Modernizácia koncepcie výučby štátnicového predmetu Prediktívna mikrobiológia v potravinárstve pre nový bakalársky študijný program
Základné informácie
Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia
Názov projektu (slovenský): Modernizácia koncepcie výučby štátnicového predmetu Prediktívna mikrobiológia v potravinárstve pre nový bakalársky študijný program
Názov projektu (anglický): Modernization of the state exam subject teaching concept of Predictive microbiology in food industry for new bachelor degree program
Začiatok riešenia projektu: 2010
Koniec riešenia projektu: 2011
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 430-014SPU-4/2010
Vedúci projektu: prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v slovenskom jazyku
Cieľom projektu bolo zavedenie moderného a inovatívneho prístupu k vyučovaniu predmetu Prediktívna mikrobiológia v potravinárstve. Počas vypracovania projektu boli publikované 3 články (štvrtý v tlači) v zahraničných karentovaných vedeckých časopisoch, 12 prác publikovaných v zahraničných a domácich časopisoch a 7 výstupov bolo publikovaných v 7 vedeckých recenzovaných zborníkoch zo zahraničných a domácich konferencií. V prvej etape projektu sme sa zaoberali prípravou aktualizácie sylabu predmetu a zároveň bola vypracovaná osnova písania skrípt. Zároveň boli vypracované podrobné metodické postupy pre priebeh praktických laboratórnych cvičení, na základe ktorých študenti nadobudli nové praktické skúsenosti, ktoré môžu po ukončení štúdia využiť v praxi. Zároveň sa naučili pracovať s prístrojovou technikou, ktorá už bola k dispozícii na Katedre mikrobiológie a naučili sa aj pracovať s real time PCR, ktorý bol zakúpený z finančných prostriedkov KEGA projektu. Okrem toho boli vypracované kvalitné prezentácie z názornými obrázkami, ktoré slúžia k výučbe tohto predmetu. Vysokoškolské skriptá, ktoré boli vypracované počas riešenia projektu sú určené ako povinná študijná literatúra pre študentov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín. Zároveň sú určená ako odporučená študijná literatúra pre študentov ostatných študijných programov na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Vysokoškolské skriptá a vedecká monografia sú odporučené pre odbornú verejnosť na univerzitách, výskumných inštitúciách a v praxi, ktorá sa zaoberá mikrobiologickými rizikami vo vzťahu k bezpečnosti potravín. nakoniec boli vypracované dotazníky, ktoré boli vyplnené študentmi bakalárskeho štúdia študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín v internej a externej forme štúdia. Výsledky týchto dotazníkov boli zosumarizované a vyhodnotené. Na základe vyhodnotenia dotazníkov. V internej forme štúdia sme zistili, že študenti boli spokojný s priebehom štúdia Predmetu prediktívna mikrobiológia v potravinárstve a do budúcnosti očakávajú resp. odporúčajú viac praktickej výučby ako teoretickej, pričom teoretická výučba predstavuje momentálne len 30 % výučby. Študenti externého štúdia upozornili skôr na náročnosť predmetu vo vzťahu k náplni predmetu.
Anotácia originálnych výsledkov riešenia projektu v anglickom jazyku
The project was the introduction of modern and innovative approach to teaching the subject of Predictive microbiology in food industries. During development of the project were write 3 articles (the fourth is in the press) in international scientific journals, CC, 12 write work in foreign and domestic journals and 7 outputs were write in 7 scientific peer-reviewed collections of foreign and domestic conferences. In the first stage of the project we dealt with the preparation and updating course syllabus was developed curricula while writing the scripts. At the same time developed detailed methodologies for the conduct of practical exercises which the students acquired new practical skills that can be used after the study in practice. At the same time they learned to work on instrumentation, which is already available in the Department of Microbiology and learned to work well with real-time PCR, which was purchased from funds KEGA project. In addition, developed a quality presentation of illustrative images that are used for teaching the subject. University textbooks, which were developed during the project, are identified as required to study literature for students program of study and control of food safety. They are also intended to study the recommended literature for students of other courses at the Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Agricultural University in Nitra. University textbooks and scientific monograph is recommended for professionals in universities, research institutions and practice, which deals with the microbiological risks of relation to food safety. Finally, questionnaires were developed, which were filled with students of bachelor study program and control food safety in the internal and external students. The results of these questionnaires were summarized and evaluated. On basis of the questionnaires in the form of an internal study, we found that students were satisfied with the course of Predictive microbiology in food industry. And in the future the students recommend more practical than theoretical teaching practice is currently only 30 % of teaching. External students the study highlighted the difficulty of the subject rather in relation to the outlines of subject.
