Aplikácia matematického modelovania vo výučbe predmetu „prediktívna mikrobiológia a hodnotenie rizika“
Základné informácie
Tematická oblasť: komisia č. 2 pre nové technológie, metódy a formy vo vzdelávaní
Názov projektu (slovenský): Aplikácia matematického modelovania vo výučbe predmetu „prediktívna mikrobiológia a hodnotenie rizika“
Názov projektu (anglický): Application of mathematical modelling in teaching the subject "Predictive microbiology and risk assessment"
Začiatok riešenia projektu: 2021
Koniec riešenia projektu: 2023
Stav projektu: Ukončený
Číslo projektu: 035STU-4/2021
Vedúci projektu: doc. Ing. Pavel Ačai, PhD.
Vysoká škola: Slovenská technická univerzita v Bratislave
Pracovisko: Fakulta chemickej a potravinárskej technológie
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA
Finančná dotácia z MŠVVaŠ SR v rámci KEGA | Kapitálové výdavky v € | |
---|---|---|
Čerpané za celé obdobie riešenia projektu | 10 470,00 | 0,00 |
Zoznam výstupov projektu za celé obdobie riešenia
Publikačná činnosť
Kód kategórie | Konkrétny výstup, názov (ISBN, počet strán a i.) |
---|---|
ACB | Ačai, Pavel (50%); Valík, Ľubomír (50%): Prediktívna potravinárska mikrobiológia a hodnotenie rizika. |
ADC | Ačai, Pavel (40%); Valík, Ľubomír (40%); Medveďová, Alžbeta (20%): One- and Two-Step Kinetic Data Analysis Applied for Single and Co-Culture Growth of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Lactic Acid Bacteria in Milk. Bazilej : ISSN 2076-3417 |
BCI | Učebné texty pre predmet Prediktívna mikrobiológia a hodnotenie rizika: Primárne modely pre rast, rozmnožovanie a devitalizáciu mikroorganizmov. 8 PDF súborov, 92 s. https://classroom.google.com/c/NDI5MTcyOTk2NDY5 Uložené na: https://drive.google.com/drive/folders/1pHylw2t2RmLi1NI9Hfdua0tKWaJXbMjQ2OK0Rmm0rcXkoORyHllYM0RK7gt5FZFKYXJsLH-p |
AFD | Lehotová, V. Urgelová, K., Medveďová, A., Valík, Ľ.: Termorezistencia vegetatívnych baktérií izolovaných zo slovenských remeselne vyrábaných syrov: aplikácia matematických modelov. XVIII. VEDECKÁ KONFERENCIA S MEDZINÁRODNOU ÚČASŤOU, BEZPEČNOSŤ A KONTROLA POTRAVÍN, 22. – 24. september 2021 Piešťany, Slovenská republika. |
V3 | Nayab, Khalid Ahmad (50%); Valík, Ľubomír (30%); Ačai, Pavel (20%): Sorption isotherm modelling of chilgoza pine nuts (Pinus gerardiana). Amsterdam : ISSN 1096-1127 |
Ohlasy
Názov kategórie | Konkrétny názov |
---|---|
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Tagnamas, Z., Idlimam, A., & Lamharrar, A. (2024). Hygroscopic analysis of pre-dried madder roots (Rubia tinctorum L.) using a solar dryer: Implications for safe storage conditions. Journal of Cleaner Production, 434, 139848. |
1 - citácie v zahraničných publikáciách registrované v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS | Yaranga Avendaño, M. G., & Cangana Vilcatoma, G. M. (2023). Determinación de las características del concentrado proteico de quinua, solubilidad y aminograma e isotermas de estabilidad de agua. |
Iné výstupy (napr. e-learning, webové stránky, virtuálne laboratórium, školenia, kurzy, workshop a pod.)
Názov výstupu | Opis výstupu | Link |
---|---|---|
Pilotné výpočtové cvičenia v predmete Prediktívna mikrobiológia a hodnotenie rizika (r. 2021, II. r. inž. štúdia; št. programu Potraviny-Hygiena-Kozmetika, modul Výživa a hodnotenie kvality potravín; 7 študentov) | Pilotné výpočtové cvičenia v predmete Prediktívna mikrobiológia a hodnotenie rizika. Aplikácia primárnych modelov pre rast/rozmnožovanie mikroorganizmov a devitalizáciu mikroorganizmov. | https://classroom.google.com/c/MTY3OTgzNjY2MjI1 |
Vypracovanie elektronického systému pre výučbu prediktívnej mikrobiológie a hodnotenie rizika,. | Cieľe plánovaného výstupu na rok 2022, vypracovanie elektronického systému pre výučbu prediktívnej mikrobiológie a hodnotenie rizika, boli splnené. 1. Plánovaným cieľom a výstupom projektu "Aplikácia matematického modelovania vo výučbe predmetu „Prediktívna mikrobiológia a hodnotenie rizika“ za rok 2022 bola praktická realizácia učebných e-textov a študijných materiálov na základe vysokoškolskej učebnice "Prediktívna potravinárska mikrobiológia a hodnotenie rizika - Príklady a úlohy". Učebnica vyšla na konci roku 2020 vo vydavateľstve Spektrum (Ačai P., Valík Ľ., 2020). V učebných e-textoch je obsiahnutá problematika praktického použitia poznatkov matematického modelovania v prediktívnej mikrobiológii a hodnotení rizika. Prvá kapitola („Primárne modely pre rast mikroorganizmov“) pozostáva zo siedmych učebných textov so súhrnom 61 strán. Druhá kapitola („Primárne modely