Skúmame liečivé látky v kôre stromov
Stromová kôra v sebe skrýva zdraviu prospešné látky. Potvrdzujú to
pilotné štúdie vedcov vo svete. Do výskumu sa teraz zapájajú aj vedci zo
Slovenska. Odborníci zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave
skúmajú účinky látok získaných z našich ihličnanov a z rakytníka.
Overujú aj ich pôsobenie po pridaní do potravín.
Vedci z Fakulty
chemickej a potravinárskej technológie STU skúmajú kôru, stonky, listy a
plody našich najrozšírenejších ihličnanov – predovšetkým smreku, ale
aj borovice a tiež rakytníka rešetliakového.
Plody rakytníka
rešetliakového sú už dnes známe vysokým obsahom vitamínu C, no ďalšie
účinné látky v kôre a stonkách tohto kríka nepoznáme. Tím vedcov chce
urobiť skríning ďalších látok v tejto plodine a nájsť ich uplatnenie pri
zvýšení kvality potravín.
„Vo svete prebehlo niekoľko
pilotných výskumov, ktoré potvrdzujú, že kôra stromov obsahuje vysoko
cenné a zdraviu prospešné látky. Je iba na vedeckých tímoch, aby
vedomosti posunuli ďalej. Náš tím sa snaží zistiť, aké látky sa
v drevnej kôre nachádzajú, akým spôsobom ich čo najľahšie
a najšetrnejšie vyizolovať a potom použiť na úpravu či obohatenie
potravín,“ hovorí František Kreps, vedúci tímu.
Aktuálne
tím overuje niekoľko metód na izolovanie látok z kôry. Zisťujú, ktorý
spôsob najlepšie rozdelí jednotlivé látky, ktorý to urobí čo
najšetrnejšie, prípadne, čo najlacnejšie.
U získaných látok potom
tím overuje ich účinky a použitie do potravín a v budúcnosti prípadne
do liečiv, do prípravkov na čistenie či dezinfekciu domov a bytov.
„Aktuálne
overujeme pridanie získaných polyfenolov do rastlinných olejov, ktoré
patria v našich kuchyniach medzi tepelne najmenej stabilné potraviny.
Pri úprave jedla vyprážaním na oleji prenikajú do potraviny a následne
do tráviaceho traku zdraviu škodlivé látky, najmä toxický tokoferyl
chinón. Preto sme začali s overovaním pôsobenia fenolov z kôry a ich
antioxidačných účinkov v olejoch vystavených ohrevu,“ vysvetľuje Kreps.
Stromová
kôra tvorí až 20 percent celkovej hmotnosti dreva, doposiaľ sa však na
Slovensku najmä spaľuje. Vedci u nás aj vo svete ju však pokladajú za
nevyužitý zdroj polyfenolov a iných zdraviu prospešných látok
s antioxidačným, pritozápalovým a protivírusovým účinkom. Niektoré
pilotné štúdie vo svete dokonca potvrdzujú nielen protizápalové či
protivírusové účinky látok získaných z kôry, ale aj protirakovinové
účinky fenolových zlúčenín získaných z drevnej kôry (výskum kôry stromu
Millettia leucantha).
Dostupný je dnes v lekárňach zatiaľ výťažok
z kôry prímorskej borovice – pyctogenol, ktorý sa odporúča ako doplnok
práve pri zápaloch, aj chronických, pri artritídach, ateroskleróze či
ako prostriedok znižujúci riziko krvných zrazenín. Rovnako hlavnou
zložkou rokmi overeného liečiva acylpyrínu je výťažok zo stromu, tento
raz z vŕby, a to kyselina salicylová. Na otázku, či sú aj v kôre smreku
a borovice slovenských lesov prítomné rovnako blahodarné polyfenoly,
odpovie práve výskum vedeckého tímu Františka Krepsa z STU.
Aj
slovenská vláda si už všimla potenciál drevnej suroviny a v Národnom
programe využitia potenciálu dreva v SR vyzdvihla potrebu hľadať spôsoby
efektívneho využitia dreva, napr. práve využitím liečivých účinkov
biomasy (Národný program prijatý uznesením 492 z 21. 8. 2013: „Pri
efektívnom využití dreva sa počíta s tým, že drevná surovina sa využije
a nie len na spálenie, keď má liečivé účinky.“ „Spracovanie biomasy na
energetické účely je známe, ale využite biomasy na zlepšenie stability
a zdraviu prospešnosti potravín je málo preštudované“).
Výskum vedcov STU tak otvára nové možnosti využitia tohto prírodného materiálu.
Vedúci výskumného tímu získal na projekt aj podporu z grantového programu STU pre mladých vedcov:
Extrakcia látok z kôry stromov:
Overovanie účinkov pri pridaní do olejov:
Zdroj: http://www.stuba.sk/sk/diani-na-stu/prehlad-aktualit/skumame-liecive-latky-v-kore-stromov.html?page_id=9394