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané v roku 2010 | 3 978,00 | 0,00 |
Čerpané v roku 2011 | 6 723,00 | 16 847,00 |
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 10 701,00 | 16 847,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
AAB | Význam probiotík a ich vplyv na mikroflóru gastrointestinálneho traktu hydiny / Miroslava Kačániová, Ivana Nováková, Peter Haščík. - 1. vyd. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2011. - 181 s. : grafy, obr., sch., tab. - ISBN 978-80-552-0655-4 |
BCI | Základy bakteriológie, Kačániová, M.- Hleba, L. , SPU : Nitra, 158 s. ISBN 978-80-552-0709-4 |
BCI | Prediktívna mikrobiológia v potravinárstve, v tlači 120 s.ISBN 978-80-552-0729-2 |
ADC | Antiradical activity of natural honeys and antifungal effect against Penicillium genera / Miroslava Kačániová, Katarína Fatrcová-Šramková, Janka Nôžková, Martin Melich, Miriam Kádasi Horáková, Vladimíra Kňazovická, Soňa Felšöciová, Simona Kunová, Magda Máriássyová. In Journal of environmental science and health. Part B, Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes. - Philadelphia : Taylor & Francis. - ISSN 0360-1234. - Vol. 46, no. 1 (2011), s. 92-96. |
ADC | Mycobiota and mycotoxins in bee pollen collected from different areas of Slovakia / Miroslava Kačániová, Miroslav Juráček, Róbert Chlebo, Vladimíra Kňazovická, Miriam Kádasi Horáková, Simona Kunová, Jadža Lejková, Peter Haščík, Ján Mareček, Milan Šimko. In Journal of environmental science and health. Part B, Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes. - Philadelphia : Taylor & Francis. - ISSN 0360-1234. - Vol. 46, no. 7 (2011), s. 623-629. |
ADC | The StepOne real time polymerase chain reaction detection of Salmonella sp. Salmonella enterica ser. typhimurium and enteridis in milk and meat / Jaroslav Pochop, Miroslava Kačániová, Lukáš Hleba, Jadža Lejková, Martina Fikselová, Simona Kunová, Maciej Kluz. In Journal of environmental science and health. Part B, Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes. - Philadelphia : Taylor & Francis. - ISSN 0360-1234. - Vol. 46, no. 8 (2011), s. 697-702. |
ADE | Comparison of antibiotic resistance between ecological and conventional breeding in Enterobacteriaceae genera isolated from milk and milk products / L. Hleba, M. Kačániová, S. Kunová, M. Kluz, M. Mellen. In Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis = = Acta of Mendel University of Agriculture and Forestry Brno = = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. - Brno : Mendelova univerzita v Brně. - ISSN 1211-8516. - Vol. 59, no. 1 (2011), s. 129-135. |
ADE | Using realt - time PCR for identification of Paenibacillus larve / Vladimíra Kňazovická, Martina Miluchová, Michal Gábor, Miroslava Kačániová, Martin Melich, Miroslav Kročko, Anna Trakovická. In Lucrari Stiintifice [seriál] : zootehnie si biotehnologii : scientifical papers animal sciences biotechnologies. - Timişoara : Agroprint. - ISSN 1221-5287. - Vol. 44, no. 1 (2011), s. 424-431. |
ADE | Antibiotic resistance of Enterobacteriaceae species associated with of faecal bacterial cenosis of ducks / Lukáš Hleba, Miroslava Kačániová, Jadža Lejková, Jaroslav Pochop. In Lucrari Stiintifice [seriál] : zootehnie si biotehnologii : scientifical papers animal sciences biotechnologies. - Timişoara : Agroprint. - ISSN 1221-5287. - Vol. 44, no. 1 (2011), s. 408-414. |
ADE | Comparison of antibiotic resistance profile between Salmonella Spp., Salmonella Enterica Ser. Typhimurium and enteritidis and Escherichia Coli isolated from rectal swabs of chicken / Lukáš Hleba, Miroslava Kačániová, Jadža Lejková, Jaroslav Pochop. In Lucrari Stiintifice [seriál] : zootehnie si biotehnologii : scientifical papers animal sciences biotechnologies. - Timişoara : Agroprint. - ISSN 1221-5287. - Vol. 44, no. 1 (2011), s. 401-407. |
