Riziká pri produkcii potravín

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Riziká pri produkcii potravín

Názov projektu (anglický): Risk of Food Production

Začiatok riešenia projektu: 2010

Koniec riešenia projektu: 2011

Stav projektu: Ukončený

Číslo projektu: 362-015SPU-4/2010

Vedúci projektu: prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc.

Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku

Riešenie projektu nadväzujú na aplikáciu Bologneského procesu v Slovenskej republike a výsledky hodnotenia EUA. Obsahová náplň vysokoškolskej učebnice:

1. časť

riziká produkcie potravín a jej ochrana, riziko - vymedzenie základných pojmov, pôda ako riziko pri produkcii surovín a potravín rastlinného pôvodu, voda ako potenciálne riziko pri produkcii potravín, ovzdušie ako možné riziko pri produkcii potravín, krmivo - možné riziko pri produkcii potravín živočíšneho pôvodu, preventívne opatrenia biologickej bezpečnosti geneticky modifikovaných organizmov proti možným rizikám, preventívne opatrenia biologickej bezpečnosti proti vtáčej chrípke, bovinná spongiformná encefalopatia a riziká, riziká vedľajších produktov zo zvierat, etické hľadiská klonovania zvierat pre potravinové zásoby, nanotechnológie v kontexte produkcie potravín a riziká.

2. časť

hodnotenie rizík, riadenie rizika, komunikácia o riziku, hodnotenie chemických rizík, hodnotenie mikrobiologických rizík v potravinách, hodnotenie rizík z geneticky modifikovaných organizmov, hodnotenie rizík z nanomateriálov, hodnotenie rizík potravinárskych prídavných látok, hodnotenie rizika neurodegeneratívnych ochorení, hodnotenie rizika vírusov z potravín, hodnotenie zdravotného rizika.

 

Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku

The project follow the application process Bologneského in the Slovak Republic and the results of the EUA. The content of undergraduate textbook:

the 1st section

the risks of food production and protecting, risk - definitions of basic notions,
soil as a risk in the production of raw materials and foodstuffs of plant origin,
water as a potential risk in food production, air as a possible risk in food production, food - a potential risk to the production of food of animal origin, preventive measures of biological safety of genetically modified organisms against potential risks, preventive biosecurity measures against avian influenza, bovine spongiform encephalopathy and risk, risks from animal by-products, ethical aspects of animal cloning for food supply, nanotechnology in the context of food production and risk.

the 2nd section

risk assessment, risk management, risk communication, assessment of chemical risks,
evaluation of microbiological hazards in foods, risk assessment of genetically modified organisms, risk assessment of nanomaterials, risk assessment of food additives,
assessment of the risk of neurodegenerative diseases, risk assessment of viruses from food,
the health risk.

 

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2010 8 713,56 2 127,00
Čerpané v roku 2011 15 758,44 1 728,00
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu 24 472,00 3 855,00

Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia

Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA

Splnil ciele.

Filter

Filter