Španielsky študent Diego na internátoch: počas korony som si zlepšoval kuchárske umenie

26.05.2020

Na Slovensko prišiel prvýkrát, keď ho prijali na Erasmus+ na Univerzite Komenského, a od samého začiatku nemal problém prispôsobiť sa krajine. „Keď prídete z krajiny, akou je Španielsko, s veľmi otvorenou kultúrou a výbornými medziľudskými vzťahmi (čo je spôsobené „latino náturou“), mohli by ste si myslieť, že krajiny strednej a východnej Európy nie sú až také otvorené. Myslel som si však, že tento stereotyp nie je pravdivý. Keď prídete na Slovensko a trochu spoznáte ľudí, zistíte, že je naozaj nepravdivý,“ hovorí Diego Mosquera Otera, ktorý prišiel na UK študovať ekonómiu na fakultu sociálnych a ekonomických vied v rámci programu Erasmus+. Keď sa začala pandémia, aj on musel ostať na internáte v Mlynskej doline.

Ako ste prežívali situáciu ohľadom pandémie?

Keď sa situácia na Slovensku zhoršila, bol som s kamarátmi v Prahe. Po odchode z Bratislavy bola situácia ešte relatívne v poriadku, stále sme mali vyučovanie ale počas 4 – 5 dní sa zrazu všetko zmenilo. Z univerzity aj z ambasády sme dostali množstvo e-mailov a okrem toho sa šírili rôzne nepravdivé informácie. Keď som sa vrátil z Prahy, 80 % zahraničných študentov a väčšina mojich kamarátov už odcestovali domov do svojej krajiny. Stále však kolovali nepravdivé správy o tom, že nás donútia odísť alebo nás zavrú do karantény. Veľa ľudí sa zľaklo, a preto odišli v domnienke, že sa o 2 – 3 týždne vrátia. Ja som sa rozhodol zostať.

Prečo?

V takom momente treba uvažovať jasne a vybrať si lepšiu možnosť. Vedel som, že ostať na Slovensku bola v aktuálnej chvíli najlepšia možnosť, keďže v Španielsku bola situácia neporovnateľne horšia. Vláda aj univerzita nám odporučili ostať, aby sme sa vyhli pohybu po Španielsku a eliminovali roznášanie COVID-19.

Španielsko bolo jednou z najťažšie postihnutých krajín. Ako ste to vnímali?

Španielsko bolo koronavírusom veľmi zasiahnuté a stále znáša dôsledky. Keď sa na túto situáciu niekto pozrie „zvonku“, mohol by si myslieť, že rýchlosť, akou boli opatrenia prijímané, nestačili, hlavne ak si vezmeme za príklad Taliansko. Myslím si však, že takáto kríza sa dá len veľmi ťažko predvídať. Opatrenia, ako napríklad zatvorenie hraníc, sa mohli zaviesť aj skôr, no pri takej veľkej krajine, kde je veľa cudzincov a turistov, je veľmi ťažké zaviesť tieto opatrenia, pokiaľ je málo nakazených prípadov. Treba však povedať, že španielska verejnosť sa počas krízového stavu správala príkladne, čo značne pomohlo zlepšeniu situácie.

Ako ste zvládali „social distancing“ na internátoch?

Všetko bolo fajn. Situácia bola pod kontrolou a pri dodržiavaní nevyhnutných hygienických predpisov bolo možné opustiť internát. V Španielsku boli ľudia vyše mesiaca a pol bez možnosti vyjsť von, takže som si istý, že moje rozhodnutie ostať tu, bolo správne. Jedálne a reštaurácie na internátoch boli zatvorené, a tak som sa snažil zlepšovať svoje kuchárske umenie.

Aká bola vaša denná rutina počas tohto času?

Táto situácia radikálne zmenila moju rutinu a každodenný život. Každý deň som mal viac-menej rovnaký harmonogram, venoval som sa štúdiu, ale aj oddychu. Vstával som skoro ráno, aby som si zacvičil, potom sme mali online vyučovanie, alebo som išiel nakúpiť do supermarketu, aby som sa aspoň trochu prešiel na čerstvom vzduchu. Poobede som buď pracoval, študoval alebo sme vymysleli niečo s  pár ľuďmi a priateľmi zo Španielska, ktorí na internáte ostali. Večer sme si väčšinou pozreli film.

Celá univerzita prešla na dištančnú formu výučby. Ste spokojný s online formou štúdia na vašej fakulte?

Zo začiatku to bolo trochu komplikované, ale to je prirodzené. Všetko sa zbehlo rýchlo a nie je možné byť dokonale pripravený na každú situáciu. Postupne, každým týždňom sa však organizácia online vyučovania zlepšovala a teraz funguje bez problémov. Je dobre zorganizovaná. Vo väčšine kurzov nám posielajú týždenné úlohy, aby sme držali tempo s kurzom. Problém je v tom, že štúdium takouto cestou je komplikovanejšie a niekedy je ťažké udržať si rovnaký rytmus a motiváciu ako pri bežnom kurze za klasických podmienok. Používame primárne MS Teams, robíme rôzne online prezentácie, využívame dotazníky, videokonferencie, robíme rešerše zamerané na hľadanie informácií online a podobne.

Ako by ste porovnali online štúdium na UK so štúdiom na vašej domovskej univerzite v španielskom Vigu?

Kamaráti ma informovali, že online štúdium na našej španielskej univerzite funguje celkom dobre. Už predtým sme pravidelne využívali online platformu. Na monitore vidíte virtuálnu univerzitu so všetkými fakultami, učebňami a triedami, všetky majú vlastný prístupový kód, ktorý učiteľ posiela pre každú triedu, učebňu. Tieto dni prebiehajú skúšky, zatiaľ funguje všetko dobre a nenastali žiadne problémy. Online štúdium na UK funguje tiež veľmi dobre.

Situácia na celom svete sa zlepšuje. Aké sú vaše plány, keď sa život vráti do normálu?

Koncom júna sa plánujem vrátiť do Španielska tak, ako som si to naplánoval na začiatku. Dúfam, že vtedy už cestovanie nebude problém, a že sa situácia zlepší natoľko, že budem môcť vidieť svoju rodinu a priateľov.

Zdroj: https://uniba.sk/spravodajsky-portal/detail-aktuality/back_to_page/univerzita-komenskeho/article/spanielsky-student-diego-na-internatoch-pocas-korony-som-si-zlepsoval-kucharske-umenie/