ADF | Bee products effect to microbial colonization of chickens gastrointestinal tract / Miroslava Kačániová, Peter Haščík, Lukáš Hleba, Jaroslav Pochop, Martin Melich, Vladimíra Kňazovická, Jadža Lejková, Henrieta Arpášová. - Požiadavky na systém: Windows 95 a vyššie; CD-ROM mechanika. - Mimoriadne číslo vyšlo iba na CD-ROMe. In Potravinárstvo : vedecký časopis pre potravinárstvo. - Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko. - ISSN 1338-0230. - Roč. 5, mimoriadne č. (2011), s. 372-376. |
ADF | Microbial quality of honey with pollen / Vladimíra Kňazovická, Miroslava Kačániová, Mária Dovičičová, Martin Melich, Zuzana Barboráková, Miriam Kádasi Horáková, Ján Mareček.In Potravinárstvo : vedecký časopis pre potravinárstvo. - Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko. - ISSN 1338-0230. - Roč. 5, č. 1 (2011), s. 27-32. |
ADF | Comparison of antibiotic resistance of Escherichia coli isolated from rectal and abdominal swabs of calves / Lukáš Hleba, Miroslava Kačániová, Klára Vavrišínová, Jaroslav Pochop, Simona Kunová, Juraj Čuboň. - Požiadavky na systém: Windows 95 a vyššie; CD-ROM mechanika. - Mimoriadne číslo vyšlo iba na CD-ROMe. In Potravinárstvo : vedecký časopis pre potravinárstvo. - Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko. - ISSN 1338-0230. - Roč. 5, mimoriadne č. (2011), s. 359-362. |
ADF | Detection of the bacterial species Listeria monocytogenes in foods of animal origin by step one real-time PCR / Jaroslav Pochop, Miroslava Kačániová, Lukáš Hleba, Simona Kunová. - Požiadavky na systém: Windows 95 a vyššie; CD-ROM mechanika. - Mimoriadne číslo vyšlo iba na CD-ROMe. In Potravinárstvo : vedecký časopis pre potravinárstvo. - Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko. - ISSN 1338-0230. - Roč. 5, mimoriadne č. (2011), s. 192-195. |
ADF | Microbiological quality of confectionery materials and products / Ľubomíra Juhaniaková, Miroslava Kačániová, Vladimíra Kňazovická, Ján Mareček, Simona Kunová. In Potravinárstvo : vedecký časopis pre potravinárstvo. - Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko. - ISSN 1338-0230. - Roč. 5, mimoriadne č. (2011), s. 129-133. |
ADF | Antimicrobial properties slovak honeys in comparasion with manuka honey against pathogenic microorganisms / Martin Melich, Miroslava Kačániová, Róbert Chlebo, Vladimíra Kňazovická, Peter Haščík, Martina Fikselová, Ján Mareček. In Potravinárstvo : vedecký časopis pre potravinárstvo. - Združenie HACCP Consulting : Nitrianske Hrnčiarovce, Slovensko. - ISSN 1338-0230. - Roč. 5, mimoriadne č. (2011), s. 385-388. |
ADF | Antibiotic resistance of Enterobacteriaceae genera and Salmonella Spp., Salmonella Enterica Ser. typhimurium and Enteritidis isolated from milk, cheese and other dairy products from conventional farm in Slovakia / Lukáš Hleba, Miroslava Kačániová, Jaroslav Pochop, Jadža Lejková, Juraj Čuboň, Simona Kunová. - Požiadavky na systém: Acrobat Reader. - Spôsob prístupu: http://www.jmbfs.org/wp-content/uploads/2011/09/JMBFS_0000_Hleba-et-al-2011.pdf. - Popis urobený 10.10.2011. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences [seriál] : scientific journal. - Nitra : Faculty of Biotechnology and Food Sciences. - ISSN 1338-5178. - Vol. 1, no. 1 (2011), s. 1-20. |
ADF | Effects of propolis extracts in chickens diet against Salmonella typhimurium detected by Real-Time PCR / Jaroslav Pochop, Miroslava Kačániová, Lukáš Hleba. - Požiadavky na systém: Acrobat Reader. - Spôsob prístupu: http://www.jmbfs.org/wp-content/uploads/2011/10/Pochop-jmbfs-2011.pdf. - Popis urobený 7.12.2011. - Dostupné na internete. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences [seriál] : scientific journal. - Nitra : Faculty of Biotechnology and Food Sciences. - ISSN 1338-5178. - Vol. 1, no. 2 (2011), s. 113-125. |
AEC | Vplyv včelieho peľu na moduláciu črevnej mikroflóry výkrmových kurčiar / Miroslava Kačániová, Jadža Lejková, Peter Haščík, Juraj Čuboň. In Proteiny 2011 : sbornik příspěvků VI. ročníku mezinárodní konference, 3. - 4. května 2011 Zlín. - Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2011. - ISBN 978-80-7454-022-6. - S. 62-66. |
