Implementácia potravinového a krmivového práva a príkladov z praxe do študijných materiálov pre ŠP BKaP v dištančnej forme vzdelávania

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 2 pre nové technológie, metódy a formy vo vzdelávaní

Názov projektu (slovenský): Implementácia potravinového a krmivového práva a príkladov z praxe do študijných materiálov pre ŠP BKaP v dištančnej forme vzdelávania

Názov projektu (anglický): Implementation of food and feed law and practical examples into study materials for the study program Feed and Food Safety in the distance form of education

Začiatok riešenia projektu: 2024

Koniec riešenia projektu: 2026

Stav projektu: Financovaný/riešený

Číslo projektu: 020UVLF-4/2024

Vedúci projektu: MVDr. Alena Nagyová, PhD.

Vysoká škola: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

Anotácia projektu v slovenskom jazyku

Potraviny môžu predstavovať riziko, ktoré ohrozí verejné zdravie. Preto je nevyhnutné zabezpečiť absenciu alebo aspoň prijateľnú a bezpečnú úroveň rizík, ktoré by po konzumácií potravín mohli ohroziť alebo poškodiť zdravie spotrebiteľa. Komplexný a integrovaný systém
pravidiel ustanovený právnymi predpismi pokrýva celý potravinový reťazec, od krmív cez zdravie a ochranu rastlín, zdravie zvierat, výrobu potravín, spracovanie, skladovanie, prepravu, dovoz, vývoz a umiestňovanie na trh.
Ciele vzdelávania v študijnom programe Bezpečnosť krmív a potravín metodicky vychádzajú
z Európskeho kvalifikačného rámca pre celoživotné vzdelávanie. Ten vymedzuje požiadavky na
výstupy vzdelávania pre vedomosti, zručnosti a kompetencie. Nositeľmi ťažiskových vedomostí sú
profilové predmety, medzi ktoré patrí povinný študijný predmet Legislatíva potravín a krmív. Štúdium
je zamerané na zvládnutie poznatkov z oblasti možných aspektov vzniku nebezpečných vplyvov,
faktorov a biologických agensov ohrozujúcich zdravotnú bezpečnosť krmív a potravín, poznaním
a správnou aplikáciou právnych noriem na zabezpečenie ochrany zdravia ľudí a zvierat a životného
prostredia.
Uvedené skutočnosti ako aj potreba zabezpečenia vysokej kvality výučby v procese prechodu
prezenčnej formy vzdelávania na dištančnú formu boli dôvodom pre vypracovanie návrhu projektu
zameraného na prípravu študijného materiálu pre študijný predmet Legislatíva potravín a krmív.

Anotácia projektu v anglickom jazyku

 Food can pose a risk to public health. It is therefore necessary to ensure the absence or at least an acceptable and safe level of risks that could endanger or harm the health of the consumer after consumption. The comprehensive and integrated system of rules established by legislation covers the entire food chain, from feed to plant health and protection, animal health, food production, processing, storage, transport, import, export and placing on the market.

The objectives of education in the study program Safety of Feeds and Foodstuffs are methodically based on the European Qualifications Framework for lifelong learning. It defines the requirements for learning outcomes for knowledge, skills and competences. The bearers of central knowledge are profile subjects, which include the compulsory study subject Food and Feed Legislation. The study aims to mastering the knowledge of possible aspects of the emergence of dangerous influences, factors and biological agents threatening the health safety of feed and food, knowledge and proper application of legal standards to ensure the protection of human and animal health and the environment.
These facts, as well as the need to ensure high quality teaching in the process of transition from full-time education to distance learning, were the reason for developing a project proposal aimed at preparing study material for the study subject Food and Feed Legislation.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2024 2 143,00 0,00

Filter

Filter