracovísk a expertov s využitím ich materiálno-technickej základne a intelektuálneho potenciálu. Zriadený portál sa využije aj ako informačné a poradenské stredisko pre odbornú a ostatnú verejnosť v záujme zvýšenia záujmu študentov a záujemcov o šľachtenie nových odrôd ako základných inovačných zdrojov pre rozvoj agropotravinárstva, potravinovú bezpečnosť, bezpečnosť potravín a riešenia sociálno-ekonomického rozvoja vidieka.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
The project is oriented on the electronic environment elaboration supporting the contact teaching for two topics breeding of plants and protection of plant genetic resources including those important as food resources. This electronic media will be constructed as a virtual portal utilizing upgraded information and communication technologies AgroBioNet titled Agrobiodiversity for upgrading of the nutrition, health and the life quality . This portal is consisting of several autonomous segments, those being the e-library, e-laboratory and e-information systems representing the history, actual present knowledge, strategy, outlooks, including the classical and upgraded methods of plant breeding as irreplaceable parts necessary for new varieties and/or hybrids based on the both, traditional and nontraditional plant species irreplaceable for the food safety. Basic units for every segment is an e-product used as teaching aid or educational/information source elaborated in different electronic forms oriented on the collection, propagation, preservation and evaluation of plant genetic resources for nutrition and agriculture as genetic resources for the food safety purposes. In the e-laboratory will be concentrated the specialized descriptors list informing on economically valuable qualitative and quantitative traits of individual varieties and/or genetic resources according to valid international standards of UPOV and IPGRI organizations. The second group of descriptor lists will allow to carry out sensory evaluation of natural fruits or food products. Capacities of the e-laboratory will facilitate individual activities of students and so directly participate on the education process. The third part of the portal will be formed by systems enabling the registration and evaluation of genetic resources and their actual level concerning the old- and/or regional varieties, what could be utilized in the frame of traditional agro-ecosystems revitalization programme including their potential utilization for the socio-economic development of young and family farmers including the small producers of food products. The virtual portal will be utilized in all forms of educative activities in cooperation with the national and international research and breeding institutions and workplaces, exploiting the individual expertise and their experimental potential. In the same time this portal will be used as an information and advisory centre open to the professional and other public with the aim to support the interest of the students, experts and the whole society in the branches of new varieties breeding taking into account their importance for the agricultural development, food safety and support of the country socio-economic development.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 43 337,00 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
ADE | BRINDZA, Ján - SCHUBERTOVÁ, Zuzana - BROVARSKYJ, Valerij Dmitrovič - VELYČKO, S. M. - KREFT, Ivan - IVANIŠOVÁ, Eva. The evaluation of bee bread quality. In Naukovyj visnyk Nacionaľnogo universitetu bioresursiv i pryrodokorystuvannja Ukrajiny. ISSN 2222-8578, 2015, vypusk 223, s. 25-36. |