AEC | Propolis and its antimicrobial effects / Miroslava Kačániová, Jadža Lejková, Martin Melich, Vladimíra Kňazovická, Martina Fikselová, Ján Mareček. In Soil, plant and food interactions [elektronický zdroj] = international conference, 6-8 September 2011. - Brno : Mendel University in Brno, 2011. - ISBN 978-80-7375-534-8. - S. 581-586. |
AEC | Presence of microorganisms in sheep milk products / Miroslava Kačániová, Jadža Lejková, Lukáš Hleba, Jaroslav Pochop, Martina Fikselová, Ján Mareček, Martin Mellen. In Soil, plant and food interactions [elektronický zdroj] = international conference, 6-8 September 2011. - Brno : Mendel University in Brno, 2011. - ISBN 978-80-7375-534-8. - S. 575-580. |
AFD | Antibiotic resistance of Enterobacteriaceae genera isolated from unpasteurised milk / Lukáš Hleba, Miroslava Kačániová, Jaroslav Pochop, Simona Kunová. - Požiadavky na systém: Windows 95 a vyššie; CD-ROM mechanika. - Abstrakt článku je uverejnený v zborníku abstraktov z tejto konferencie s ISBN 978-80-552-0437-6 na s. 18-19. In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. - Nitra : Slovak Agricultural University, 2010. - ISBN 978-80-552-0436-9. - S. 115-118. |
AFD | Antibiotic resistance of ubiquitous bacterial cenose isolated from rectal swabs of chicken / Lukáš Hleba, Miroslava Kačániová, Jaroslav Pochop, Ivana Nováková, Mária Angelovičová, Simona Kunová. In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. - Nitra : Slovak Agricultural University, 2010. - ISBN 978-80-552-0436-9. - S. 119-122. |
AFD | The step one real-time PCR for detection of Salmonella spp., Salmonella enterica Ser. typhimurium and enteritidis in axilla of chicken / Jaroslav Pochop, Miroslava Kačániová, Lukáš Hleba, Ivana Nováková, Simona Kunová. - Požiadavky na systém: Windows 95 a vyššie; CD-ROM mechanika. - Abstrakt článku je uverejnený v zborníku abstraktov z tejto konferencie s ISBN 978-80-552-0437-6 na s. 35. In Risk factors of food chain [elektronický zdroj] : proceeding book of X-th international scientific conference, september 13th-14th 2010. - Nitra : Slovak Agricultural University, 2010. - ISBN 978-80-552-0436-9. - S. 270-274. |
AFD | Monitoring of antiobiotic resistance of bacteria of Enterobacteriaceae genera isolated from sheep restal swabs, teat and milk = Sledovanie antibiotickej rezistencie baktérií z čeľade Enterobacteriaceae izolovaných z rektálnych výterov oviec, ceckova mlieka / Lukáš Hleba, Miroslava Kačániová, Jaroslav Pochop. In V. Vedecká konferencia doktorandov pri príležitosti Európskeho týždňa vedy : Nitra, 26. november 2010. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2010. - ISBN 978-80-552-0471-0. - S. 188-191. |
ADC | Detection of Listeria monocytogenes in ready-to-eat food by Step One real-time polymerase chain reaction./Jaroslav Pochop, Miroslava Kačániová, Lukáš Hleba, Jadža Lejková, Ľubomír Lopašovský/ In Journal of environmental science and health. Part B, Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes. - Philadelphia : Taylor & Francis. - ISSN 0360-1234. - Vol. 47, (2012), v tlači. |
Ohlasy
Názov kategórie | Konkrétny názov |
---|---|
4 - citácie v domácich publikáciách neregistrované v citačných indexoch | Effects of propolis extracts in chickens diet against Salmonella typhimurium detected by Real-Time PCR / Jaroslav Pochop, Miroslava Kačániová, Lukáš Hleba. Dostupné na internete. In Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences : scientific journal. - Nitra : Faculty of Biotechnology and Food Sciences. - ISSN 1338-5178. - Vol. 1, no. 2 (2011), s. 113-125. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Microbial quality of honey with pollen / Vladimíra Kňazovická, Miroslava Kačániová, Mária Dovičičová, Martin Melich, Zuzana Barboráková, Miriam Kádasi Horáková, Ján Mareček. In Potravinárstvo : vedecký časopis pre potravinárstvo. ISSN 1338-0230. - Roč. 5, č. 1 (2011), s. 27-32. |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).