pre devitalizáciu mikroorganizmov“) obsahuje štyri súbory so 42 stranami.Tretia kapitola („Sekundárne modely-rast mikroorganizmov“) má štyri súbory so 68 stranami. Štvrtá kapitola („Sekundárne modely-devitalizácia mikroorganizmov“) pozostáva s jedného súboru s 11 stranami. Piata kapitola („Terciálne modely“) obsahuje štyri súbory s 53 stranami. Šiesta kapitola (Interakčné prediktívne modely) obsahuje jeden súbor a osem strán. Siedma kapitola („Priliehavosť a validácia modelu“) má štyri súbory a 36 strán. Kapitola č. 8 („Charakterizácia mikrobiologického nebezpečenstva“) obsahuje jeden súbor s 24 stranami. Deviata kapitola („Hodnotenie expozície“) pozostáva z jednej kapitoly so 14 stranami. Posledná desiata kapitola („Charakterizácia mikrobiologického rizika“) má jeden súbor s 28 stranami textu. 2. Štúdium článkov pojednávajúcich o jednokrokovej analýze kinetických údajov vytvorením terciálneho modelu priamym prepojením primárneho a sekundárneho modelu, kde sa vyhodnotia parametre terciálneho modelu simultánne zo všetkých rastových/devitalizačných kriviek v uvažovanom intervale teplôt (Huang L., 2016; Huang L., 2017; Li et al., 2020; Jia et al., 2020, Tarlak F., 2020, Besten et al., 2017 ) bola podnetom na aplikáciu jednokrokového prístupu aj do e-textov pre potreby seminárnej časti výuky a porovnaniu oboch prístupov (tradičný dvojkrokový s jednokrokovým). (Piata kapitola - „Terciálne modely“). V súlade s cieľmi projektu je aj pripravovaný článok (Ačai, P.; Valík, Ľ.; Medveďová A. „Modelling and predicting the growth of two co-cultures: Escherichia coli, Geotrichum candidum and Staphylococcus aureus, Geotrichum candidum in the presence of lactic acid bacteria in milk” (pripravený na zaslanie do recenzného konania) pojednávajúci o modelovaní a predikcii simultánneho rastu dvoch kokultúr pri teplotách 15-21 °C, ktoré sú typické pre podmienky zrenia pri remeselnej výrobe syrov aplikáciou jednokrokového prístupu. Ačai P., Valík Ľ. Prediktívna potravinárska mikrobiológia a hodnotenie rizika - Príklady a úlohy. Spektrum STU, 2020, ISBN978-80-227-5050-9 Ačai P., Valík Ľ., Medveďová A. One and two-step kinetic data analysis applied for single and co-culture growth of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and lactic bacteria in milk. Appl. Sci., 2021, 11, 8673. https://doi.org/10.3390/app11188673 Huang, L. Mathematical modeling and validation of growth of Salmonella Enteritidis and background microorganisms in potato salad-One-step kinetic analysis and model development. Food Control, 2016, 68, 69–76. Huang, L. IPMP Global Fit—A one-step direct data analysis tool for predictive. Intern. J. Food Microbiol. 2017, 262, 38–48. Jia, Z.; Peng, Y.; Yan, X.; Zhang, Z.; Fang, T.; Li, C. One-step kinetic analysis of competitive growth of Salmonella spp. And background flora in ground chicken. Food Control 2020, 117, 107103. Li, M.; Huang, L.; Zhu, Y.; Wei, Q. Growth of Clostridium perfringens in roasted chicken and braised beef during cooling—One-step dynamic analysis and modeling. Food Control 2020, 106, 106739. Tarlak, F. Development and validation of one-step modelling approach for prediction of mushroom spoilage. J. Food Nutr. Res., 2020, 59, 281–289. Huang, L.; Hwang C.; Liu, Y.; Renye, J.; Jia, Z. Growth competition between lactic acid bacteria and Listeria monocytogenes during simultaneous fermentation and drying of meat sausages – A. Food Research International, 158, 2022, 111 553 Gonzales-Barron, U.; Campagnollo, B.; Schaffner, D.; Sant’Ana, A.; Cadavez, V. Behaviour of Listeria monocytogenes in the presence or not of intentionally-added lactic acid bacteria during ripening of artisanal Minas semi-hard cheese. Food Microbiology, 91, 2020, 103545 Cadavez, V.; Campagnollo, B.; Silva, R.; Duffner, C., Schaffner, D.; Sant’Ana, A.; Gonzales-Barron, U. A comparison of dynamic tertiary and competition models for describing the fate of Listeria monocytogenes in Minas fresh cheese during refrigerated storage. Den Besten, H.; Berendsen, E.; Wells-Bennik, M.; Straatsma, H.; Zwietering, M. Two complementary approaches to quantify variability in heat resistance of spores of Bacillus subtilis. International Journal of Food Microbiology, 253, 2017, 48-53 | https://classroom.google.com/w/NDI5MTcyOTk2NDY5/t/all |
Projekt KEGA - Prediktívna mikrobiológia a HR | "Prediktívna mikrobiológia a hodnotenie rizika" (10 kapitol) | https://classroom.google.com/c/NDI5MTcyOTk2NDY5 |
Záverečné hodnotenie príslušnej komisie KEGA
Splnil ciele excelentne (s dosiahnutím celospoločenských prínosov).