Implementácia audiovizuálnych metód do výučby predmetov zameraných na technológie výroby potravín živočíšnych pôvodu

Základné informácie

Tematická oblasť: komisia č. 2 pre nové technológie, metódy a formy vo vzdelávaní

Názov projektu (slovenský): Implementácia audiovizuálnych metód do výučby predmetov zameraných na technológie výroby potravín živočíšnych pôvodu

Názov projektu (anglický): Implementation of audiovisual methods in the teaching of subjects focused on the technology of food production of animal origin

Začiatok riešenia projektu: 2023

Koniec riešenia projektu: 2025

Stav projektu: Financovaný/riešený

Číslo projektu: 001SPU-4/2023

Vedúci projektu: doc. Ing. Marek Bobko, PhD.

Vysoká škola: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Pracovisko: Fakulta biotechnológie a potravinárstva

Anotácia projektu v slovenskom jazyku

V procese skvalitňovania výučbového procesu predstavuje kľúčovú úlohu implementácia najmodernejších metód do interpretácie teoretických informácií, ale aj praktických zručností, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie vedomostí a zručností, ktoré študent využije v praxi po ukončení vysokoškolského štúdia. Prerušovanie pravidelnej prezenčnej výučby vzhľadom k momentálnej spoločenskej situácii však neznížilo potreby získavania praktických zručností, ktoré sú nevyhnutné pre schopnosti absolventov porozumieť a realizovať jednotlivé technologické postupy pri výrobe potravín živočíšneho pôvodu čo poukázalo na nevyhnutnosť zmeny vzdelávacieho procesu. Využitie moderných foriem výučby preto vyžaduje inovatívne spracovanie štandardných postupov, ktoré je potrebné zvládnuť v rámci ukončenia štúdijných programov Technológia potravín a Bezpečnosť a kontrola potravín. Vyhotovenie audiovizuálnych výstupov, ktoré budú detailne zachytávať jednotlivé technologické operácie pri produkcii potravín živočíšneho pôvodu, zefektívni pedagogický proces pri predmetoch Technológia potravín živočíšneho pôvodu, Technológie mäsa I., II. a Technológie mlieka I., II. a zabezpečí študentom možnosť nadobudnutia daných zručnosti aj v situácii, kedy nebude možnosť realizácie prezenčného vzdelávania. Takto vypracované audiovizuálne pomôcky budú môcť študenti využiť ako prípravu do praxe. Výučba prostredníctvom informačno-komunikačných technológií prinesie možnosť efektívnejšieho, zrozumiteľnejšieho a cieleného štúdia.

Anotácia projektu v anglickom jazyku

In the effort to improve the teaching process, the crucial role is the implementation of the latest methods in the interpretation of theoretical information and practical skills. Both are necessary to provide knowledge and skills that students will use in practice after graduation. The interruption of regular, full-time teaching due to the current social situation did not reduce the need to acquire practical skills necessary for graduates' ability to understand and implement individual technological procedures in food production of animal origin. Due to this reason, there is a crucial need to change the educational process. The use of modern forms of teaching requires an innovative elaboration of standard procedures, which must be mastered within the completion of the study programs Food Technology and Food Safety and Control. Production of audiovisual outputs, which will capture in detail the individual technological operations in the production of food of animal origin, will streamline the pedagogical process in the courses such as Food Technology of Animal Origin, Meat Technology I., II., and Milk Technologies I., II. This would allow students to acquire the needed skills in a situation when full-time education would not be possible. Students will be able to use the audiovisual aids developed in this way as preparation for practice. Teaching through information and communication technologies will bring the possibility of more effective, comprehensible, and targeted study.

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA

Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA Kapitálové výdavky v €
Čerpané v roku 2024 12 578,00 0,00

Filter

Filter