Adaptabilita vzdelávania so zameraním na strategickú podporu firiem pre zabezpečenie udržateľnej kvality procesov

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 3 pre obsahovú integráciu a diverzifikáciu vysokoškolského štúdia

Názov projektu (slovenský): Adaptabilita vzdelávania so zameraním na strategickú podporu firiem pre zabezpečenie udržateľnej kvality procesov

Názov projektu (anglický): Adaptability of education with a focus on strategic support of companies to ensure the sustainable quality of processes

Začiatok riešenia projektu: 2024

Koniec riešenia projektu: 2026

Stav projektu: Financovaný/riešený

Číslo projektu: 020TUKE-4/2024

Vedúci projektu: doc. Ing. Marcela Malindžáková, PhD.

Vysoká škola: Technická univerzita v Košiciach

Pracovisko: Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií

Anotácia projektu v slovenskom jazyku

Stratégie výrobných a logistických procesov patria medzi hlavné priority podnikateľských subjektov. Vzhľadom na aplikáciu teoretických poznatkov ako aj výskumu príslušných stratégií je nutné prepojiť ich aj s reálnou praxou. Účel projektu kladie dôraz na "Adaptabilitu vzdelávania so zameraním na strategickú podporu firiem pre zabezpečenie udržateľnej kvality procesov," s cieľom dosiahnuť optimálne výrobné náklady a efektivitu. Samotné riešenie problematiky následne musí s prehľadom využívať dostupné možnosti a prostriedky (organizačné, technické, technologické a sociálne), ktoré v konečnom dôsledku prispejú k zvýšeniu konkurencieschopnosti organizácie v zmysle riadenia kvality, nákladov a času v podniku. Študijné programy – Priemyselná logistika, Dopravná logistika podniku a Komerčná logistika na Ústave logistiky a dopravy poskytujú vedomostný kapitál, znalosti, vedomosti a zručnosti pre potreby výrobných, dopravných, logistických a obchodných procesov. Prostredníctvom poznatkov z oblasti výrobných, dopravných, logistických a obchodných procesov, ktoré vychádzajú z prírodovedných a matematicko-fyzikálnych poznatkov s cieľom hľadať a implementovať optimálny spôsob pre zabezpečenie produkcie statkov a služieb vysokej kvality pri adekvátnych nákladoch ako aj optimálnym využitím všetkých faktorov vstupujúcich do procesu výroby, resp. montáže. Aplikácia moderných metódy riadenia vyžaduje investície do rozvoja pracovníkov a tiež aj investície do nových technológií. Moderné metódy je možné rozdeliť do 2 oblasti a to interná a externá oblasť. Súčasťou internej oblasti je:

- nárast dynamiky zlepšovania procesov a odstraňovanie plytvania,

- zabezpečenie kvality, merania a hodnotenia produktivity,

- zlepšovanie organizačných systémov,

- zabezpečenie kvalifikovaných pracovníkov na riadenie logistických procesov.

Zameranie externej oblasti súvisí so zvyšovaním efektívnosti pre oblasť dodávateľsko- odberateľských reťazcov. Efektívnosť dodávateľského reťazca je možné merať viacerými ukazovateľmi. Tieto ukazovatele je možné členiť podľa nasledujúcich aspektov:

• časová efektívnosť reťazca – dodacie lehoty, objednávacie lehoty,

• nákladovosť procesu – priame a nepriame náklady, špecifické náklady na riadenia reťazcov,

• finančná efektívnosť procesov – využitie zdrojov a rentabilita,

• naplnenie cieľov reťazca – poskytované služby, plnenie dodávok, kvalita dodávok, spokojnosť zákazníkov.

V rámci ekologizácie logistického reťazca je vhodné implementovať prístup GREEN 3PL, nakoľko efektívne riadenie environmentálnych problémov sa v posledných rokoch stalo strategickým a životne dôležitým problémom spoločnosti. Vzhľadom na to, že logistický reťazec predstavuje súbor hmotných a nehmotných tokov s cieľom zabezpečiť spokojnosť zákazníka.

V súvislosti so zabezpečením kvality výrobných, dopravných, logistických a obchodných procesov trh práce potrebuje absolventov, ktorí majú znalosti nielen z oblasti zaužívaných tradičných štandardov a postupov, ale aj absolventov, ktorí majú vedomosti a znalosti v oblasti flexibilnej implementácie zmenených požiadaviek, ktoré sú zamerané na komplexnú oblasť kvality produkcie a eliminácie negatívnych vplyvov procesov na životné prostredie.  Vzhľadom na silný tlak na zvýšenie konkurencieschopnosti je dôležité riešiť otázky týkajúce sa:

- zvyšovania kvality produkcie,

- redukcie počtu pracovných síl,

- eliminácie firemných nákladov,

- náhrady tradičných fosílnych palív za ekologickejšie technológie,

- eliminácie negatívnych dopadov vlastných činností na životné prostredie.

Anotácia projektu v anglickom jazyku

The strategies for production and logistics processes are among the main priorities of business entities. It is essential to connect theoretical knowledge and relevant strategies with practice to ensure sustainable quality of processes and achieve optimal production costs and efficiency. The purpose of this project is to emphasize "The adaptability of education with a focus on providing strategic support to companies to ensure sustainable quality of processes." This will ultimately contribute to increasing the competitiveness of the organization in terms of quality, cost, and time management.

To solve the problem, it is necessary to use available options and resources (organizational, technical, technological, and social) with an overview. The study programs at the Institute of Logistics and Transport - Industrial logistics, Transport logistics of the enterprise, and Commercial logistics - provide knowledge, knowledge capital, and skills for the needs of production, transport, logistics, and business processes. This knowledge is based on natural science and mathematical-physical knowledge and helps find and implement optimal ways to ensure the production of high-quality goods and services at adequate costs, as well as the optimal use of all factors in the production process.

The application of modern management methods requires investments in the development of workers and new technologies. These methods can be divided into two areas: internal and external. The internal area includes:

• increase the dynamic improvement of processes and eliminate waste,

• ensure quality by measuring and evaluating productivity,

• improve organizational systems,

• provide qualified workers to manage logistics processes.

The focus of the external area is to increase efficiency in the supply-customer chain. Several indicators can measure the efficiency of the supply chain, which can be divided into the following aspects:

• time efficiency of the chain - delivery times, ordering times,

• cost of the process - direct and indirect costs, specific costs of chain management,

• financial efficiency of processes - use of resources and profitability,

• fulfillment of the chain's goals - services provided, fulfillment of deliveries, delivery quality, and customer satisfaction.

Implementing the GREEN 3PL approach is appropriate as part of the greening of the logistics chain, as effective management of environmental problems has become a strategic and vital issue for companies in recent years. Since the logistics chain represents a set of tangible and intangible flows aimed at ensuring customer satisfaction.

To ensure the quality of production, transport, logistics, and business processes, the labor market needs graduates with knowledge not only in traditional standards and procedures, but also in flexible implementation of changed requirements aimed at the complex area of production quality and elimination of negative effects of processes on the environment. Given the strong pressure to increase competitiveness, it is essential to address issues related to:

• increasing the quality of production,

• workforce reduction,

• eliminating company costs,

• substituting traditional fossil fuels with more ecological technologies,

• eliminating negative impacts of activities on the environment.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2024 9 880,00 0,00

Filter

Filter