Príprava vysokoškolskej učebnice "Tovaroznalectvo potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu" harmonizovaná s požiadavkou nového študijného odboru "Trh a kvalita potravín"

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Príprava vysokoškolskej učebnice "Tovaroznalectvo potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu" harmonizovaná s požiadavkou nového študijného odboru "Trh a kvalita potravín"

Názov projektu (anglický): Merchandise of food of animal and vegetable origin

Začiatok riešenia projektu: 2011

Koniec riešenia projektu: 2013

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 010UVLF-4/2011

Vedúci projektu: MVDr. Pavlína Jevinová, PhD.

Vysoká škola: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

V súčasných nových ekonomických podmienkach trhového mechanizmu, kde na trhu väčšiny potravinárskych komodít prevláda ponuka nad dopytom, sa v potravinárskych podnikoch, ak chcú prosperovať, musí uplatňovať marketingová  stratégia, t.j. spôsob riadenia a usmerňovania hospodárskej činnosti podniku podľa požiadaviek trhu (požiadaviek spotrebiteľa).  Ak sa potravinárske podniky chcú presadiť v konkurenčnom boji musia poznať okrem trhových podmienok aj úžitkové vlastnosti potravín.

 V priamej aplikácii marketingu je nutné povedať, že pracovník marketingu musí poznať všetky detaily uvádzaného produktu na trh. Nesmie sa stať, aby vďaka štúdii o výrobku zákazník vedel o produkte viac ako marketingový pracovník.

 Týmto učebným materiálom by sme chceli poskytnúť študentom základné informácie o úžitkových vlastnostiach vybraných skupín potravinárskeho tovaru živočíšneho a rastlinného pôvodu, na základe ktorých tovaroznalec, ale aj spotrebiteľ môže zhodnotiť kvalitu výrobku. 

Text tejto učebnice je rozdelený do dvoch základných celkov. Prvá časť je venovaná vysvetleniu pojmu tovaroznalectva, úžitkovým vlastnostiam potravín, faktorom ovplyvňujúcim kvalitu potravín a procesom, ktoré ovplyvňujú predaj potravinárskych výrobkov. Druhá časť je venovaná tovaroznalectvu potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu, pochutinám a nápojom. K tejto učebnici je spracovaná aj obrazová príloha vybraných potravinárskych výrobkov zoradených podľa jednotlivých skupín a podskupín v rámci komodít.

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

At the present time, under actual market conditions, where the supply exceeds the demand for almost all of food commodities, special marketing strategy is required for food establishments to be profitable, i.e. the regulation and coordination of plant production according to market (consumers´) requirements. If the food establishments want to succeed in a hot competition they must also have, besides the analysis of market conditions, the knowledge in utility properties of foods.

It is necessary to point out that the marketing expert must be very well informed about each detail of the product released to the market. It is not allowed for him to be less informed about the final product than the customer.

As a result of this project, the textbook for undergraduate students entitled as „Commodity expertise of foods of animal and herbal origin“ has been published. The textbook contains basic information on the utility properties of selected foods of both animal and herbal origins, savourings and beveragies. This information enables every commodity expert as well as every consumer to evaluate the quality of any food product available.

The textbook is divided into two main parts. The term commodity expertise, utility properties of foods, factors influencing food quality and processes influencing food sales are explained in the first part. Commodity expertise of foods of animal and herbal origin, savourings and beveragies is decribed in the second part. This part is completed with the annex containing pictures of selected foods divided according to individual groups and subgroups of main food commodities.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2011 8 877,00 0,00
Čerpané v roku 2012 14 757,00 0,00
Čerpané v roku 2013 9 434,00 0,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 33 068,00 0,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Publikačná činnosť

Kód kategórie Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.)
ACB Tovaroznalectvo potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu, ISBN 978-80-8077-372-4, str. 308
ACB Tovaroznalectvo potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu - obrazová príloha, ISBN 978-80-8077-372-4
AFC Jevinová, P., Pipová, M., Martónová, M., Kožárová, I.: Citlivosť stafylokokových izolátov z bryndze na vybrané antibiotiká. In Hygiena a technologie potravin - XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno, 17. a 18. října 2012 [elektronický zdroj]. - Brno : VFU, 2012. ISBN 978-80-7305-632-2, s. 136-139.
AFC Pipová, M., Jevinová, P., Mártonová, M., Marušková, K.: Typizácia a vlastnosti izolátov stafylokokov z bryndze. In Hygiena a technologie potravin - XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno, 17. a 18. října 2012 [elektronický zdroj]. - Brno : VFU, 2012. ISBN 978-80-7305-632-2, s. 209-212.
AFC Regecová I., Jevinová P., Pipová M., Marušková K., Kmeť V., Koreneková B.: Výskyt rezistentných stafylokokov v mäse bažanta obyčajného (Phasianus colchicus). In Hygiena a technologie potravin - XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno, 2. a 3. října 2013 [elektronický zdroj]. - Brno, 2013 : VFU. ISBN 978-80-7305-664-3, s. 239 – 242.
AFC Jevinová P., Pipová M., Regecová I., Popelka P., Marcinčák S., Kožárová I.: Výskyt ochratoxínu A v potravinách. In Hygiena a technologie potravin - XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno, 2. a 3. října 2013 [elektronický zdroj]. - Brno, 2013 : VFU. ISBN 978-80-7305-664-3, s.147 - 149.
AFC Pipová, M., Jevinová, P., Regecová, I., Marušková, K.: Typizácia a antimikrobiálna rezistencia stafylokokov izolovaných z mäsa diviakov. In Hygiena a technologie potravin - XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno, 2. a 3. října 2013 [elektronický zdroj]. - Brno, 2013 : VFU. ISBN 978-80-7305-664-3, s. 227 – 230.
AFD Marušková K., Jevinová P., Pipová M., Kmeť V., Regecová I.: Typizácia a vlastnosti izolátov stafylokokov z mäsa králika divého (Oryctolagus cuniculus). Zborník publikácií zo XV. ročníka odbornej konferencie s medzinárodnou účasťou Manažment bezpečnosti a kvality potravinárskych výrobkov, 21. -23. október 2013, ISBN 978-80-89385-21-8, s. 85 – 88.

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele výborne.

Filter

Filter