ADE | BRINDZA, Ján - SCHUBERTOVÁ, Zuzana - BROVARSKYJ, Valerij Dmitrovič - MOTYLEVA, Svetlana - MERTVIŠEVA, Marija - GRYGORIEVA, Olga V. Morphological characteristics of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) pollen grains and bee pollen. In Naukovyj visnyk Nacionaľnogo universitetu bioresursiv i pryrodokorystuvannja Ukrajiny. ISSN 2222-8578, 2015, vypusk 223, s. 17-24. |
AFG | BRINDZA, Ján - BROVARSKYJ, Valerij Dmitrovič - ADAMČUK, L. O. - GAŠPAROVSKI, J. - GRYGORIEVA, Olga V. Sady dľja uluščenija pitanija, zdorovja, kačestva žizni i sochranenija agrobioraznoobrazija. In Naukovyj visnyk Nacionaľnogo universitetu bioresursiv i pryrodokorystuvannja Ukrajiny. ISSN 2222-8578, 2015, vypusk 223, s. 65-74. |
BEE | Monka, Anton (34%); Brindza, Ján (33%); Chlebo, Peter (33%): Comparison antioxidant activity of fresh juice, dry and fresh mesocarp quince (Cydonia oblonga mill.) and chinese quince fruit (Pseudocydonia sinensis Schneid.). 2014 Kyjev : Gosudarstvennoje naučno-techničeskoje izdateľstvo mašinostroiteľnoj literatury, 2014. |
ADE | Solgajová, Miriam (17%); Ivanišová, Eva (17%); Nôžková, Janka (17%); Frančáková, Helena (17%); Tóth, Žigmund (17%); Dráb, Štefan (15%): Antioxidant activity and polyphenol content of malt beverages enriched with bee. 2014 Nitra : Slovak University of Agriculture, ISSN 1338-5178 |
BEE | BRINDZA, Ján - KURIK, M.V. - PANCURÁK, F. - HLAVAČKOVÁ, Lucia. Impact of multiple activated water on the antioxidant activity of a beverages made from traditionally prepared honey of extracted elderflowers. In Sučasni aspekty zberežennja zdorovja ljudyny. 1. vypusk 307 s. Mižnarodna miždisciplinarna naukovo-praktyčna konferencija. Užhorod : Užgorodskij nacionaľnij universitet, 2015, s. 16-19. |
ADF | BRINDZA, Ján - IVANIŠOVÁ, Eva - GRYGORIEVA, Olga V. - ABRAHÁM, Vlasta - SCHUBERTOVÁ, Zuzana. Antioxidanty rastlín vo výžive a zlepšovaní zdravia. In Akupunktúra a naturálna medicína. ISSN 1339-4703, 2015, roč. 3, č. 2, s. 40-51, online. Dostupné na internete: . |
ADE | Ostrovský, Radovan (25%); Motyleva, Svetlana (25%); Mertvicheva, M.E. (25%); Brindza, Ján (25%): Comparison of selected species in variability of morphological traits on pollen grains. 2013 Kijev : Nacionalnyj botaničeskij sad im. N.N. Gryško Nacionalnoj akademii nauk Ukrainy, 2013. ISBN 978-966-2615-57-9 |
ADE | BRINDZA, Ján - SCHUBERTOVÁ, Zuzana - BROVARSKYJ, Valerij Dmitrovič - MOTYLEVA, Svetlana - MERTVIŠEVA, Marija - |
ADE | GRYGORIEVA, Olga V. - GRYSHKO, M.M. - NIKOLAIEVA, N. - BRINDZA, Ján - KLYMENKO, Svitlana Valentynivna. Polen and bee pollen features of sweet chestnut (Castanea sativa Mill.). In Naukovyj visnyk Nacionaľnogo universitetu bioresursiv i pryrodokorystuvannja Ukrajiny. ISSN 2222-8578, 2015, vypusk 223, s. 35-40. |
Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)
Názov výstupu | Opis výstupu | Link |
---|---|---|
AgroBioNet - virtuálny portál | Samostatná webová stránka so začlenením virtuálneho portálu | agrobionet.uniag.sk |
Non-traditional, new and forgotten plant species: scientific and practical aspects of cultivation | Spoločne organizovaná medzinárodná konferencia s Národnou Botanickou záhradou v Kyjeve, Ukrajina v roku 2013 s prezentáciou výsledkov z riešeného projektu | http://www.nbg.kiev.ua/en/ |
„Fruit, medicinal, industrial, ornamental plants: Current issues of introduction, biology, breeding, cultivation technology“. | Spoločne organizovaná medzinárodná konferencia s Národnou Botanickou záhradou v Kyjeve, Ukrajina v roku 2014 s prezentáciou výsledkov z riešeného projektu | http://www.nbg.kiev.ua/en/ |
„Agrobiodiversity for improve the nutrition, health and quality of life“ | Spoločne organizovaná medzinárodná konferencia s Národnou Botanickou záhradou v Kyjeve, Ukrajina v roku 2015 s prezentáciou výsledkov z riešeného projektu | http://www.nbg.kiev.ua/en/ |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).